Ona druga Srbija



Marković pobedio za ''dlaku'': Djurđević i Arsenić,

Imajući u vidu silne pokušaje opstrukcije od strane Miroslava Cere Mihailovića, zadovoljan sam našim radom. Bitno je da su najvažniji izdavači poslali knjige, a oni koji nisu sami su oštetili svoje autore



 



Marković pobedio za ''dlaku'': Djurđević i ArsenićŽiri za dodelu Književne nagrade „Borisav Stanković“ za 2010. godinu, koja se dodeljuje u okviru 45. Borine nedelje, u sastavu Tijana Spasić, Vladimir Arsenić, Zoran Dimić, Vesna Petric i Mirjana Djurđević (predsednica), na završnom sastanku održanom 21. marta 2011. godine odlučio je da ovogodišnji laureat bude Veselin Marković za roman „Mi različiti“ (Stubovi kulture, 2010).

OPSTRUKCIJE

– Na javnom konkursu Grada Vranja raspisanom 27. januara 2011. prijavljeno je 37 naslova. Žao nam je što su se pojedini izdavači domaće proze, rukovođeni medijskom zbrkom koju su pravili bivši organizatori „Borine nedelje“, oglušili o poziv na konkurs, čime su oštetili svoje autore, onemogućivši im da se takmiče za ovo značajno priznanje – kazala je Mirjana DjURDjEVIĆ, književnica, predsednica žirija.

VESELIN MARKOVIĆ

CENIM BORU

– Veoma cenim delo Borisava Stankovića i njegovu opsežnu psihološku analizu likova i situacija. U svom pisanju i ja težim tome. Presrećan sam zbog nagrade – bila je prva reakcija laureata Veselina MARKOVIĆA.
Veselin Marković (1963, Beograd) je diplomirao Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pre nagrađenog romana „Mi različiti“ objavio je knjige „Šta propuste oni koji umru u snu“ (pripovetke, 1992), „Marsel Prust i drugi realisti“ (studija, 1996), „Preimućstva kruga“ (pripovetke, 2001) i „Izranjanje“ (roman, 2001, Vitalova nagrada za najbolju knjigu godine).
Intervju sa njim možete pročitati u specijalnom dodatku o 45. Borinoj nedelji koji izlazi u okviru „Vranjskih“ 31. marta.

Žaljenje zbog toga izrazio je i Vladimir ARSENIĆ, književni kritičar, član žirija, navodeći da je na konkurs, uprkos svemu, pristigao prilično veliki broj knjiga.

–  Imajući u vidu silne pokušaje opstrukcije od strane Književne zajednice „Borisav Stanković“ i Miroslava Cere Mihailovića, zadovoljan sam našim radom. Bitno je da su najvažniji izdavači poslali knjige, a oni koji nisu sami su oštetili svoje autore uskrativši im priliku da učestvuju. Ali, neka autori sami to rasprave sa svojim izdavačima, mi ne želimo nikoga poimence da prozivamo – jasan je Arsenić.

Dodajući da je glasanje obavljeno u dva kruga, Djurđevićeva je iznela da je žiri konačnu odluku o pobedniku doneo većinom glasova.

– U uži izbor ušli su: Svetislav Basara „Početak bune protiv dahija“ (Dereta), Srđan Srdić „Mrtvo polje“ (Stubovi kulture), Veselin Marković „Mi različiti“ (Stubovi kulture) i Mića Vujičić „Oštar start“ (Stubovi kulture), da bi na sednici održanoj 18. marta žiri odlučio da Književnu nagradu „Borisav Stanković“ dobije Marković. On je pobedio Srdića sa 3:2 (za Srdića smo glasali ja i predsednica Djurđević, a ostali za Markovića) – precizan je Arsenić.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar