Kako je nastao Dinamo



FK Dinamo - april, 1947. god.

Zbog velikog interesovanja čitaoca, nastavljamo feljton o razvoju fudbala u Vranju



 



FK Dinamo - april, 1947. god.U konkurenciji klubovima u jedinstvenoj ligi FK „Sima Pogačarević“  je loše prolazio, jer svojim igračkim sastavom nije mogao ravnopravno da se nosi sa njima. Zato je uprava predložila „Omladincu“  fuziju klubova u cilju stvaranja jednog jakog tima, računajući i na mlad i perspektivan igrački kadar „Omladinca“.

MOSKVA, KIJEV, VRANjE

Ovaj predlog je prihvaćen i 26.decembra 1946. godine nastao je novi klub koji je dobio ime „Dinamo“. Zašto je izabrano ovo ime? Dinamo je mašina za proizvodnju struje. Čak i onaj mali uređaj na biciklu, koji daje struju za sijalicu, zove se dinamo. Ovo ime su prvo uzeli klubovi u Sovjetskom savezu, u takozvanoj eri elektrifikacije, pa je ta mašina – dinamo – postala simbol čitavog napretka i socijalističke blagodeti napretka. Broj klubova sa tim imenom u socijalističkim zemljama je toliko narastao da su osnovali svoje udruženje: Dinamo iz Moskve, Dinamo iz Kijeva, Dinamo iz Minska, Dinamo iz Tbilisija, Dinamo iz Bukurešta… Posebnu popularnost ovo ime je steklo u socijalističkoj Jugoslaviji posle jednog sportskog uspeha Dinama iz Moskve. Taj klub je 1945, posle Drugog svetskog rata, gostovao u Engleskoj gde je odigrao dve utakmice u Londonu. U prvoj utakmici pobedio je Čelzi sa 4:3, a u drugoj igrao nerešeno sa Arsenalom 3:3. Posle toga ime su  Dinamo u Zagrebu, Dinamo u Vinkovcima, Dinamo u Pančevu, Dinamo u Nišu, i u drugim gradovima. Zašto onda to ime ne bi dobio i klub u Vranju? I dobio ga je. Prošlo je od tada mnogo godina. Klub je u tom dugom vremenskom periodu imao uspehe i padove. Igrao je u ligama raznih rangova, ispadao i vraćao se. I tako više puta, ali je, i pored svih nedaća, opstao sve do danas.

PRVI SASTAV DINAMA
Prvi sastav, novog kluba FK Dinamo: golman: Velibor Simonović Kecko, bekovski par: Svetislav Bogdanović Sveta Abesinac i Srboljub Janjić Srba Šače, centarhalf: Dragutin Stevanović Dragi Skakavac, halfovi: Dragomir Dončić Dragan Grof i Borivoje Momčilović  Bora Čile, navala: Djorđe Nikolić Djoka Djaurac, Aleksandar  Nacković Aca Nackovac, Nikola Jovanović Kole Pop, Aleksandar Antić Aca Djorkan i Stojan Stojković Tane Crevo.

SUDIJA AUTRIKTER

Pre prelaska na takmičarski deo, potrebno je upoznati se sa tada važećim pravilima igre i uslovima koje su igrači imali da bi se mogli baviti ovim sportom.

Utakmicu je vodio samo jedan sudija, delegiran od sudijske organizacije. Nije bilo aut sudija ni četvrtog sudije koji je kontrolisao zamenu igrača, jer zamena igrača tada nije bila dozvoljena. Dužnost aut sudija obavljala su lica iz uprave domaćeg kluba, a zvali su ih autrikteri. Njihova dužnost je bila da trčkaraju pored aut linija, jedan s jedne, a drugi s druge strane igrališta. Sa zastavicama u rukama oni su signalizirali sudiji kad lopta izađe van igrališta. Sve odluke na terenu donosio je je sudija. Iako bi autrikteri videli da je sudija u određenom slučaju pogrešio, nisu imali pravo da mu na to ukažu. Danas sudije mnogo odluka donose na znak aut sudija. Povređenom igraču pomoć je ukazivana na samom terenu. Tada nije bilo raznih sprejeva kao danas, već su za sanaciju povreda korišćeni jod, flaster i zavoj. Teško povređenog igrača nisu iznosili sa terena nosilima, već su ga iznosili na rukama njegovi saigrači.  Pošto nije bila dozvoljena zamena igrača, ako je povređeni igrač mogao da hoda ostajao je u igri, ako je bio teško povređen stajao je pored aut linije i nastojao da bilo kako pomogne svom timu: da zaustavi loptu koja je slučajno došla  do njega i da je doda saigraču.

(nastaviće se)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar