Rokovi i selidbe



Trasa preseca Ribince i Palestinu, Ljuba Zdravković, Vene Novković

Problem je to što se eksproprijacija na potezu od Donjeg Neradovca prema Vladičinom Hanu nalazi gotovo na početku. Na terenu vlada neizvesnost, pogotovu u Ribincu, gde će biti porušeno petnaestak kuća



 



Trasa preseca Ribince i PalestinuIzgradnja autoputa na području Grada Vranja trebalo bi da počne tokom ove godine. Na delu od Donjeg Neradovca do Srpske kuće mašine bi trebalo da se pojave ovih dana, dok je kraj jula označen je kao poslednji rok za početak radova na potezu od Donjeg Neradovca do Vladičinog Hana.

Kako „Vranjske“ saznaju“, pripreme za deonicu od Donjeg Neradovca do Srpske kuće (7,97 km) su pri kraju: završena je projektna dokumentacija (CIP), obavljena tehnička kontrola i izabran izvođač radova – grčki „Aktor“ – što se nekako i očekivalo, budući da se finansira iz HiPERB plana, u skladu sa Sporazumom o programu saradnje vlada Grčke i Srbije. Prema ugovoru sa Aktorom, rok za završetak je 18 meseci, odnosno sredina 2012, dok je vrednost posla blizu 22 miliona evra.

JOŠ DVE GODINE PA GOTOVO

Prema rečima načelnika gradskog Sekretarijata za urbanizam i imovinsko-pravne poslove Jovana Stošića, eksproprijacija na ovom potezu je završena, a vlasnici oduzete imovine uredno isplaćeni.

Ljuba Zdravković– Za prve četiri klase zemljišta ponuđeno je 750 dinara, za preostale 650. Za dvorišta je plaćano 850 dinara, dok se vrednost objekata utvrđivala veštačenjem. Vrlo je mali broj onih koji su koji su pokrenuli sudske sporove nezadovoljni cenama – navodi Stošić. 

Portparolka novoformiranog državnog preduzeća „Koridora 10“ Sanja Stavrić navodi da je „Aktor“ počeo da radi na organizovanju radnih prostorija, uvozu opreme, montaži postrojenja, snimanju tzv. nultog stanja, obeležavanju i tome slično, dok država privodi kraju svoje obaveze:

– Postojanje šest arheoloških lokaliteta na trasi zahteva dodatne zaštitne mere i konzervatorske radove, povodom čega je organizovan sastanak “Koridora” sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture – kaže ona.

Vene NovkovićŠto se deonice od Donjeg Neradovca do Vladičinog Hana (26,2 km) tiče, tehnička dokumentacija je završena (Institut za puteve), a izgradnja će biti finansirana kreditom Svetske banke. Sanja Stavrić navodi da kvalifikovani kandidati za izvođenje radova mogu da se prijave do 20.aprila, nakon čega će biti potpisan ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, te da je rok za završetak posla dve godine. Prema njenim rečima, mašine bi na ovom delu autoputa trebalo da se pojave najkasnije u julu, što znači da bi do tada trebalo regulisati imovinsko-pravne odnose sa sadašnjim vlasnicima zemljišta i objekata.

Problem je, međutim, to što se proces eksproprijacije na potezu od Donjeg Neradovca prema Vladičinom Hanu nalazi gotovo na početku. Dok se Stošić nada da će republički organi tokom narednih dana dostaviti neophodna uputstva, na terenu vlada neizvesnost, pogotovu u Ribincu, gde će biti porušeno petnaestak kuća. Niko još, međutim, pouzdano ne zna šta će sve država da oduzme i koliko će za to da ponudi.

BRZO PLAĆAJU

Dragan Kostić kaže da je u Donjem Neradovcu za potrebe autoputa njemu 2009. eksproprisana najveća površina.
– Oduzeli su mi dve njive. Po kursu u to vreme, cena je bila oko 10 evra po kvadratu. Nisam bio zadovoljan jer mislim da zemljište vredi više, ali mogu da kažem da su mi novac isplatili vrlo brzo, za nedelju dana – navodi Kostić.

Prema projektu (vidi skicu), autoput će proći kroz selo i podeliti ga na dva dela. Među najugroženijima je Ljuba Zdravković, kome su na udaru kuća od oko 100 kvadrata, lokal i magacin od po 35 kvadrata, garaža i bunar, sve na placu površine 555 metara kvadratnih.

– Od 1986. godine ova prodavnica hrani mene, moju ženu i dvoje dece, koja su sada studenti. Žele sve to da sruše zbog autoputa, a ništa ne znam o tome kada će i po kojoj ceni to da urade – kaže Zdravković.

Za sada, jedinu zvaničnu informaciju meštani Ribinca dobili su pre nešto više od godinu dana,

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar