Ovolike tulundže, kao na Severinu usta



– Ne znam, novinare, posvađa se sa sina, posvađa s majku mi, sa ženu sam već u hladni rat tries godine… Aj, sedni, popi, pred fajront je, neće zakasujemo. Ti si božem nekakav javni radnik, mož će mi pomogneš, na mene običnoga Srbina, što glasa za Tomu Nikolića i čita Kurir, navija za Partizana, a ne kako oni neobični Srbi, što navijaju za Zvezdu, čitaju Politiku i glasaju za nekakvu demokratiju. Što će nam to, na nas Srbi?! A naposletku, svi se zberu kod njegove svetosti, patrijarha srbskog, i  celivaju ruku; fajda si je fajda…

-Nego, da batalimo to, da razberem što mi se ovo dešava. Šo se sluči so Vardarot, kako vikaše onaj makedonski komentator u bivšu seferjot. Eve go mešanica vo kazneniot prostor, go udara Pančev topkata so lejkata, i toa beše se od Vasil Ringov. I sad, nešto mi tu nije jasno – nova makedonska istoriografija naučno dokazuje da su oni potomci od Sande Makedonskoga i tatka mu Filipa, otimaju se, jadnici, i od Srbite i od Bugarite i od Grcite, pa sad rešili da su Helenite. A po ova prezimena od znameniti fudbaleri koje sam spomenao, ispada da su Meksikanci! Jerbo, kako su se ranije dobijala prezimena? Po dedu. Znači, na ovoga je deda bio Pančo, a onoga Ringo.



-Pa sećaš li se kako je taj komentator prenosio košarkašku utakmicu – sudija podbacuje loptu na početak, centri ripav, a komentator kaže – dodeka je topkata vo vazduhot, da kažame sastavite na timovi. Po petnaes u ekipu, pa ti vidi kade e topkata; u orbitu!

-I tako, dan mi pođe naopačke. Dođem doma, čeka me baba mi. Uzede li mi lekovi? Uzedo, reko, ali mora da pročitaš ovo što piše, da se konsultuješ sa ljekarnikom, a još bolje sa ljekarnicom, J.A., tako se potpisala. Mhm, čati nane ono što piše na kutiče, kaže, sinko, taj tvoja ljekarnica, u moje vreme smo ih zvali apotekarice, sa naglasak na “i”, što su prodavale čivit i sodu, ovde je nešto pogrešila, što vredi barem deset miliona dinara. Što je bre, nane, ljekarnica pogrešila, možda je još pod utiskom Vimbldona, pa se nešto zajebala? Pa ovde piše, na kutiče, kaže nane, po jednu ujutru i uveče. I, što tu ne valja? Pa, kaže nane, ovaj lek se uzima samo uveče, a ne ujutru. A što se, reko, kad se tolko razbiraš u medicinu, uzima ujutru? Pa grejana rakija be sinko!



-A sa sina mi… čuje on, tamo iz njegovu sobu, gospodin si ima intimu, pa mu smića galama odovud, iz treću sobu, probudili smo biždeka oko pola dva popodne, u crnu zoru. Upada ti on, onako nadujen od spanje, u gaće, izbeči se na mene i na nane – što se be derete kao nedodrgavi, ne može pošten i radan svet da spije od vas?! Na mene mi ovde uzigra. Ripnem, ali gledam da sam podoleko od njega, će me zavari, će me osakati, počnem da mu psujem majku. On me gleda. Kaže, ćale, od gre’ote, ode ti u majčinu, izvini nane. Zašto be sinko? Pa, kaže, ti si me učio, nije važno da dobro govoriš strani jezik, ali bilo de da odeš na stranu, prvo nauči da psuješ; tako svi će te razmeju. I aj seti se – kad be ja u obdanište i osnovnu školu, ti me tepaš i psuješ – jebem ti majku! Kad pođo u srednju, nisi više smeo da me tepaš, samo psuješ – jebaću ti majku! A sad, kad sam svoj čovek, na tvoj tain, vikaš – jebo sam ti majku! Pazi, povedi račun od sebe, to nešto znači, prezent, futur, perfekat, aperkat…

-Aj će jedem, žena zbrisala u drugu sobu, da me ne gleda ovakvoga, ostavila ručak na šporet, punjete paprike. I ja da uzmem onu šerpu, izgore se, zduvosa se, poglej ruke, ovolike tulundže, kao na Severinu usta. Ispadna mi ručak, paprike se rastrviše po kujnu, mačke (ja sam uvek uvek glasao za Koštunicu), mačke naripaše na ono jelo, jedva se odbrani od čopor, što sad da radim? Pa zbiraj one paprike, pa peri nad sudoperu, pa vrćaj u šerpu, po red. Brgo, žena je garantovano čula onaj pičvajz sa šerpu, sad se tamo proteza i tišti, i smišlja s koje muke će me muči. I naređa ti ja paprike, lepše i starije nego što su bile, ete ti gu žena mi – što to pukna? Ma ništa be, tmn rabota, učinalo ti se, u onaj bunil’k. Kam da vidim paprike, kaže islednik, ja otklopim šerpu, sve kako si je red. Aha, kaže ona, dobro, dobro, paprike su tu na broj, ali samo mi kaži, de je saft?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar