Policija nije dolazila pre Jasmine Arsić



Nenad Djelić

Ružnu sliku o meni i mom radu javnosti je plasirala gospođa direktorka. I to sve na osnovu “pouzdanih“ dokaza. Evo, ispostavilo se koliko pouzdanim. – Nisam menjao podatke u informacionom sistemu jer to i nije bilo moguće – Apoteku su poslednjih godina napustili vrhunski profesionalci



 



Nenad DjelićTresla se gora, rodio se miš. Nenad DjELIĆ, „sajber kriminalac“, čovek koji je, navodno, „opstruirao postupak elektronske obrade podataka“ Apoteke Vranje, „odbijao da instalira softver“ za kontrolu zaliha, „otežavao unos podataka i falsifikovao“ iste, osolobođen je optužbe za računarsku sabotažu. Tako je presudio prvostepeni, Osnovni sud u Vranju, oslobađajući Djelića krivice da je u periodu od 2003. do 2005. godine bilo šta nezakonito uradio u ustanovi čiji je osnivač Grad.

Dok se čeka odluka više instance po eventualnoj žalbi tužilaštva, Djelić govori za „Vranjske“ o svemu što je preživeo poslednjih godina.

Vranjske: Kako ste doživeli ovo suđenje?

– Kao kraj jedne dugogodišnje agonije. A sud kao mesto gde ću konačno, posle mnogo trauma, dokazati svoju nevinost.

Uoči sudskog procesa pokrenuta je jaka kampanja u nekim medijima protiv Vas. Unapred ste proglašeni za „sajber kriminalca“, a kad ste oslobođeni to niko ne objavljuje.

PROFIL

Rođen u Nišu 1970. godine. Diplomirani je matematičar. Nakon što je napustio Apoteku pre nekoliko godina, zaposlio se u Višem sudu u Vranju gde održava informacioni sistem. Pre ovog slučaja nikada nije imao posla sa zakonom.

– To ste dobro primetili. Stvarno ne pamtim da je u skorije vreme postojala tolika zainteresovanost sedme sile za „istinu“. To što većina medija ne izveštava zabrinutu javnost o tome kako se završila priča o sajber krađi u Apoteci, neka njima služi na čast. Toliko o njihovoj nepristrasnosti.  

Postupak protiv Vas praktično je inicirala aktuelna direktorka Jasmina Arsić, ukazuući svojevremeno medijima i nadležnim organima da ste opstruirali informacioni sistem.

– Tako ružnu sliku o meni i mom radu je gospođa direktorka plasirala javnosti. I to sve na osnovu “pouzdanih“ dokaza. Evo, ispostavilo se koliko pouzdanim.

ŠIKANA I OMALOVAŽAVANjE

Zašto baš Vi, a ne neko drugi?

–  To me pitanje muči svih ovih godina. Mogu samo da pretpostavljam.

Pretpostavljajte… Zašto je osmišljena strategija optuženja za krivično delo „računarska sabotaža“?

– Optužnica, tj. prijava za to krivično delo došla je na kraju. Pre toga je bilo maltretiranje, omalovažavanje, vređanje, šikaniranje, pretnje, otkaz ugovora o radu. Sve sa ciljem da me najure, ili da sam odem iz ustanove.

Pošto, valjda, nije bilo očekivanog rezultata angažovano je preduzeće „Bird elektronik“ iz Beograda da dokaže Vašu inkriminisanost?

– Predstavnici ove firme sačinili su zapisnik o zatečenom stanju informacionog sistema Apotekarske ustanove. Zapisnik je kasnije poslužio kao „neoborivi dokaz“ za pokretanje krivične prijave i širenja neistine o mom radu u ustanovi.

OTIŠLI BI I DRUGI,
ALI NEMAJU GDE

Koja je pozadina svega ovoga što Vam se desilo? Jeste li imali probleme pre toga sa Jasminom Arsić?
– Uh! Problema je bilo i bilo. Ali, o njima ne bih ovom prilikom.

Da li ste imali probleme sa prethodnim rukovodiocima?
– Svaki rukovodilac je priča za sebe. Kontretno ja u svom profesionalom radu za ovih petnaestak godina nisam imao problema sa drugim rukovodiocima.

Zašto ste Vi i još neki ljudi baš u vreme Arsićeve napustili Apoteku?
– Koliko je meni poznato, otišlo je nekoliko ljudi. Radi se uglavnom o dugogodišnjim radnicima i velikim profesionalcima. Morali su da odu, jer njihovo preveliko znanje i poznavanje poslovanja ustanove bilo kontraproduktivno u tom vremenu.

Priča se o velikom nezadovoljstvu zaposlenih u Apoteci?
– Otišli bi još neki ljudi, ali nemaju gde.

A kad se malo bolje analizira taj zapisnik?

– Vidi se da u njemu nigde ne stoji da sam ja zloupotrebio radno mesto i položaj koji sam imao. Ali, Privredni kriminal mi je ipak podneo krivičnu prijavu. Onda su usledila saslušanja, istrage, sudovi, tužilaštva i na kraju suđenje.

Arsićeva je angažovala i revizorsku kuću da ispita da li ste vi, navodno, radili neke nedozvoljene stvari…

– Revizorska kuća „Srboaudit“ iz Beograda angažovana je sredinom 2006. godine sa zadatkom da obavi reviziju finansijskih izveštaja Apotekarske ustanove Vranje za 2005.

Da li su konstatovali nekakve malverzacije?

– U njihovom izveštaju nigde se ne pominju “brojne malverzacije“ o kojima je govorila direktorka Arsić u svom intervju datom jednom dnevnom listu 12. novembra prošle godine, uoči početka mog suđenja.

Kakva je uopšte bila težina njihovog izveštaja na sudu i da li je ta kontrola zaista bila neophodna?

– Njihov zadatak nije bio provera i kontrola informacionog sistema, tako da njihov izveštaj nije imao nikakvog uticaja na ishod suđenja.

U 2008. otkriven je najveći manjak lekova na zalihama od 9,3 miliona dinara. Odakle to?

– Ne bih znao. Radi se o velikoj vrednosti, a i količini lekova. Sreća moja da sam tada već bio van ustanove, inače bih možda i za to bio glavni krivac.

Kako je Apoteka poslovala u vreme prethodnog rukovodstva? Da li se nešto menjalo na gore ili bolje od dolaska Arsićeve?

– To ne znam, jer takve poslovne informacije nemam. Ali, znam da je ranije vladala jedna zdrava poslovna atmosfera u ustanovi. Bilo je zadovoljstvo raditi.

Da li je policija ispitivala poslovanje Apoteke pre dolaska Jasmine Arsić?

– Mislim da nije. Barem ne u moje vreme.

– Znate li nešto o darežljivosti dobavljača lekova prema aktuelnoj direktorki i u čemu se sastoji ta darežljivost?

– Ne znam tačno.

Poznajete li sistem krađe u Apoteci? Kako je moguće da neko ukrade lekove u vrednosti 9,3 miliona, a da se to ne primeti odmah?

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar