Omladinac umesto Jedinstva



FK Građanski, 1939. god.

Bližio se kraj   juna 1946.godine. Završena je školska godina. U Gimnaziji je obrazovana  srednjoškolska omladinska radna brigada za odlazak u Bosnu, na prugu Brčko – Banovići. U sastavu te brigade bila su i tri igrača Jedinstva: Srboljub Janjić -Srba Šače, Aleksandar Antić-Aca Djorkan i Svetislav Bogdanović -Sveta Abesinac. Brigada je provela na radu dva meseca, juli i avgust.



RIVALITET

Za to vreme, u Vranju je druga omladinska radna brigada  obavljala  radove na igralištu u Sarajini. Skidala je još jedan sloj zemlje na severnoj strani i nasipala na južnoj  , da bi se stadion smanjio od severa ka jugu. Na boku istočne aut linije, pored današnje ulice Filipa Kljajića, stavljeni su veliki kameni blokovi, da bi se sprečilo odronjavanje nasipane zemlje.

FK Građanski, 1939. god.Po povratku brigade iz Bosne i igrača koji su bili u njoj, FK Jedinstvo  se kompletiralo. Počeli su treninzi i uigravanje za pretstojeću važnu utakmicu sa FK Sima Pogačarević. Ustvari, bile su to dve utakmice u dva uzastopna dana. Ukupni pobednik iz tih utakmica postajao je prvak grada i kao gradski prvak i član tadašnje jedinstvene srpske fudbalske lige. Utakmice su odigrane na obnovljenom igralištu u Sarajini. U prvoj utakmici pobedilo je Jedinstvo, rezultatom 1:0, golom Nikole Jovanovića – Koleta Popa. Utakmicu je sudio neki sudija Djokić iz Zaječara. Pričalo se, verovatno je to bila istina, da je posle prve utakmice sudija pozvan u gradski komitet partije gde mu je rečeno da FK Sima Pogačarević  nosi ime gradskog narodnog heroja i da ga treba, u neku ruku, smatrati državnim timom, koji jedino može predstavljati grad u višem rangu takmičenja, te da to ima na umu kad sudi drugu utakmicu. I sudija je to imao na umu. Već na početku utakmice dosudio je sumnjivi jedanesterac za FK Sima Pogačarević  iz koga je Aleksandar Nacković postigao gol i tako anulirao prednost Jedinstva iz prve utakmice. Za ovu drugu utakmicu FK Sima Pogačarević je doveo i jedno pojačanje. Pošto se u to vreme registracija igrača vršila u tadašnjem Okružnom fiskulturno – sportskom odboru u Vranju, anti datirana je registracija nekog Nemeta iz Preševa, koji je nastupio u drugoj utakmici za FK Sima Pogačarević“. Upravo je on, iz jedne gužve pred golom Jedinstva  nekako ugurao loptu u gol i doneo pobedu FKSima Pogačarević, od 2:0. Time je ukupni skor  iz te dve utakmice bio 2:1.



Tako je FK Sima Pogačarević postao čla Jedinstvene srpske lige.

NAREDBA

Posle ovih utakmica došlo je do jedne neprijatne političke situacije u gradu. Politički faktori su zaključili da se oko FK Jedinstvo, zbog njegovog imena, okuplja takozvana  gradska reakcija, drugim rečima oni koji se ne slažu sa postojećim režimom. Zbog toga je odlučeno da se promene uprava i ime kluba. Sve ovo je usledilo zbog toga što je velika većina posmatrača pomenutih utakmica bučno navijala za Jedinstvo, iako su na dresovima njegovih igrača bile crvene petokrake zvezde, a nekoliko igrača su bili skojevci (SKOJ – Savez komunističke omladine Jugoslavije).

Zaključci su ubrzo sprovedeni u delo. Smenjena je cela uprava Jedinstva  čiji predsednik je tada bio Dobrivoje Milutinović Guga, direktor ondašnje Gradske štedionice, a članovi uprave građani raznih privatnih profesionalnih zanimanja. Za novog predsednika kluba postavljen je Dragoljub Stojanović Čiča, član Gradskog komiteta KPJ, a za članove uprave takođe lica iz redova KPJ. Nova uprava sprovela je i drugi zaključak : promenila je dotadašnje ime kluba Jedinstvo u FK Omladinac.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar