Serdar i vojvoda



Tončev je problem koji ćemo rešiti: Dulić i Stajković u Surdulici

Ministar Oliver Dulić ne samo da nije udostojio posete predsednika opštine, već je na njegov račun, na zatvorenom partijskom sastanku koji su snimile kamere, izrekao i niz neprimerenih reči na njegov račun



 



Tončev je problem koji ćemo rešiti: Dulić i Stajković u Surdulici-Predsednik Opštine je problem i Surdulici i državi i ja sam već preduzeo mere da država reaguje – rekao je ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Oliver Dulić, prilikom svoje posete Surdulici 15. marta, na sastanku sa članovima DS Surdulica.

-Ja uopšte ne znam zašto je ministar Dulić bio ovde – kaže pak Novica Tončev, predsednik Opštine Surdulica – niti sam znao da je bio; tek uveče, iz kafanskih priča, čuo sam za njegovu posetu. Takođe, ne znam zbog čega se tako izrazio o meni, ali kada saznam, a to će biti uskoro, preduzeću sve mere predviđene zakonom.

-Zašto ministar Dulić nije bio u Opštini – ponavlja pitanje narodni poslanik DS Slavoljub Stajković, i odgovara:

 – Ministar je imao unapred jasno utvrđen protokol, a zašto nije bio kod Novice Tončeva, to morate da pitate predsednika Opštine.

Tako se duboko podeljena Surdulica između “koalicionih partnera” počela da bavi ne pitanjem gde je ministar Dulić bio tokom svoje posete, već gde nije bio, i zašto.

PAZI, SNIMA SE

Kao trešnja na šlagu, dolazi sastanak Dulića sa članstvom DS u Surdulici. Vaš izveštač je imao priliku da vidi snimak sa tog skupa, jer je bila instalirana kamera kablovske “Surduličke RTV”, jedinog elektronskog medija u Surdulici, inače u vlasništvu Novice Tončeva. Na snimku se vidi i čuje kako Dulić kaže da je veoma dobro upoznat sa divljom gradnjom na Vlasini, i da i te kako zna ko to generiše, te da će preduzeti sve mere da država to dovede u red. Demantuje sve priče Tončeva i njegovih saradnika, da ima njegovu podršku u legalizaciji objekata na Vlasini.
-Ko to kaže, laže kao pas! – rekao je Dulić, i verovatno bi nastavio u tom tonu, dok se nije dosetio da pita – je li ovo naša kamera?
Kada je obavešten da nije “naša”, nego “njihova”, snimak se naglo prekida.
-Ne znam zašto je to rekao – kaže Tončev – nikada sa Dulićem nisam imao bilo kakav konflikt; naprotiv, dobro smo sarađivali, na primer kada je njegovo ministarstvo 2009. godine odobrilo osam miliona dinara za izradu urbanističkih planova na Vlasinskom jezeru.
Tončev to potkrepljuje i dopisom Duliću, od 16. marta

HVALA VLADIMIRE

Priča počinje 1. marta, dve nedelje pre Dulićeve posete Surdulici, sa elementima krimi-romana. Naime, toga dana se izvesni Vladimir Stošić “u ime običnih građana i demokrata Surdulice”, mejlom obraća Duliću, pa se u tom pisaniju, između ostalog kaže: “Kao ministar jednog od uspešnijih ministarstava trebate znati šta se radi na teritoriji Surdulice i Vlasinskog jezera. Ne bi Vam se obraćali da investitor nije državna firma HE Djerdap Vlasinske hidroelektrane a izvođač radova firma lokalnog tajkuna, predsednika opštine Novice Tončeva. Osim što izvode radove bez građevinske dozvole pričaju da ste Vi sa svime upoznati i da ste dali blagoslov za taj kriminal. Na gradilištu se priča da je Novica Tončev preko svog brata Ivice (savetnik Dačića) sve sredio sa vama da se radovi nastave i da građevinska inspekcija ne sme da priviri na gradilište (…) Nadam se da ćete pravovremenom intervencijom izbeći da se u nekom od sledećih serijala ‘Insajdera’ Vaše ime dovede u vezu sa kriminalcima (braća Tončev) i kriminalnim radnjama u EPS (HE Djerdap)”.

Istoga dana, ministar Dulić otpisuje: “Vladimire, hvala vam na informaciji. Kao prvo, nadam se da ne verujete iskreno da bih lično mogao da imam bilo šta sa ljudima koje ste naveli, niti sa projektom koji spominjete. Kao dokaz za to, već sutra će građevinska inspekcija ispitati sve navode i ukoliko su tačni preduzeti sve mere. Nikada ni sa kim nisam pričao o gledanju kroz prste da bi se kršio zakon, pogotovo osobe koje spominjete. Svako ko se pozove na mene je najobičniji lažov. Potrudiću se da vas u to delima uverim”.

OLIVER DULIĆ
Kratkim, biranim rečima

Vranjske: Zbog čega niste, prilikom Vaše posete Surdulici 15. marta tekuće godine, posetili i Skupštinu opštine Surdulica, kao i njenog predsednika, Novicu Tončeva?
Dulić: Ranije dogovoreni protokol posete nije predviđao boravak u zgradi SO Surdulica.
Da li ste, tokom svoje posete Surdulici, imali urgencije od strane određenih ličnosti iz vrha SPS da ne posetite Spomen kosturnicu žrtvama zločina bugarskog okupatora u Prvom svetskom ratu; ako jeste, kakvo je bilo njihovo obrazloženje za to? Da li ste, s druge strane, od istih ličnosti imali urgencije da ipak posetite SO Surdulica i njenog predsednika?

Rečeno-učinjeno. Već 3. marta, izvršen je vanredni inspekcijski pregled na objektima na Vlasinskom jezeru – “Mala vila”, “Zgrada na brani”,  “Mrestilište”, “Pomoćno prateći objekat za smeštaj agregata”, i u zaključku zapisnika, “nalaže se Opštini Surdulica da opštinska građevinska inspekcija vrši povremenu kontrolu i ukoliko investitor nastavi sa bespravnim izvođenjem radova, protiv istog preduzme kaznene mere; ukoliko se u roku od 30 dana, za započete objekte ne izda zakonom propisana dokumentacija, preduzme potrebne radnje radi realizacije izvršenja pravosnažnih rešenja o uklanjanju izvršenih radova; o preduzetim i sprovedenim merama izvesti ministarstvo u roku od 30 dana”.

No, ni Novica Tončev ne sedi skrštenih ruku;

-Mene tužakaju po ministarstvima – kaže Tončev – a taj isti direktor zaboravlja da je na prošloj sednici SO Surdulica izjavio kako nijedan ministar iz DS neće posetiti Opštinu dok sam ja na njenom čelu. I ti ljudi su od posete jednog ministra našoj opštni napravili ne zvaničnu, nego partijsku posetu.

Ali, ni tu nije kraj. Ministar Dulić je, svedoče izvori Vranjskih, tokom posete Surdulici, putem mobilnog telefona dobijao urgencije iz vrha SPS (pominje se Branko Ružić), da ne obilazi Tehničku školu, zbog Spomen-kosturnice žrtvama bugarskog terora za vreme Prvog svetskog rata, koja je u sastavu škole, kako se ne bi dizale nacionalne tenzije, a s druge strane, da poseti Opštinu i njenog predsednika. Kako se vidi, Dulić je odoleo.

Dobro, ali šta i kako dalje? Hoće li Oliver Dulić zbog toga podneti ostavku na svoju funkciju, ili suprotno, Novica Tončev? Ma zašto i krošto, naši smo si….

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar