Prirodna radioaktivnost



, , ,

IZJAVA NEDELjE



MIROSLAV CERA MIHAILOVIĆ

Tražili smo prostor u Galeriji Muzeja, Galeriji Narodnog univerziteta, u Omladinskom kulturnom centru i Pozorištu, odgovoreno nam je da nema mesta, zato smo prinuđeni da manifestaciju premestimo u Beograd, i nažalost, vranjska publika neće moći da vidi četrdeset najpoznatijih književnika
                                                                                                         (RTS)



 

Povišena radioaktivnost u Vranju, u odnosu na druga mesta u Srbiji u kojima se vrše merenja radioaktivnosti na svakih 30 minuta, nisu posledica bombardovanja 1999. godine, već je to prirodna radioaktivnost tog grada, izjavila je direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Mirjana Radenković i dodala da stanovnici Vranja nemaju razloga za zabrinutost.

– Vrednosti koje očitava naš sistem rane najave radijacijskog akcidenta su uobičajene u svim mestima u Srbiji, iako se međusobno razlikuju, to je normalno, jer ta prirodna radioaktivnost zavisi i od sastava tla i od nadmorske visine gde se meri. U Vranju je ta povišena radioaktivnost sigurno postojala i pre bombardovanja i građani nemaju razloga za zabrinutost – kazala je Mirjana Radenković.

Prema njenim rečima, smatraće se da je stanje alarmantno ukoliko dođe do dupliranja radioaktivnih vrednosti koje su uobičajene za neko merno mesto.

UPITNIK EU
Delegacija Evropske komisije je u Bujanovcu prošle nedelje upoređivala odgovore Vlade Srbije na upitnik Evropske unije sa realnim stanjem u toj opštini, izjavio je koordinator Odbora za ljudska prava u Bujanovcu Ragmi Mustafa. Mustafa je kazao da su se pitanja četvoročlane delegacije Evropske komisije odnosila na oblast obrazovanja, međuetničke incidente, ekonomski razvoj regiona, demilitarizaciju, ljudska i manjinska prava i nevladine organizacije. „Delegacija Evropske komisije je imala svoja pitanja i mi smo na njih odgovarali, onako kakvo je realno stanje na terenu. Nismo imali uvid u to kako je na ta ista pitanja odgovorila Vlada Srbije, ali naši odgovori su zaista onakvi kakva je realna situacija – kazao je Mustafa.

HAJREDIN KUĆI
potpredsednik kosovske vlade izjavio je da će u dijalogu sa Beogradom Priština insistirati na reciprocitetu, odnosno da će, ako beogradske vlasti budu insistirale na zahtevima za sever Kosova, kosovske vlasti tražiti isto za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu, na jugu Srbije.

KORIDOR 10
U Skupštini grada Vranja održan JE predtenderski sastanak povodom predstojeće izgradnje „Koridora 10“, autoputa E75 na deonicama Grabovnica – Grdelica i Vladičin Han – Donji Neradovac. Sredstva će, prema rečima nadležnih u preduzeću „Koridori Srbije“, biti obezbeđena kreditom kod Svetske banke u iznosu od 275 miliona evra. Pre početka radova na deonici Vladičin Han – Donji Neradovac u dužini od 26 kilometara moraće da bude završena eksproprijacija zemljišta na ovom području, što je jedan od uslova finansijera. Rok za završetak radova je 24 meseca, a oni bi trebalo da počnu ovog leta.
                                                             (OK Radio)

– U nekim drugim delovima sveta mnogo su veće te uobičajene doze prirodne radioaktivnosti, najvažnije je da se količina radioaktivnosti u našoj zemlji kreće oko konstantnih vrednosti jer to je prirodni nivo sa kojim stalno živimo, dok značajno odstupanje od uobičajenih vrednosti alarmira na prisustvo neželjenih radionukleida koji mogu biti posledica akcidenta- rekla je Radenkovićeva.

Sistem rane najave radijacijskog akcidenta u Srbiji obuhvata devet mernih stanica, kod kojih se najveća radioaktivnost konstantno očitavaju u Kosovskoj Mitrovici, sa prosečno 153 nanosiverta na čas i u Vranju sa prosečno 137 nanosiverta na čas.

Obe vrednosti veće su od radioaktivnosti koja se prosečno očitava u Vinči, gde količina radioaktivnosti prosečno iznosi 127 nanosiverta na čas.

Najniža prirodna radioaktivnost očitava se u Beogradu, sa prosečnim vrednostima oko 81 nanosiverta na čas, zatim slede Kladovo i Palić sa 91, odnosno 96 nanosiverta na čas.

Srednje vrednosti radioaktivnosti u Srbiji očitavaju se u Nišu sa 105 nanosiverta na čas, Zlatiboru sa 113 nanosilverta na čas i Novom Sadu sa 117 nanosiverta na čas.

(Beta)

VELIKI TRNOVAC

Više od igre

U selu Veliki Trnovac pored Bujanovca, u nedelju je odigrana prvenstvena fudbalska utakmica Pčinjske lige između kluba domaćina i Nebeskih anđela, kluba koji sačinjavaju pripadnici 4. Brigade Kopnene vojske Srbije koja deluje u ovom regionu. Meč je završen bez pobednika, 1:1, ali je to najmanje bitno u ovoj priči. Besfor Jonuzi iz Velikog Trnovca kraj Bujanovca vatreni je navijač fudbalskog kluba „Trnovac“ i sa nestrpljenjem je iščekivao utakmicu svog kluba sa klubom Nebeski anđeli, registrovanog kao grupa građana iz Vranja koji je proteklog vikenda gostovao u najvećem albanskom selu na jugu Srbije. Prvu utakmicu prošle jeseni odigranu u najvećoj srpskoj vojnoj bazi „Jug“ pored Bujanovca „Nebeski anđeli“ izgubili su sa dva prema jedan. „Atmosfera je uvek dobra u Velikom Trnovcu. Mi uživamo kad igramo i gledamo fudbal u ovom mestu gde mladi ljudi nemaju posao, gde je siromaštvo i gde ima problema ali ovde mi uživamo. To je ono što mi volimo“, kaže Jonuzi pred utakmicu. Jonuzi je jedan od više stotina navijača okupljenih u grupi „Agallart“ koja je u nedelju gromoglasnim navijanjem uz vuvuzele, baklje, petarde i vatromet bodrila svoj klub. Među navijačima na stadionu Trnovca, koji inače ima odličnu travu za koju kažu da je stigla iz Švajcarske, nije bilo nacionalnih obeležja. Navijači su skandirali i pevali pesme na 

NEPISMENOST
U Pčinjskom okrugu trenutno ima preko 15.000 nepismenih ili polupismenih ljudi, pokazuju statistike. Ova situacija naterala je nadležne da pokrenu projekt „Druga šansa“, namenjen svima koji su stariji od 15 godina, a žele da završe osnovnu školu, rekla je direktorka vranjske Osnovne škole za obrazovanje odraslih Mirjana Petrović. Projekat finansira Evropska Unija, u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

DRAGAN STOJKOVIĆ
Za tri do pet godina Vranje će dobiti novu pešačku zonu koja će vredeti nekoliko miliona evra, najavio je direktor Direkcije za izgradnju grada Vranja Dragan Stojković. Prvi čovek Direkcije rekao je da su izabrana najbolja idejna rešenja, formirana je radna grupa koja će se baviti pitanjem nove pešačke zone i da je sada potreban projektant koji će od idejnih rešenja napraviti celinu i izračunati koliko će renoviranje centra koštati.
– Bez projekta je nemoguće izračunati troškove, ali uzevši u obzir da je u planu i izgradnja poslovne zgrade, postoji mogućnost da čitav posao vredi čak i nekoliko miliona evra – procenio je Stojković.

MIRJANA MITROVIĆ
U Vranju nije povećan broj žena obolelih od neke vrste maligniteta, ali zabrinjava da čak 13.000 žena još uvek nije izabralo svog ginekologa, što znači da ne dolaze na redovne preglede, kazuju podaci vranjskog Ginekološkog dispanzera.
– Prema našim podacima, najveći broj Vranjanki oboljeva od karcinoma dojke, dok su žene od 35 do 45 godina života najpodložnije karcinomu grlića materice – kaže načelnica dispanzera Miljana Mitrović i dodaje da na preglede redovno dolazi uglavnom mlađa populacija žena od 25 do 35 godina, upravo zbog toga što su informisanije po pitanju značaja redovnih pregleda.

albanskom jeziku i kažu za njih da su pesme o klubu i navijačima. Jedinu albansku zastavu pored ograde stadiona na trenutak je razvio maloletni meštanin koji je nakon upozorenja starijih zastavu sklonio. Jonuzi kaže da, osim za Trnovac, navija i za beogradski Partizan mada u navijačkoj grupi ne dele svi njegove stavove pa dobacuju da svi navijaju i za Zvezdu. Kaže da se u Velikom Trnovcu teško živi da se mladi školuju ali da nemaju para i da svi jedva čekaju nedelju i fudbalsku utakmicu. A kolika je ljubav prema klubu velika, svedoči i činjenica da meštani sami sakupljaju novac potreban za izdržavanje kluba. „Sakupimo po 100 evra ali treba nam više. Svako daje koliko ima i može“, objašnjava jedan od navijača kluba koji trenutno vodi na tebeli Pčinsjke lige. Predsednik kluba Trnovac Nemet Aliju kaže da je klub prošle jeseni u vojnoj bazi Jug dočekan lepo i da je, kako kaže, „sve bilo sportski“. Klub iz Velikog Trnovca ozbiljno se priprema za nastup u višoj ligi a tajna uspeha kluba je, prema rečima predstavnika, u odličnoj školi fudbala. „Imamo ponude za izgrače ne samo iz Srbije nego i iz Evrope“, kaže on.

(Vesti)

POREZ NA DOHODAK

U Vranju 74 milionera

Regionalnom centru poreske uprave u Nišu podneto je 1.080 prijava po osnovu poreza na dohodak građana, a najveći prijavljeni prihod za prošlu godinu premašuje 60 miliona dinara, rečeno je u tom poreskom centru. U Nišu su podnete 652 prijave, u Leskovcu je podneto 88 prijava, u Vranju 74, u Pirotu 54, a iz Bujanovca i Trgovišta nema prijava. Poresku prijavu bili su dužni da podnesu svi građani koji su prošle godine ostvarili oporezivi prihod veći od 1.708.200 dinara. U Vranju je i 2009. Bilo 74 milionera, a prvi među njima bio je izvesni menadžer sa 12.000 evra mesečne zarade.
                                                                                                                                          (TANjUG)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar