Sudija uskoro ispituje Kanačkog i Civkarovskog



Neka pravosuđe odluči: Mladenović, Oprema nije upotrebljena: Nedeljković, Dogovor: Jakovljević

Kod ovakvih slučajeva najpre se daje jaka doza antibiotika i deksazona, koji se daje protiv gušenja. Ukoliko nema napretka, radi se intubacija – otvara se ta pločica i stavlja se tubus kroz koji se ubacuje kiseonik u pluća. Kao krajnje rešenje, ukoliko intubacija ne pomogne, radi se rasecanje dušnika i ponovno ubacivanje tubusa



 



Dogovor: JakovljevićZoran Jakovljević, advokat porodice Dijane  Marinković iz Ćukovca, koja je 8. januara preminula na Dečijem odeljenju vranjskog Zdravstvenog centra, neće od Osnovnog suda  tražiti rezultate o uzrocima smrti koje je uradio Institut za sudsku medicinu „Milovan Milovanović“ iz Beograda.

Advokat Jakovljević kaže da je, posle razgovora sa istražnim sudijom Marijom Janjićijević, kojoj je poveren ovaj predmet, odlučio da, u interesu istrage, ne traži na uvid nalaze dok sudija ne ispita Kanačkog i Civkarovskog.

– Sudija će, kako mi je obećala, u narednih nekoliko dana ispitati dvojicu lekara, i dogovorili smo se da mi nalaze, u interesu istrage, da tek posle toga – kaže Jakovljević.

DELO PROTIV ZDRAVLjA LjUDI

Podsetimo, na osnovu ovog nalaza Osnovno tužilaštvo je Osnovnom sudu podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv dvojice lekara ZC, Darka Civkarovskog sa Odeljenja ORL i anesteziologa Slaviše Kanačkog, zbog osnovane sumnje da su izvršili po jedno krivično delo „teško delo protiv zdravlja ljudi“ iz člana 258. stav 4, u vezi sa članom 251, stav 3 stava 1 Krivičnog zakonika republike Srbije.

Neka pravosuđe odluči: MladenovićDijana je, prema rezultatima obdukcije niškog Instituta za sudsku medicinu, preminula od jake upale disajnih puteva, u prisustvu petoro lekara koji su u noći između 7. i 8. januara bili pored nje na Dečijem odeljenju. 

Tako će, posle mnogo nagađanja i spekulacija, tragična smrt petogodišnje Dijane dobiti sudski epilog. Otac pokojne devojčice, Bojan Marinković, kaže da je u pravosudnim krugovima nezvanično saznao da njegovoj ćerki lekari nisu na vreme i blagovremeno uradili traheotomiju, mali hirurški zahvat koji omogućava disanje kod opstrukcije gornjih disajnih puteva:

– Dijana je imala rez na grlu, ali sumnjamo da je on urađen tek pošto je umrla. Bili smo svedoci da na odeljenju te noći nisu imali nikakvu opremu, da su doktori i sestre jurili hodnicima tražeći najpre skalper, pa onda gaze i slično… – kaže Marinković.

Nenad Mladenović, lokalni ministar zdravlja i načelnik Dečjeg dispanzera pri Domu zdravlja koji je prvi primio Dijanu 7. januara prepodne, kaže da je sada sve u rukama pravosuđa koje treba da odluči da li postoji krivica lekara. O samom postupku traheotomije Mladenović kaže da za tu intervenciju postoji oprema na Odeljenju ORL, ali da ne zna zbog čega nije upotrebljena.

Oprema nije upotrebljena: Nedeljković– Traheotomiju bi trebalo da zna da uradi svaki lekar, čak i medicinska sestra u hitnim situacijama. Zamislite da se nešto desi u nekom zabitom selu, kada nema vremena da se dođe do bolnice, onda i lekar bez specijalizacije mora da ukaže prvu pomoć – kaže Mladenović.

– Kod ovakvih slučajeva najpre se daje jaka doza antibiotika i deksazona, koji se daje protiv gušenja. Ukoliko nema napretka, radi se intubacija – otvara se ta pločica i stavlja se tubus kroz koji se ubacuje kiseonik u pluća. Kao krajnje rešenje, ukoliko intubacija ne pomogne, radi se rasecanje dušnika i ponovno ubacivanje tubusa – objašnjava Mladenović.

OPREMA NA ORL

Posle Dijanine smrti rukovodstvo ZC oglasilo se saopštenjem kojim se isključuje mogućnost odgovornosti lekara, i dodaje da ova ustanova ima svu potrebnu opremu. Vranjske su pokušale da kontaktiraju i doktore Kanačkog i Civkarovskog: ovaj prvi odbio je da komentariše zahtev za sprovođenje istrage, dok Civkarovski nije odgovarao  na telefonski poziv. U cilju da ispita slučaj ZC je formirao Internu Komisiju na čelu sa hirurgom Nenadom Mladenovićem koji u izjavi za naše novine kaže da Komisija nije mogla da utvrdi bilo čiju odgovornost  za Dijaninu smrt iz prostog razloga što nije na uvid imala obdukcioni nalaz, tako da je svoju istragu bazirala na izjavama lekara koji su kazali da su uradili sve što su mogli u datoj situaciji:

– Sada je na pravosuđu da otkrije detalje i eventualnu odgovornost – kaže Nedeljković.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar