Sumnjivi krediti Fonda za razvoj

Eko Taxi Vranje

Nadležni organi tek treba da utvrde ko je sve dobijao kredite od Fonda

Sačinjavanjem fiktivne dokumentacije o nabavci i isporuci opreme Pančić od Fonda prisvojio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 7,3 miliona dinara – Preko 5 miliona navodno „zaradio“ od korisnika start-ap kredita koji su mu neoprezno davali novac od kredita – Sumnja se da je Fond oštećen i time što je je Pančić, navodno, govorio ljudima da ne moraju da vraćaju rate – Govori se o ukupno 70-80 firmi i oko 300 sumnjivih kredita 

Nadležni organi tek treba da utvrde ko je sve dobijao kredite od FondaDragan Pančić (42) iz Vranja uhapšen je zbog postojanja osnovane sumnje da je učestvovao u nezakonitim radnjama oko dodele start-ap kredita firmama i preduzetnicima u Vranju i još nekim gradovima Srbije, saopštila je Policijska uprava Vranje. Policija Pančića sumnjiči da je počinio krivična dela „zloupotreba službenog položaja“, „neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti“ u sticaju sa krivičnim delom „falsifikovanje službene isprave“.

– Osumnjičeni je u periodu od 2007. do 2009. godine, sačinjavanjem fiktivne dokumentacije o nabavci i isporuci opreme, podigao sredstva od Fonda za razvoj Republike Srbije i prisvojio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 7,3 miliona dinara – kaže se između ostalog u saopštenju Policijske uprave.

Policija, takođe, iznosi sumnje da je Pančić „lažnim prikazivanjem činjenica i fiktivnom dokumentacijom omogućio fizičkim licima da konkurišu za sredstva kod pomenutog državnog Fonda“.

– Oni su jedan deo sradstava davali njemu, a drugi deo koristili suprotno nameni. Na ovaj način je on za sebe i druge pribavio protivpravnu imovinsku korist od 5,1 milion dinara – kaže se na kraju policijskog saopštenja.

OD MOBI KLIKA DO START-AP KREDITA

Pančić je odmah nakon hapšenja pritvoren, a istražni sudija Višeg suda u Vranju odredio mu je pritvor do mesec dana. Ovakva vest iznenadila je mnoge, posebno iz razloga što su se „Vranjske“ pre tačno godinu dana bavile ovom problematikom i ustanovile da nije bilo korisnika start-ap kredita sa područja Vranja i Pčinjskog okruga koji su tokom 2007. godine zloupotrebili državni novac dobijen po ovom osnovu. Godine 2008. i 2009. su u tom momentu tek bile preispitivane, ali zvaničnih podataka o zloupotrebama nije bilo, sve dok pre neki dan policija nije izašla u javnost sa ovim bombastim saopštenjem.

Odakle Dragan Pančić u ovoj priči? I ko je zapravo on? Pančić je Vranjanac, ali je sa porodicom dugi niz godina živeo na Kosovu i Metohiji. Iz tog razloga je u Vranju i bio poznat pod nadimkom Pećanac. Posle 1999. godine vratio sa sa KIM u Vranje i nastanio na imanju koje pripada njegovim roditeljima.

STRADA MESTIERI

Mogla bi biti slučajnost, ali je svakako zanimljiv podatak da je firma „Strada Mestieri“, koja je do hapšenja njenog navodnog vlasnika Gorana Tasića Gokčeta bila smeštena u lokalu Dragana Pančića u Ulici Save Kovačevića, svojevremeno dobila kredit za početnike od Fonda za razvoj po programu za 2009. godinu. Ovu informaciju nam je sredinom prošle godine potvrdila tadašnja direktorka Fonda za razvoj Olivera Božić.
Kredit je bio odobren na iznos od 1,25 miliona dinara, a kao korisnik se vodio Stojan Zlonoga, vlasnik „Strade“ na papiru. Zlonoga je, međutim, izgleda došao do tih para dok se Goran Tasić Gokče nalazio u pritvoru, pa je novac potrošio na neke druge stvari. Nezvanično se govorilo da je Tasić po izlasku iz pritvora „štetu“ nadoknadio reketiranjem lokalnog biznismena sa dobrim vezama u Fondu za razvoj koji je posredovao oko kredita.

Vranjanci ga znaju kao čoveka koji je najpre u Ulici Sima Pogačarević otvorio ispostavu firme „Snupi grup“ (navodno je jedan od finansijera „Snupi grup“-a bio sam Bogoljub Karić). Potom je prodavao čuvene „mobi klik“ mobilne kartice za „Mobtel“, u vreme kada nije bilo tako lako doći do njih. Ovde je snabdevao veliki broj kioska, što mu je omogućavalo unosnu zaradu.

Bavio se i veletrgovinom, najpre kao službenik, a potom i direktor Distributivnog centra za Vranje kod firme „Miloščić“ iz Niša. Kraće vreme bio je ugostitelj (kao suvlasnik držao kafić u Ulici Brankovoj), ali se brzo povukao iz tog posla.

Na porodičnom imanju u Vranju izgradio je i izdavao lokale. Recimo, firme „Strada Mestieri“ i „Elkab Mestieri“, za koje se govorilo da su u vlasništvu kontraverznog lokalnog biznismena Gorana Tasića Gokčeta, bile su smeštene upravo u Pančićevomm lokalu.

– U nekim situacijama se plaća dobavljaču, npr. dobavljaču fotokopir aparata koji izdaje profakturu, a u nekim korisniku kredita. Korisnik kredita podiže pare, procenat od 1.000 do nekoliko hiljada evra išao bi Pančiću.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

   • Ostavi komentar