Posao za Jumko



, ,

 



Do kraja marta, „Jumko“ će isporučiti Vojsci Srbije 8.000 kompleta novih uniformi, izjavio je prošle nedelje u Vranju ministar odbrane Dragan Šutanovac.

On je najavio i da će vojska uskoro montirati novi most u Vladičinom Hanu. Prilikom obilaska kompanije „Jumko“, Šutanovac je rekao da Vojska Srbije brine o razvoju juga Srbije i da, zbog toga, taj kombinat jedan od najvećih poslova radi upravo za vojsku.



„Nastavljamo modernizaciju naše vojske. Deo toga vezan je za ‘Jumko’, u kojem 70 odsto kapaciteta radi upravo zbog ugovora za šivenje novih uniformi za Vojsku Srbije, koja nove uniforme dobija nakon 18 godina. U planu je i saradnja sa FAP-om u Priboju, odakle smo naručili 82 nova kamiona za vojne potrebe“, rekao je Šutanovac.

Ministar je izjavio da je zadovoljan načinom na koji je proces profesionalizacije izvršen u zoni odgovornosti Četvrte brigade KOV, čije je sedište u Vranju, i dodao da je na jugu Srbije najveće interesovanje za školovanje na Vojnoj akademiji i u Vojnoj gimnaziji.

Šutanovac je u Vranju, polaganjem venca na spomenik ispred galerije Narodnog muzeja, odao počast žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine, kada je u široj okolini Vranja poginulo 44 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.

 

Izjava nedelje

Zoran STANKOVIĆ, ministar zdravlja

Ispostavilo se da je bilo nedoslednosti u lečenju devojčice,
a iz Ministarstva zdravlja je prvo saopšteno
da je ispoštovana procedura lečenja
                                                                                           Glas javnosti

GORAN PETROVIĆ
Direktor JP Novi dom kaže da je nastavljena toplifikacija naselja Ledena stena po ceni od 1.000 dinara po kvadratnom mestru stana, dok će se troškovi za radijatore i cevi utvrđivati kasnije: „Planiramo da svim stanarima ovog naselja omogućimo priključak na grejanje“, rekao je Petrović.

NOVINARI
Vranje je početkom nedelje bilo domaćin grupi domaćih i stranih novinara iz Beograda i više zemalja Evrope. Organizator posete je Medija centar iz Beograda, uz podršku Fonda za otvoreno društvo. Gosti su se tokom posete sastali sa novinarima, privrednicima i političarima na jugu Srbije.

STEFAN DUTINA
novi je predsednik vranjskog odbora SRS. Dutina, dosadašnji sekretar stranke, najavio je da će se boriti za smenu lokalne vlasti, kao i da će pokušati da zaustavi „pljačku Srbije i izdaju njenih nacionalnih interesa“.

KOORDINACIONO TELO

PROBLEMI U EKONOMIJI I OBRAZOVANjU

Teška ekonomska situacija, nezaposlenost i teškoće u obrazovanju i dalje su najveći problemi sa kojima se suočava jug Srbije dve godine pošto su se u rad vladinog Koordinacionog tela za ovaj region uključili i predstavnici albanske zajednice koja čini većinu u opštinama Bujanovac i Preševo.

„Bićemo potpuno zadovoljni tek kada se smanji stopa nezaposlenosti koja sada u Preševu iznosi 70 odsto“ – rekao je Riza Halimi, jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije.

Halimi je, nakon sednice Predsedništva KTu Beogradu kazaoda očekuje pomoć države u privlačenju investitora, čime bi se smanjila nezaposlenost i poboljšala ekonomska situacija u regionu. Ministar Milan Marković, predsednik Koordinacionog tela, najavio je skoro otvaranje ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, na kome će se nastava izvoditi na srpskom i albanskom jeziku i podsetio da je dvojezični fakultet već otvoren u Medveđi u jesen 2009. Marković je rekao da Srbija ni na koji način neće priznati nezavisnost Kosova, pa samim tim ni fakultetske diplome iz Prištine overene pečatom na kome piše „Republika Kosovo“. Međutim, Halimi kaže da država jednostavno mora da prizna diplome sa Kosova koje poseduje nekoliko stotina mladih Albanaca na jugu Srbije:

„Marković se vara ako misli da će otvaranjem fakulteta u Bujanovcu rešiti problem nepriznavanja diploma koje su jedan od uslova opstanka Albanaca u regionu jer mladi ljudi sa njima ne mogu da se zaposle u Srbiji“ – kaže Halimi.

Vlada Srbije priznavala je diplome koje su do februara 2008. i proglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije izdavane u Prištini sa pečatom UNMIK-a. Nebojša Ćirić, srpski ministar ekonomije rekao je posle sednice da Vlada priprema spisak mera za pomoć lokalnoj privredi, i za početak aprila najavio sastanak sa privrednicima iz ove tri opštine:

„Na tom sastanku upoznaćemo vlasnike kompanija kako da kod raznih državnih fondova konkurišu za novac koji bi uložili u svoj biznis“ – kazao je Ćirić i dodao da će se njegovo ministarstvo aktivno uključiti u rešavanju ekonomskih problema na jugu Srbije

„Cilj nam je da kroz investicije pomognemo lokalnoj privredi i tako povećamo standard građana“ – rekao je Ćirić.

HAPŠENjE
Beogradska policija uhapsila je Burima Avdiramanija (32), Ferata Bajramija (21) i Husena Isenija (23), iz Bujanovca, kod kojih je zaplenjeno je oko sedam kilograma marihuane. Policija je drogu pronašla u „golfu 3“ vranjskih registarskih oznaka, kojim je upravljao Avdiramani, a u kome su se nalazili Bajrami i Iseni, na naplatnoj rampi Bubanj potok. Droga je, kako se navodi policijskom saopštenju, bila sakrivena u tapacirungu iza vozačevog i suvozačevog sedišta. Vrednost zaplenjene droge procenjuje se na više od milion dinara. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

E-UPRAVA
U okviru Programa „Exchange 3“, u Beogradu je potpisan Ugovor o realizaciji projekta „E-uprava.vranje.rs – dostizanje standarda informacionog društva“. Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Bobana Stankovića, projekat predviđa nabavku i ugradnju „serverske sobe“, instaliranje DMS sistema i povezivanje 15 mesnih zajednica sa centralnim sistemom, kako bi građani brže i lakše ostvarivali svoja prava. Ukupna vrednost projekta je 164.000 eura. Na ceremoniji potpisivanja Ugovora govorili su potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Djelić, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština.
                                                         (Info centar)

SIEPA
U prostorijama Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Leskovcu potpisan je Sporazum o saradnji sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, u okviru projekta „Investirajte u region zelene energije“. Prema rečima nadležnih, „sporazum predviđa bližu saradnju gradova i opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga sa SIEPOM i unapređenje marketinškog nastupa kod domaćih i stranih investitora“.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je bezbednosna situacija u regionu stabilna, ali da postoje rizici zbog organizovanog kriminala i aktivnosti terorističkih grupa.

Kao gosti u radu sednice Predsedništva Koordinacionog tela učestvovali su ambasadori USA i Velike Britanije u Srbiji, Meri Vorlik i Majkl Devenport, šef Misije OESC Dimitros Kipreos i šef delegacije EU Vensan Dežer.

 

PLATE 

I dalje pri dnu

 

Prema podacima leskovačkog odeljenja Republičkog Zavoda za statistiku, prosečna zarada u Vranju isplaćena u februaru ove godine bez poreza i doprinosa iznosila je 26.445 dinara. Brankica Ivanov iz ove institucije objašnjava da su februarske plate u okrugu u odnosu na prethodni mesec niže su za pet odsto, iako je u ostalom delu Srbije zabeležen rast prosečnih zarada. Ivanova kaže da je najveći prosek u februaru ostvarila surdulička opština, 30.065, a najniži opština Trgovište, 22.161 dinar.

Prema rečima Ivanove, Pčinjski okrug po visini prosečnih zarada nije na začelju u Srbiji, iza njega je i Jablanički. Razlika je drastična, kaže ona, između opština na severu i jugu zemlje. Ona navodi primere brogradskih opština Lazarevca i Palilule u kojima je u prethodnom mesecu zabeležena prosečna zarada u bruto iznosu od 67.000 odnosno 69.000 dinara. Prosečna neto zarada u Srbiji u februaru iznosila je 35.538 dinara, saopštio je Republički Zavod za statistiku. Srpski standard, pokazuju statistike, najmanji je u regionu, a plate su stigle one u Albaniji. Ivanova kaže da je u odnosu na prošlu godinu srpska plata za prva dva meseca 2011. godine ipak porasla za 13 odsto.

(OK Radio)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar