Oderi poreskog obveznika



Objavljen pa poništen konkurs: baraka kod Gimnazije, Naknada štete: Mladen Vasić

Zbog nečije bahatosti i nepoznavanja zakona, građani su platili 800.000 evra



 



Objavljen pa poništen konkurs: baraka kod Gimnazije– Ja i dalje tvrdim da je ovaj spor sudski iskonstruisan – kaže Zoran ANTIĆ, predsednik Sportskog saveza Vranje, a povodom povoljnog ishoda za OD “Vitasan” u maratonskom procesu oko bivše svlačionice RK “Vranje”, protiv Sportskog saveza Vranje i Republike Srbije – i da je pravda na našoj strani. Pitanje je ko je stajao iza “Vitasana” da bi se spor ovako okončao.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu od 5. oktobra 2010. godine,  Ortačko društvo “Vitasan” iz Vranja izašlo je kao (delimičan) pobednik iz maratonskog procesa, što poreske obveznike košta cirka 800.000 dinara.

I TUŽIOCI I TUŽENI

Priča je počela daleke 2003. godine, 26. septembra, kada je u “Slobodnoj reči” objavljen oglas za javno nadmetanje za izdavanje u zakup poslovnih prostorija u Ulici Partizanskoj bb, od strane Sportskog saveza Vranje. U oglasu su bili navedeni uslovi, poput – poslovne prostorije izdaju se u zakup isključivo radi prodaje brze hrane i bezalkoholnih pića; zakupac je u obavezi da poseduje uverenje da je registrovan za ugostiteljsku delatnost; takođe je zakupac obavezan da ponudi najmanje 20 posto popusta za ishranu sportskih ekipa u objektima kojima raspolaže, svim članicama Sportskog saveza Vranje; obavezan je da o svom trošku izvrši renoviranje i adaptiranje prostorija i uređenje neposredne okoline; umesto plaćanja zakupa, zakupac bi se obavezao da finansira rad i troškove takmičenja Omladinske fudbalske škole Sportskog saveza Vranje… Jedini učesnik na tenderu bio je OD “Vitasan” iz Vranja, vlasnika Gorana Cvetkovića, ali je za priču bitno da će se na čelu novoformirane škole fudbala nalaziti  intimus zakupca objekta, Dragan Golubović. Formirana je sedmočlana komisija na čelu sa Zoranom Antićem, i izglasan je jedini ponuđač, “Vitasan”, budući da je ispunjavao sve uslove iz oglasa.

Zoran Antić je muški zalegao da se ovaj projekat ostvari, pa se u svojstvu predsednika Sportskog saveza obratio “Jumku” zahtevom za ustupanje fudbalskog stadiona PKV za potrebe Omladinske fudbalske škole, kao i tadašnjem predsedniku IO SO Vranje, Božidaru Iliću, ultimativnim zahtevom da organ na čijem je čelu “u najkraćem roku pregleda celokupni materijal i da saglasnost za potpisivanje ugovora između zainteresovanih strana”.

IO na zahtev Sportskog saveza, između ostalog otpisuje  da su poslovne prostorije za koje traži saglasnost u državnoj svojini, te je za njihovo izdavanje potrebna saglasnost Republičke direkcije za imovinu, oglas raspisan u “Slobodnoj reči “ je ništav, te se Sportski savez obavezuje da u istom mediju to i objavi, što je i učinjeno, 28. novembra 2003. godine.

Naknada štete: Mladen VasićZakupac, “Vitasan”, to je primio k znanju, uredno se iselio iz objekta, ali šta sa uloženim sredstvima? I tako je počeo maratonski sudski spor, u kome su obe strane bile i tuženi i tužioci – odovud OD “Vitasan”, odonud Sportski savez Vranje i Država Srbija, preko Gradskog javnog pravobranilaštva. Spor je, kako je rečeno, završen u korist “Vitasana”, država je morala da isplati oko 800.000 dinara, ali i pobeda “Vitasana” liči na Pirovu – naime, i oni su morali da se odreknu dela traženih sredstava, kako bi od lošeg dužnika izvukli bar koš pleve.

-U principu – kaže Zoran ANTIĆ, predsednik Sportskog saveza Vranje – postojao je neki dogovor sa “Vitasanom”, u skladu sa zakonskim okvirima, da preko javnog nadmetanja oni dobiju kućicu, zbog toga što su prihvatili da finansiraju određene sportske delatnosti. U međuvremenu, Sportski savez je od Gradskog javnog pravobranilaštva dobio informaciju da je došlo do proceduralnih grešaka, za koje objektivno nismo znali, kao što je saglasnost Republičke direkcije za imovinu. Nakon toga, posle samo nedelju dana od završetka javnog nadmetanja, upozorili smo “Vitasan” da ne ulazi u objekat dok se proces ne okonča, ali su oni ipak ušli i bespravno izvršili radove. Uostalom, Sportski savez je u tome učestvovao samo u početku, ali ne znam kakav je kraj. Valjda je to sudski završeno.

Valjda? Bespravno? Ovo sve liči na relativizaciju, dok u presudi jasno piše da je “Vitasan” odlukom komisije izabran kao najpovoljniji ponuđač, a potom je izvršena predaja ključeva po nalogu sekretara Sportskog saveza Dušana Tomića volonterskom radniku Tomislavu Dimitrijeviću, koji je ključeve predao Goranu Cvetkoviću, preko fudbalera FK “Radnički” Fabijana

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar