Romska deca su van obrazovnog sistema



Vranje ovih dana treba da postane deo projekta Ministarstva prosvete, Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou (DILS), u njegovom delu „Obrazovna inkluzija Roma“. Ovaj rojekat će trajati do aprila naredne godine, a Gradu bi za realizaciju trebalo da bude odobreno 34.850 evra.



Šta je cilj projekta?

– Cilj nam je da se izvrši potpuni obuhvat romske dece, jednak kvalitet obrazovanja, smanjivanje prevremenog napuštanja školovanja, izbegavanje segregacije, rešavanje problema diskriminacije, uvođenje romskog jezika u obrazovanje i stvaranje lokalnih akcionih planova za uspostavljanje uslova za optimalnu integrisanost romske dece u sistem obrazovanja i vaspitanja.



Kakve rezultate očekujete od projekta?

– Predškolska ustanova bi trebalo da nastavi sa održavanjem kreativno-edukativnih radionica na temu istorije, kulture i običaja Roma, što bi bila obavezna vaspitna aktivnost planirana njihovim godišnjim planom rada. Osnovne škole bi trebalo da nastave sa pružanjem dodatne podrške romskim učenicima kroz povećan broj dopunskih časova , što bi takođe ušlo u njihove godišnje i razvojne planove. Romske NVO bi nastavile uspostavljenu međusektorsku saradnju sa predškolskom ustanovom, osnovnim i srednjim školama tako što bi im pružale potrebnu pomoć na relaciji romska porodica – vrtić – škola.

Koliko je romske dece obuhvaćeno obrazovanjem na području Grada?

– Ti podaci su poražavajući. Od 488 dece romske nacionalnosti predškolskog uzrasta samo njih dvoje redovno ide u vrtić, odnosno deca uzrasta od tri do pet i po godina nisu obuhvaćena nikakvim oblicima predškolskog obrazovanja. Od ukupno 799 romske dece osnovnoškolskog uzrasta, njih 600 je evidentirano u redovnom obrazovnom sistemu, ali mali broj ih redovno pohađa nastavu, tačnije samo ih je 30 stiglo do osmog razreda. Što se tiče srednjoškolaca, od ukupno 415 romske dece ovog uzrasta, samo ih je 89 upisalo srednju školu koju ne pohađa redovno.

Koliko Grad ima sluha za potrebe romske dece?

– U okviru gradskog budžeta postoji stavka 481 kojom se definišu sredstva za NVO sektor ali i za Dekadu Roma. U 2009. za to je bilo predviđeno 4 miliona dinara, u 2010. cifra je pala na 1,5 miliona, da bi za 2011. bilo izdvojeno samo 450.000 dinara.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar