Raskrinkavanje stvarnosti



Kritičari društvenih poremećaja: vranjski aforističari

Ovdašnji stvaraoci su, kako je istakao Božović, posle takozvanog Beogradskog aforističarskog kruga, najbolji u Srbiji



 



Kritičari društvenih poremećaja: vranjski aforističariNa ovogodišnjoj Borinoj nedelji, prvi put posle šesnaest godina, učestvovali su i književni stvaraoci iz Vranja. Grupa aforističara – Milovan Ilić Maja, Dušan Djorđević, Vojkan Ristić i Dragan Miljković, predstavili su svoju zajedničku knjigu „Da pukneš“, koju je uredio Zoran S. Nikolić, predsednik Udruženja književnika Vranja. Gosti su bili Savo Martinović, jedan od najboljih srpskih aforističara, i profesor Gojko Božović, autor tri zbirke eseja o aforizmu, koji je, pred brojnim ljubiteljima satire, predstavio autore.

BOŽJI LjUDI

– Vranjske aforističare sam igrom slučaja upoznao u Beogradu, prilikom njihovog gostovanja u Centru za kulturni razvoj, u vreme održavanja Sajma knjiga. Odmah su me „kupili“ svojim kvalitetom. Oni su, posle takozvanog Beogradskog aforističarskog kruga, najbolji u Srbiji – kazao je BOŽOVIĆ.

Vranjski aforističari, kritičari društvenih poremećaja, analitičari individualne i kolektivne patologije, s jedne strane žive i rade u okolnostima ekstremne krize, a s druge upravo to pogoduje bujanju njihovog stvaralaštva. Svojim aforizmima bez pardona „raskrinkavaju“ političko i moralno propadanje, društveni haos, krizu svih mogućih načela i vrednosti, vlastoljublje, gramzivost, korumpiranost, laž i glupost.  

Mi smo od plemenite loze.
Nikad se ne treznimo.
Ima govornu manu. Niko ne može da razume
šta je napisao.
Ne pucajte u vazduh! Gore je nebeski narod!
Milovan Ilić Maja

Iza neorganizovane države stoji organizovan kriminal.
Sve će tata da ti kupi, ako uspe da te proda.
Taman da vaskrsnemo – mi se povampirimo.
Dušan Djorđević

Kupovinom glasova oni su privatizovali vlast.
Pole vaški, zavladale su gnjide.
Majmune čuvaju gorile.
Vojkan Ristić

Zaostali narod trči za Vođom.
U dalekoj budućnosti Srbi će verovati
da su postali od tajkuna.
Ušao sam u partiju.
Ubedili su me da ću izaći iz bede.
Dragan Miljković

Osvrnuvši se na, kako je rekao, „dugogodišnju obespredmećenost od strane prestoničkih mentora i jednog lokalnog zastupnika klanovskog nadrealizma za ličnu upotrebu“, Vojkan RISTIĆ je, za „Vranjske“, kazao:

– Kada posle ovoliko godina neko od matičnih autora dobije priliku da se pojavi na Borinoj nedelji, a u ovom slučaju mi iz aforističarskog kruga Udruženja književnika Vranja, onda postoji i nada za opstanak ovdašnjih „matičnih  moždanih ćelija“. Imao sam utisak kao da smo izašli iz Borinih „Božjih ljudi“, gde smo se godinama nalazili suočeni sa ignorisanjem.

Dušan DjORDjEVIĆ dodaje da je ovogodišnja manifestacija pravo osveženje u odnosu na raniji period.

– Kvalitetnim i raznovrsnosnim programom, posećenošću i neposrednim pristupom temama i knjigama autora, razbijen je dojučerašnji model – pentaestak prisutnih koji neprestano zevaju i broje minute do kraja. Nakon ovoliko godina neučestvovanja na „Cerinoj manifestaciji“, vranjski književni stvaraoci, čiji je rad itekako vrednovan preko nagrada, enciklopedija, antologija i zbornika u Srbiji i eks Jugoslaviji, najzad, na pravi način mogu da se predstave svojim sugrađanima – navodi on.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar