Kad Mire zaliže kosu i ucakli oči



Šešelj nek se vrati, Toma Grobar ga čeka, Svi su isti, Mladi beže od rabotu

Mire je glavni, a za ti tvoji sigurno je jedno, kako im on kaže tako je. Ko je, bre, pa taj Andonov, koj beše taj Zoran Antić, koji poslanici? Od doktori znam jedino Bobana, onog što je ekspert za ludi, samo arno od njeaga, davao mi je bolovanje dok sam radio u fabriku



 



Šešelj nek se vratiToma Grobar ga čekaSubotnje, pijačno jutro u Vranju. Hladno, sa vetrom severcem koji različito deluje na prodavce na pijaci u Tekiji. Jedni, pomodreli u licu, cupkaju u mestu, obučeni u vojničke, magacinske i druge jakne, a drugi, crvenih obraza, oskudnije obučeni povremeno odlaze po „dozu“ u čuvenu kafanu kod Mrkele.

– Dimi se iz kafanu, miriše na pljeskavice, koliko god da zaradimo prvo mora da se najedemo. Prva pljeskavica je u osam, a druga oko dvaneast – kaže jedan od prodavaca južnog voća.

ZLATNA LULA

Vremena su teška, narod nema para i sve je manje zarade za prodavce na pijaci.

– Doteraše nas političari pre svršen čin – da se umočamo u gaće od uplu koja nas snađe kad se vrtimo bez dinar u kuću. Svi traže, žena nezaposlena vika: za ništa nisi, svi kradu, a ti zevaš u televizor, barabar sa mene. Deca, bre, za jednu kafu, kako nemaš, što se ne utepaš kad ne možeš da vodiš brigu o porodici – cupka u mestu, prodavac kupusa i nastavlja:

Svi su isti– Ako prodam pet zeljke na konja sam, ko da kupi, gledaj ga tvrd kao kamen, ni zajac ga ne bi jeo.

– Niste li ništa poskupeli – prvo je pitanje znatiželjnih kupaca.

– Ajde, bre, gore dole 50 do sto dinara neće te podignu – odgovaraju prodavci iz obližnjih sela.

– Neće nas podignu, al’ makar će ostanu za sveće, mrečka je najskupa, a najizvesna. Će pomremo zbog vas, seljaci – kreće rasprava.

– Zašto zbog nas, mi vas hranimo, jedini plaćamo porez, od naše pare  krpe vam sokaci, cevke za vodu kad puknu… Azdisali ste, nikad niste cenili seljaka – odgovaraju, kroz ironičan smeh, prodavci.

– Prvo, trujete nas, jer sve prskate da bi što pre bidnalo za prodaju, a drugo, ne se pravite ludi, vi držite političari, ovi vranjski. Sve vam ne valja, a kad dođu izbori noge će iskršite da glasate. Navikla seljačka guzica na jednu vlast 20 godine, pa zašto da menja – kaže jedan kupac, srednjih godina koji psuje direktore „Koštane“ za koje kaže da su mu život uništili, a sad su političari i biznismeni.

Mladi beže od rabotuKreće ozbiljna rasprava:

– Sve znaš, za Mire posebno, a za ostali: Andonova, poslanika Stefanovića, Uroša doktora, Lale Veljininu dramliju, Denzi kafićliju, Mice trepetliku, Niku advokata, za njih ne znaš.

– Osim za Mire, Bog da me ubije, za ove druge nisam čuo. Mire je glavni, a za ti tvoji sigurno je jedno, kako im on kaže tako je. Ko je, bre, pa taj Andonov, koj beše taj Zoran Antić, koji poslanici? Od doktori znam jedino Bobana, onog što je ekspert za ludi, samo arno od njeaga, davao mi je bolovanje dok sam radio u fabriku  – viče seljak.

– Pravite se ludi, seljačka rabota. Iz koje si selo? – uzrujan je kupac spanaća.

– Iz Pavlovac, na prethodni izbori svi smo počeli da glasamo za Mire i SPS, napraviše nam most, dadoše napojnicu, da popijemo nešto u  prodavnicu, kako na koga, a u sred glasanje dođoše neki sa džipovi, namavaše sve koji su im bili sumnjivi. Samo rekoše: „Od sad svi da glasate za Novu Srbiju, jebala vas stara. I šta hoćeš, pobedi ta Nova Srbija, pa sad uživamo – kaže seljak.

– Isto kao da je Mire pobedio. Znate vi to dobro. Ponovo li će glasate za Mire, zbori da te čujem? – merka ga mušterija. Nastaje smeh okupljenih.

– Tek će da nastane igranka. Ko plati kartu taj će igra. Isto nam se hvata, ko će da pobedi. Mire, ima malu prednost u početak. Gledaj ga koliko se raskrupnio za poslednji mandat. Glava golema, kad gu sabajle zaliže i ucakle mu oči, liči mu. Narod to voli, varate se ako mislite da želi da vidi nekog usukanog sa zalepeni creva za kičmu. Nego, mani ovi naši, možda će Toma Nikolić da dođe, a ako se vrati Šešelj, eto ga Egipat, Tunis, tako li beše – kaže prodavac sira i mleka koji podržava seljačko biračko telo.          

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar