Određeni većnici



, , Novica Manojlović

Izjava Nedelje: Dejan STANOJEVIĆ, predsednik vranjskog DSS.
Suština programa od koga ne odustajemo je državotvorna politika i razvoj grada Vranja.
                                                                                                        (OK Radio)



 

Članovi Veća gradske opštine Vranjska Banja, njih 13, biće izabrani na sednici gradske Skupštine u četvrtak 17. marta, potvrdio je zamenik predsednika gradske Skupštine Zoran Antić.



– Ovaj nadzorni organ imaće 13 članova, među kojima će biti izabran predsednik i njegov zamenik – kaže Antić.

Što se samih kandidata za većnike tiče, postignut je dogovor da šest mesta dobije odbornička grupa SPS – Nova Srbija, pet Demokratska stranka i dva Ujedinjeni regioni Srbije.

Budući članovi banjskog Veća su Slaviša Bulatović, Selistar Demirović, Momčilo Djorđević, Novica Djorđević, Goran Marković, Predrag Milenković, Goran Milosavljević, Denis Ramić, Slavica Sotirović, Srđan Stoilković, Bratislav Mitić, Svetlana Cvetković i Aleksandar Joksić.

Nakon izbora većnika na sednici Skupštine 17. marta biće održana prva konstituivna sednica i izbor organa upravljanja gradske opštine Vranjska Banja 21. marta u 12 časova. Prema nekim najvama, prvi predsednik opštine Vranjska Banja biće doktorka Slavica Sotirović, član OO DS-a iz ovog mesta.

(OK Radio)

 

Novica ManojlovićBUJANOVAC

Nemački đaci
u gostima

Grupa od 16 nemačkih srednjoškolaca boraviće u Bujanovcu do 23. marta. Oni time uzvraćaju posetu đaka bujanovačkih srednjih škola na srpskom i albanskom jeziku, „Sveti Sava“ i „Sezai Suroi“ nemačkom gradu Kinzelsau u novembru 2010. godine.

Direktor Srednje škole „Sveti Sava“ Novica Manojlović rekao je da će srednjoškolci iz Nemačke biti u porodicama dece koja su kod njih boravila prošle godine, i da će za vreme boravka u Bujanovcu pohađati nastavu u srpskoj i albanskoj školi.

„Deo nemačkih srednjoškolaca biće smešten kod srpskih porodica, deo kod albanskih, i oni će za vreme boravka u Bujanovcu pohađati nastavu sa svojim vršnjacima kod kojih su smešteni, a za goste smo spremili i program poseta znamenitostima ovog kraja“, kazao je Manojlović.

Prošle godine je po deset učenika iz srpske i albanske škole u Bujanovcu, sa dva profesora i direktorima škola, provelo nedelju dana u Nemačkoj, gde su imali prilike da se upoznaju sa obrazovnim sistemom, kulturom i životom mladih.

                                                                                                                                               (Beta)

PORODIČNO NASILjE
U Vranju je, prema podacima Centra za socijalni rad, porodično nasilje i dalje u porastu. Samo u 2010. godini Centru je podneto 159 prijava za zlostavljanje. U najvećem broju slučajeva žrtve porodičnog nasilja su deca, zatim žene, ali statistike ukazuju i na izraženo nasilje prema starima. Sociolog Ana Janković psihičko i fizičko maltretiranje u porodici dovodi u vezu sa agrešivnošću nasilnika, koja je prema njenim rečima najčeće posledica ekonomske situacije u kojoj se porodica nalazi.
(OK Radio)

BALET
Vranje je jedan od retkih gradova u Srbiji u kome je otvoren baletski studio. Školu baleta organizuje dečiji centar „Kreativa edukativa“ a časove za koje se prijavilo 120 devojčica držaće svake subote ukrajinska balerina Elena Pilipenko. Jasmina Antić, direktor „Kreative edukative“, kaže da će škola koštati 1.000 dinara mesečno, a da je interesovanje dece za upis veliko.
(OK Radio)

ZORAN VELINOVIĆ
Mandatno imunitetska komisija Skupštine grada nije prihvatila zahtev odborničke grupe G17 za smenu direktora Skijališta „Besna Kobila“ Zorana Velinovića. Pre toga je UO i NO Skijališta, na zahtev Zorana Antića, predsednika Komisije, pružio aktuelnom direktoru nepodeljenu podršku, večinom od 6:1. Predsednik UO Miroslav Spasić potpisao je zaključak u kome se navodi je to telo izuzetno zadovoljno dosadašnjim Velinovićevim radom. UO je kao netačne odbacio navode odborničke grupe G 17 o lošoj organizaciji, nekoordinisanosti u radu i lošoj snabdevenosti objekta pod kontrolom Skijališta.
Podsetimo, Velinović je na mesto direktora skijališta došao u aprilu prošle godine, posle smene dotadašnjeg direktora Dejana Manića, baš na zahtev G 17 plus.
(OK Radio)

SRBOLjUB MILOSAVLjEVIĆ
U Osnovnom sudu u Vranju trenutno ima više od 25.000 predmeta od čega su 6.734 stariji od tri godine. Među predmetima starijim od tri godine, 471 je krivični, 1.641 građanski i čak 4.622 izvršna. Najstariji predmet u ovom sudu zaveden je u pisarnici pre skoro 40 godina – 6. septembra 1971. godine, potvrdio je portparol suda Srboljub Milosavljević.
(Tanjug)

ZAPOŠLjAVANjE
Iz budžeta Vranja će ove godine biće izdvojeno 29 miliona dinara za podršku zapošljavanju u gradu. „Planirano je da budu finansirani programi zapošljavanja pripravnika, subvencije poslodavcima za zapošljavanje i samozapošljavanje. Na taj način bi do posla trebalo da dođe oko 400 ljudi“, izjavio je član Gradskog veća zadužen za privredu i preduzetništvo Perica Janković. On je rekao da će svaka novootvorena radnja ili firma dobiti 160.000 dinara, a oni koji već imaju svoje firme 110.000 dinara po zaposlenom, a novina je i da će grad prvi put finansirati pripravnike u državnim i privatnim preduzećima.
(FoNet)

ALFA PLAM
U jednoj verovatno unapred dogovorenoj transakciji, krajem prošle nedelje isprometovano je gotovo 40.768 akcija vranjske kompanije po ceni od 8.560 dinara. Analizirajući strukturu vlasništva, najverovatniji prodavac je bila kompanija Amasis koja je pre ove transakcije posedovala dominantni paket od 48,5 odsto.
(SeeBiz)

 

VRANjE

Kontrola izdavanja pasoša

U Gradskoj upravi u Vranju, gde su od 1999. prebačene matične knjige četiri opštine sa Kosova, dnevno se obrati 150 građana sa Kosova, većinom Albanaca, zainteresovanih za dobijanje dokumenata Srbije. Policija, na drugoj strani, stalno kontroliše promenu prebivališta osoba sa Kosova, kako bi sprečila zloupotrebe srpskog biometrijskog pasoša koji omogućava putovanje bez viza u države EU, kaže ministar policije Ivica Dačić.

Odlukom EU, građanima sa Kosova nije dozvoljeno bezvizno putovanje u zemlje šengenskog sporazuma. Iako se po medijima pisalo da Albanci srpsku putnu ispravu plaćaju u hiljadama evra, ministar Dačić to nije potvrdio, ali je rekao da policija svakodnevno kontroliše sve zahteve za izdavanje pasoša i promene prebivališta na jugu Srbije. “Sve zloupotrebe koje su se dešavale smo mi na neki način evidentirali i sankcionisali, i ti ljudi se već sada nalaze u pritvorima ili je negde već počeo taj proces protiv njih. Znači apsolutno je veoma teško da dođe do bilo kakvih zloupotreba kada je reč o izdavanju pasoša”, kaže Dačić.

Albanci sa Kosova, što je utvrđeno prošle godine, fiktivno su se prijavljivali u opštinama na jugu Srbije kako bi dobili biometrijski pasoš, koji im omogućava da bez viza putuju u EU. Portparol Policijske uprave Vranje Dragan Stamenković kaže da nije zabeležen nijedan slučaj prijavljivanja fiktivne adrese.

“Samim tim što kod nas nije bilo falsifikovanja novog pasoša, mi nismo preduzimali mere protiv lica koja su to izvršila”, kaže on.

Pasoši Srbije mogu da se izdaju jedino građanima Kosova koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji. Pored toga potrebna su im sva dokumenta kao i za građane Srbije, odnosno državljanstvo i izvod iz matične knjige rođenih. Načelnik Gradske uprave Vranje Nebojša Ljubić kaže da im se dnevno obrati oko 150 građana sa Kosova, većinom Albanaca iz Gnjilana, Novog Brda, Vitine i Kosovske Kamenice, zainteresovanih za dobijanje ličnih dokumenata Srbije.

“Mi smo imali za prošlu godinu samo za teritoriju Gnjilana preko 80 000 zahteva, mislim ako se sakupe sve opštine to je preko 200.000 zahteva, a tendencija smanjivanja se ne nazire”, navodi on.

Beli šengen odlukom ministara EU ne važi za građane Kosova iako poseduju srpski biometrijski pasoš. Sa pasošem Kosova, građani bezvizno mogu da putuju samo u Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Tursku.

(B92)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar