Jasmina kao amajlija



Dostojna funkcije: Jasmina Arsić, Štite je demokrate: Predrag Stojković, Štiti je i republička vlast: Dejan Stanojević, Nisam video papir: Nenad Stajić, Stojčić je nešto obećao: Slobodan Stamenković

I pored nekoliko krivičnih postupaka, optužnica, suđenja i višemilionskog manjka, lokalna vlast smatra da je Arsićeva dostojna da obavlja tu funkciju. Protiv Jasmine Arsić postoje krivične prijave, ali i optužnice. Dakle, krivični postupci. A u statutu Apoteke jasno stoji da osnivač može smeniti direktora pre isteka mandata „ako je nalazom zdravstvene inspekcije ustanovljena povreda propisa i opštih akata zdravstvene ustanove ili nepravilnosti u radu direktora; ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje te funkcije“



 



Dostojna funkcije: Jasmina ArsićJasmina Arsić, direktorka Apoteke Vranje, izgleda je definitivno „preživela“ manjak od 9,3 miliona dinara iz 2008. Godine, kada su inspektori terenske kontrole Poreske uprave ustanovili da sa robnog lagera ustanove čiji je osnivač grad nedostaju lekovi u navedenom iznosu. Preživela ga je barem kada je o lokalnoj vlasti reč, jer ni toliki manjak bez objašnjenja, kao ni više krivičnih postupaka protiv direktorke nisu bili dovoljni za vladajuću koaliciju da pokrene pitanje njene moguće odgovornosti i eventualne smene.

Direktorka je rekla da za nestanak lekova nije odgovorna ona, već računopolagači (načelnici ogranaka Apoteke u kojima su lekovi nestali). U nastavku priče, finansijski izveštaj Apoteke za 2008. godinu nije prošao na Gradskom veću (GV), pa samim tim nije došao ni do Skupštine grada. Tako je Arsićeva postala jedini direktor javnih preduzeća i ustanova na nivou grada Vranja koji može da bude direktor, a da ne podnese finansijski izveštaj za jednu poslovnu godinu. Inače, protiv Jasmine Arsić vodi se više istražnih i krivičnih postupaka (vidi okvir). Nekoliko je suđenja u toku, u nekim aktuelnim predmetima donete su oslobađajuće presude, ali ne konačne jer se vode i žalbeni postupci. Dosad nije doneta nijedna osuđujuća presuda

ISTRAGE, OPTUŽNICE, SUDjENjA

Prema evidenciji sa veb-sajta Portala sudova Srbije, ime Jasmine Arsić pominje se u vezi više procesa pred Osnovnim sudom u Vranju. Na sajtu se, međutim, ne navodi o kojim je krivičnim delima reč, a portparol Osnovnog suda Srboljub Milosavljević je zbog prezauzetosti obećao detaljnije informacije za naredni broj „Vranjskih“. Prema šturim infiormacijama sa pomenutog sajta, u procesu K-532/2010 Arsićeva se pominje kao „podnosilac predmeta“ protiv Marine Stošić, apotekarke. Predmet je nerešen. U predmetu K-587/2010. stvar je obrnuta jer je postupak protiv Arsićeve inicirala Stošićeva. Predmet je takođe nerešen, kao i onaj prethodni i nalazi se kod sudije Dragana Zafirovića.
U predmetu K-748/2010 postupak protiv Arsićeve iniciralo je Osnovno javno tužilaštvo. Sudeći sudija je Dragana Stanković-Tasić, a glavni pretres zakazan je za 1. april (sutra). U Osnovnom tužilaštvu saznajemo da je reč o postupku zbog krivičnog dela „zloupotreba službenog položaja“ iz člana 359 stav 4 u vezi stava 2 Krivičnog zakonika.
Predmet K-3234/2010 rešen je u Osnovnom sudu januara ove godine rešenjem o odbacivanju optužnice. Sudila je Aleksandra Tošić. Osnovno tužilaštvo žalilo se na ovakvu odluku Apelacionom sudu u Nišu i žalbeni postupak još nije okončan.
Od portparola Osnovnog suda „Vranjske“ očekuju informaciju šta se dešava sa predmetom K-4173/2010 koji se do nedavno vodio kao nerešen, a poslednji glavni pretres bio je 15. marta. Prema informaciji iz Osnovnog tužilaštva, naredni pretres povodom ovog predmeta zakazan je za 6. april. Reč je o optužnom predlogu Osnovnog tužilaštva za krivično delo „zloupotreba službenog položaja“ iz člana 359 stav 1 Krivičnog zakonika.
– Kroz pisarnicu Osnovnog tužilaštva ustanovljeno je da su spisi predmeta KT.br 213/08 spojeni sa spisima predmeta KT.br 244/09. Podnet je zahtev za sprovođenje istrage protiv Jasmine Arsić zbog osnovane sumnje da je počinila krivično delo „nesavestan rad u službi“ iz člana 361 stav 3 u vezi stava 2 i 1 i za krivično delo „zloupotreba službenog položaja“. Nakon sprovedenih istražnih radnji spisi predmeta dostavljeni su ovom tužilaštvu na dalje postupanje. U predmetu KT.br 874/08 po optužnom predlogu protiv Jasmine Arsić za krivično delo „nedozvoljeno skladištenje robe“ iz člana 176 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, doneta je presuda Osnovnog suda u Vranju kojom je Arsićeva oslobođena optužbe. Tužilaštvo je izjavilo žalbu Apelacionom sudu u Nišu i postupak po žalbi je u toku – kaže se u dopisu iz Osnovnog tužilaštva koji je potpisao rukovodilac Miodrag Mitić i napominje da je uvidom kroz predmete zavedene u pisarnici ovog organa ustanovljeno da tokom 2010. i 2011. godine nije bilo novih krivičnih prijava protiv direktorke Apoteke Vranje.

Javnost se, logično, posle svega pita – štiti li Arsićevu neko iz vlasti, imajući u vidu da je ona  član G17, stranke koja je deo vladajuće većine u lokalu?

MISTERIOZNI IZVEŠTAJ

Ako se vratimo na finansijski izveštaj iz 2008, saznajemo da ga je Gradsko veće  svojevremeno stopiralo, zaključkom zahtevajući dopunu, odnosno dodatna objašnjenja Arsićeve o manjku. To potvrđuje gradski ministar zdravlja Nenad MLADENOVIĆ.

– Međutim, ja lično taj naknadno traženi izveštaj nikada nisam video. Barem nije došao do mene. Meni je direktorka Apoteke rekla da ga je nekome podnela. Tada je sekretar GV bila Tanja Spasić, ali je žena na trudničkom bolovanju i ja sad nju ne mogu da pitam gde je to – objašnjava Mladenović.

Nisam video papir: Nenad Stajić

O izveštaju ne zna ništa ni sadašnji sekretar GV, Nenad STAJIĆ, koji je ujedno i predsednik Nadzornog odbora Apoteke.

– Ne, o tom izveštaju ne znam ništa, nisam ga ni video i on ne postoji u arhivi GV. Ako je stigao, to je bilo pre mene – kaže Stajić.

Nadzorni odbor Apoteke dosad se nije ozbiljnije bavio kontrolom poslovanja Apoteke, posebno ne manjkovima, što je inače njegov posao.

– Ničega sumnjivog do sada nismo imali. Ukoliko dođemo do nekakvih saznanja, nema razloga da po tome ne postupamo – uverava Stajić.

E sad, ili izveštaj nikada nije ni stigao u GV, ili ga je neko sakrio. Da nije ozbiljno, bilo bi smešno.

– Ne želim da verujem da neko iz GV štiti Jasminu. Primetio bih to. Ili da, ne daj bože, krije papire. Na sednicama GV su baš svi insistirali da se stvari oko tog manjka raščiste. Voljan sam da lično insistiram da se to istera do kraja. Ako je taj papir zaista već jednom predat administraciji GV, ne vidim što ne bi mogao ponovo. A, ako neko zaista štiti Jasminu Arsić, ja bih zaista voleo da vidim i saznam ko je to – kaže Mladenović.   

Stojčić je nešto obećao: Slobodan StamenkovićNegde u vreme kada je sporni manjak bio aktuelan za gradsku vlast, gradonačelnik Miroljub Stojčić, tako barem kaže predsednik Skupštine Slobodan STAMENKOVIĆ, preuzeo je na sebe obavezu da reši problem oko manjka. Stojčić, čija supruga radi u Apoteci, nije odgovorio na pitanja poslata iz redakcije „Vranjskih“ u njegov kabinet, ali sveža sećanja ima Stamenković.

– Gradonačelnik je tada preuzeo obavezu da izvesti Ministarstvo zdravlja i zatraži mišljenje o onome što se dešava u Apoteci. Odgovor u dve, tri rečenice iz Ministarstva je stigao i taj je papir kod gradonačelnika. Sa nivoa izvršne vlasti (gradonačelnik je po funkciji i predsednik GV, p.a) više nikakvu inicijativu o tom pitanju nisam dobio, pa samim tim nisam mogao bilo šta pokretati u Skupštini – kaže Stamenković.

Štite je demokrate: Predrag StojkovićŠtiti je i republička vlast: Dejan StanojevićPredrag MILENKOVIĆ, predsednik Upravnog odbora Apoteke i šef odborničke grupe SPS u lokalnom parlamentu, ističe da nema utisak da neko štiti Arsićevu, ni u okviru vladajuće koalicije, ali ni u SPS.

– Nemam utisak da to neko radi. Ni u UO, ni u vlasti. Na sastancima moje stranke, mene su kao člana, i potom predsednika UO apoteke, pitali o stanju u toj ustanovi samo kada su tema zvanični izveštaji, program rada i slično. Ništa više od toga – tvrdi Milenković.

Nadležni i odgovorni smatraju, dakle, da je Jasmina Arsić dostojna funkcije koju obavlja, pa je, iako to demantuju, čuvaju kao amajliju koji im donosi sreću. A možda i nešto drugo!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar