Otpuštanje ili socijalni program



Radnici veruju državi

Nadam se da ćemo uspeti da se izborimo za to da radnici dobiju 200 evra po godini radnog staža, što znači da će neko za 30 godina rada dobiti otpremninu od 6.000 evra – kaže načelnik Pčinjskog okruga



 



Probleme “Zavarivača” država će pokušati da reši restrukturiranjem i isplatom socijalnog programa za oko 200 zaposlenih. Da li će, međutim, taj proces biti pokrenut, trebalo bi da se zna krajem aprila, kada bude poznato ekonomsko-finansijsko stanje u kojem se nalazi vranjsko preduzeće.

SLEDI POPISRadnici veruju državi

Posle poništenja ugovora o kupovini 63 odsto kapitala “Zavarivača” sa konzorcijumom koji je predvodila šabačka “Galeb grupa”, Agencija za privatizaciju je načinila prvi korak: u petak je posao privremenog zastupnika državnog kapitala preuzeo mašinski inženjer Dragan Igić iz Niša. Radnici su, pak, posle 40 dana štrajka u ponedeljak ponovo došli na posao, čime je prekinuta agonija i stvorena osnova za traženje izlaza.

Šta, dakle, predstoji?

Igić nije želeo da govori za “Vranjske” (što se da razumeti), jer je tek došao u preduzeće, ali se njegovi predstojeći potezi već znaju. U pravilniku Agencije o postupanju lica koja obavljaju poslove privremenog zastupnika kapitala taksativno je nabrojano šta on mora da uradi u narednom periodu. Naime, Igić će sazvati Skupštinu akcionara kako bi se izabrali novi organi upravljanja, budući da je raskidom ugovora o kupoprodaji “Galeb grupa” izgubila vlasnička i upravljačka prava. Prema rečima načelnika Pčinjskog okruga Budimira Mihajlovića, biće izabran direktor i pet članova Upravnog odbora.

– Dogovor sa Agencijom je da se pored Igića izabere i direktor, jer smatramo da je bolje da imamo dva stručnjaka u “Zavarivaču”. Dva čoveka bolje vide i više znaju od jednog – objašnjava Mihajlović.

Pod Igićevim nadzorom u roku od 45 dana biće sproveden popis celokupne imovine, na osnovu kojeg će on sačiniti izveštaj o ekonomsko-finansijskom stanju “Zavarivača” i dostaviti ga Agenciji. Kada taj dokument bude gotov, pored ostalog, tačno će se znati kome i koliko duguje vranjsko preduzeće, kakvo je stanje u sudskim sporovima po tužbama radnika i poverilaca, kao i po tužbama “Zavarivača” protiv dužnika, ali i protiv koga i zašto su podnete krivične prijave. Na osnovu svega toga, Igić će Agenciji u pisanom obliku dati i predloge za rešavanje problema.

STANjE

“Galeb grupa” preuzela je “Zavarivač” krajem marta 2009. godine, a vlasnik te kompanije Radoslav Veselinović je nakon poništenja kupoprodajnog ugovora izjavio da ga je avantura sa vranjskim preduzećem koštala pet miliona evra.
Prema njegovim navodima, po dolasku u “Zavarivač”, ustanovljeno je da su poslovne knjige bile „frizirane”, te da je nezavisni revizor navodno utvrdio da je tamo pri kupovini firme pisalo da ona pozitivno posluje, a da zapravo postoji gubitak od 2,36 miliona evra. Pri tome, porezi i doprinosi na plate nisu bili izmireni nekoliko godina unazad.

Tek tada se može govoriti o procesu restrukturiranja, kao mogućem modelu “utezanja” “Zavarivača” i pripremi za ponovnu prodaju većinskog, državnog paketa akcija strateškom partneru. Ako se, pak, ispostavi da je prezaduženost velika, tj. da je dara skuplja nego mera, onda je jedina opcija stečaj.

Mihajlović navodi da je za donošenje odluke o restrukturiranju “uslov broj jedan” da preduzeće u narednom periodu radi i ne pravi gubitke. A koliko će to biti teško, pokazuju podaci sa sajta Agencije za privredne registre, gde se može pronaći podatak da je “Zavarivač” 2008. i 2009. napravio neto gubitak od oko 470 miliona dinara, odnosno 4,7 miliona evra. Podaci za 2010. još nisu objavljeni, ali se, nažalost, može pretpostaviti da će navedena cifra biti povećana.

Ipak, ako sve bude kako se najavljuje, odluka o restrukturiranju biće doneta krajem aprila, nakon čega bi, prema rečima Mihajlovića, trebalo da bude sproveden i socijalni program za oko 200 ljudi.

– Videćemo šta će biti, ali se nadam da ćemo uspeti da se izborimo za to da radnici dobiju 200 evra po godini radnog staža, što znači da će neko za 30 godina rada dobiti otpremninu od 6.000 evra – kaže Mihajlović.

DOPRINOSE PLAĆA DRŽAVA

Prema važećim propisima, tokom restrukturiranja, pored promene broja zaposlenih,

preduzeće uz saglasnost Agencije, sprovodi program koji može podrazumevati spajanje, podelu, promenu oblika, povećanje ili smanjenje kapitala, prodaju dela ili celine preduzeća, prenos imovine na drugi pravni subjekt, sporazumno ili prinudno poravnanje sa poveriocima, sanaciju putem preuzimanja duga, konverziju duga u osnovni kapital, napuštanje neprofitabilnih poslova itd.

Sindikalci u “Zavarivaču” imaju poverenja u državu, mada smatraju da nije dobro da se zarad namirivanja dugova prema poveriocima otuđuje imovina, ali ističu da će moći konkretnije da se izjasne po tom pitanju tek kada bude izvesno da li će takva opcija biti predviđena planom restrukturiranja.  Kako god, poverenik Samostalnog sindikata u “Zavarivaču” Stevan Rac je optimista.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar