Da vam nije Slavice i Svetlane



,

Nekako u čelo stacionirala se DS ekipa – Goran Stefanović, Slobodan Stamenković, Igor Andonov i ostali; malo dalje od njih ekspetri predvođeni Urošem Trajkovićem, a između su lavirali Zoran Antić, jedan od retkih prisutnih socijalista i Radoslav Mojsilović, novosrbijanac





Ako je suditi po koktelu upriličenom u restoranu Kičer povodom formiranja gradske opštine 21. marta, Vranjsku Banju čekaju berićet i raskoš. Na „švedskom stolu“ bilo je svega, od pita preko raznih mesa do južnog voća, a točile su se samo probrane tekućine-viski, viljamovka i pelinkovac za dame.

SEBEVRANjE I STARI GLOG
Nova gradska opština Vranjska Banja ima u svom sastavu sva naselja koja je imala do njenog ukidanja 1965. godine, a to su: Vranjska Banja ( kao naselje gradskog tipa), Babina Poljana, Bujkovac, Duga Luka, Izumno, Klisurica, Korbevac, Korbul, Kriva Feja, Kumarevo, Leva Reka, Lipovac, Nesvrta, Panevlje, Prvonek, Prevalac, Sebevranje, Slivnica, Stari Glog, Toplac i Crni Vrh.

Ako se, međutim, osvrnemo na činjenicu da je gradska vrhuška oko astala bila raspoređena u grupama na osnovu stranačke pripadnosti, i da se gotovo nisu međusobno mešali ni komunicirali, onda Banjčani možda ne treba da gaje preveliki optimizam. Doduše, ima tu neke simbolike. Nekako u čelo stacionirala se DS ekipa – Goran Stefanović, Slobodan Stamenković, Igor Andonov i ostali; malo dalje od njih ekspetri predvođeni Urošem Trajkovićem, a između su lavirali Zoran Antić, jedan od retkih prisutnih socijalista i Radoslav Mojsilović, novosrbijanac. Nešto pre toga okončan je oficijelni deo događaja u vili Mozer, gde stoluje JP Uprava Banje. Zainteresovanost Banjčana za ovaj događaj bila je obrnuto srazmerna broju pristiglih gradskih uglednika koji su, nešto pre podneva, ponosno ušetali u dvorište vile, pa odatle na prvi sprat u  kancelariju sa kožnim stolicama, novu većničku salu.

Slavica Sotirović, predsednik opštine – DS

STUDIJA

Rođena 1960, lekar opšte prakse:
– Očekuju nas neke tehničke stvari u početku. Usvojen je Statut koji tek treba da prođe gradsku Skupštinu, posle toga sledi sistematizacija iz gradske opštine , dakle neće biti primanja novih ljudi. Odradićemo studiju prioriteta koja će nam biti smernica za dalji rad

Predrag Milenković, zamenik predsednika, SPS

STRPLjENjE

Rođen 1971, glavni medicinski tehničar
–  Naš zadatak je da Veće počne da radi, da stane na svoje  noge. Ništa ne obećavamo preko noći. Ako smo čekali na obnovu statusa 46 godina sigurno je da mogu da se strpe još godinu ili dve do prvih vidljivih rezultata

Svetlana Cvetković, predsednica Veća, NS

REDOM

Rođena  1975, diplomirani pravnik
– Čeka nas puno posla ali ćemo videti da ono što je u našoj mogućnosti i uradimo. Rešavaćemo probleme jedan za drugim …

Novica Djorđević, NS

POLjOPRIVREDA

Rođen 1958. mašinski inženjer
– Neophopdno je da opštinsko rukovodstvo nastavi sa sprovođenjem razvojnog programa JP “Uprava Banja”. Većnici imaju zadatak da daju doprinos Vranjskoj Banji ne samo kroz turizam već i kroz industrijsku privredu i poljoprivredu u ruralnim delovima opštine.

Selistar Demirović, DS

ROMI

Rođen 1960, muzičar
– Što se tiče Roma, budući da sam njihov predstavnik, trudiću se da im pomognem onoliko koliko za to imam ovlašćenja. Radiću na poboljšanju osnovnih uslova života Roma.

Zoran Milosavljević, DS

ADMINISTRACIJA

Rođen 1967, po zanimanju lekar
– Bojim se da će prvi meseci proći u sređivanju administracije. Za početak je planirano  uređenje gradskog platoa u kome učestvuju sve stranke.

Momčilo Djorđević, DS

CIKLUS

Rođen 1952, inžinjer zaštite na radu
–  Puno vremena potrošićemo na donošenje akata i  to će mnogo da odnese vremena.  I pored toga gledaćemo da što pre obezbedimo sredstva za pokretanje kakvog takvog investicionog ciklusa na polju infrastrukture.

Goran Marković, DS

BUDžET

Rođen 1974,  diplomirani ekonomista
– Nadam se da ćemo novcem iz budžeta uraditi nešto oko infrastrukture. Jeste kratak period, ali trebalo bi da se taj pomak oseti.

Aleksandar Joksić, URS

TEMELj

Rođen 1968, diplomirani stomatolog
– Ovo je postavljanje temelja. Kao što je i predsednica rekla, prvo će se krenuti od osnovnoh stvari poput infrastrukture i turizma.

Bratislav Hristić, SPS

IZBORI

Rođen 1969, profesor razredne nastave
– Napredak Vranjske Banje očekujem u periodu kada dođu pravi izbori, kada građani izaberu nosioce razvoja i u ekonomskom i u kulturnom i u političkom smislu. Mi smo postavljeni da pripremimo teren.

TROJICA ČLANOVA VEĆA, SRDjAN STOILKOVIĆ (NS), DENIS RAMIĆ (NS) I PREDRAG BULATOVIĆ, ZAMENIK PREDSEDNICE VEĆA, NISU HTELI DA GOVORE ZA MEDIJE

K’O MINISTRI

– Moram da priznam da ste mnogo ružni, – dobacuje većnicima Nebojša Selistarević, Banjčanin, član Gradskog veća trudeći se da razbije tišinu.

– Da vam nije Svetlane i Slavice – ispravlja se.

U susednoj prostoriji „ građani“ , poznata lica iz političkog miljea Vranja,  već zbijaju šale trošeći vreme dok ne dođe gradonačelnik Miroljub Stojičić.

– Ej, ovo je dobro. Što kaže Antić, mi ko republički ministri idemo u unutrašnjos – progovara neko od Vranjanaca i zasmejava masu.

Nakon sat vremena zakašnjenja – skup je bio zakazan za 11- odmah po pojavljivanju  gradonačelnika i njegovog zamenika sednica veća počinje isplaniranim tokom. Gradski odbornici samouvereno su zauzeli prve redove, dok su u pozadini, kao da se snebivaju, ostali većnici gradske opštine Vranjska Banja.

Ova gradska opština je pravno nastala izmenom Statuta Grada Vranja 10. novembra 2010. godine, a koji je usvojen na Skupštini 28. decembra prošle godine. Inače, pokušaji formiranja opštine Vranjska Banja traju od njenog ukidanja 1965. godine ali su svi bili bezuspešni. Donošenjem najnovijeg Zakona o teritorijlnoj organizaciji Republike Srbije 27. decembra 2007. nekadašnja opština Vranje dobila je status grada, pa je tako dobijena mogućnost za formiranje opštine Vranjska Banja kao gradske opštine.

DNEVNI RED

Nakon konstatacije da sednici prisustvuje svih 13 većnika, te da Veće može da radi punomoćno i da odlučuje, predsednik Skupštine Grada Slobodan Stamenković, kao predstavnik najvišeg zakonodavnog organa, otvorio je zasedanje kojim je predsedavao najstariji prisutni većnik,  Momčilo Djorđević.

– Vranjska Banja je deo grada Vranja koji u narednom periodu treba da bude značajan motor razvoja  kompletne naše lokalne zajednice. Vranje i Vranjska Banja u narednom periodu promovisaće nešto što će biti prepoznatljivo ne samo na teritoriji Srbije već i šire  – širio je Stamenković optimizam .

 Kako je dnevni red usvojen jednoglasno i u celini, pristupilo se usvajanju prve tačke dnevnog reda koji se odnosio na izbor predsednika Veća. Javnim glasanjem jednoglasno je za predsednicu izabrana Svetlana Cvetković iz Nove Srbije.

Druga tačka dnevnog reda bila je izbor za zamenika predsednika Veća a na to mesto je izglasan Slaviša Bulatović iz G17. Zatim je Slavica Sotirović iz Demokratske stranke izabrana za predsednicu nove opštine, a za njenog zamenika socijalista Predrag Milenković.

– Spremna sam da preuzmem  odgovornost zajedno sa svim većnicima, zajedno sa radnicima opštinske jedinice, da ovu opštinu stavimo na noge. Napravićemo prioritete , a zatim ćemo raditi na njihovom izvođenju – jasna je bila Sotirovićeva.

Inače, Veće čini 13 članova: prema koalicionom dogovoru petoro ih je iz DS, NS ima troje, i po dvoje većnika je iz SPS i URS.

Sednica je uglavnom protekla u akademskom tonu, uz čestitanje i celivanje. Nakon toga je u Kičeru nastavljeno u neformalnoj atmosferi.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar