Detinjstvo na vrhovima prstiju



Prvi baletski koraci sa Elenom Pilipenko

Pilipenko i Antićeva kažu da je ideja da se deci približi baletska i muzička umetnost, kao i da se talentovani pripreme za upis u baletske škole



 



Prvi baletski koraci sa Elenom PilipenkoPri dečjem centru „Kreativa edukativa“ koji je otvorila i kojim rukovodi Jasmina ANTIĆ, a koji je u stvari produženi boravak za decu školskog uzrasta sa kojom radi stručno osoblje, otvoren je mali studio za balet. U njemu je nedavno svoje prve baletske korake naučilo 150 devojčica i jedan dečak. Časove im svake subote drži Elena PILIPENKO, balerina iz Ukrajine koja živi i radi u Nišu, gde ima sopstveni baletski studio.

– U Niš sam stigla iz Ukrajine, iz grada Hersona, gde sam završila srednju baletsku školu za nastavnika i koreografa baleta, i gde sam radila u školi kao nastavnik baleta. Od svoje šeste godine nastupala sam sa baletskim ansamblom širom tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Sa decom radim od svoje petnaeste godine. Od 2000. do 2009. godine radila sam u Dečjem centru u Nišu kao nastavnica baleta, a od 2009. godine samostalno radim u svom baletskom studiju. Za jedanaest godina rada u Nišu, baletske pokrete kod mene je naučilo preko hiljadu dece sa veoma zapaženim rezultatima – kaže za „Vranjske“ Elena Pilipenko.

Inicijativa da svake subote, a preko leta i dva puta nedeljno, drži časove u Vranju potekla je, kako naglašava Pilepenko, od Jasmine Antić.

– Ideju sam dobila kada sam videla da deca, nakon što su odgledala snimak jedne baletske predstave, imitiraju balerine. Setila sam se svog detinjstva i jedne ambiciozne učiteljice koja je svake godine pripremala „balerinice“ za priredbu. To je, naravno, bila improvizacija baleta, ali su gotovo sve devojčice iz škole potajno želele da budu u toj grupi. Na žalost, generacije devojčica nisu mogle da ostvare svoj san i da postanu balerine. Zbog toga sam odlučila da vrata „Kreative edukative“ otvorim za svu decu koja žele da se uključe u program baletskog studija. Imamo pet grupa koje rade u prostoru opremljenom ogledalima – objašnjava Antićeva.

Elena Pilipenko ističe da se baletski studio koji vodi u Nišu razlikuje od baletske škole i služi kao priprema za upis talentovane dece u državne baletske škole.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar