Novi špeceraj



Grad je učinio sve da pomogne oko papirologije, čak smo neke administrativne poslove završili u ministarstvima, ali je ugovor o zakupu zemljišta potpisan sa „Meteorom“. Očekujemo da objekat bude otvoren početkom avgusta – kaže Janković



 



Na sajtovima koji nude zaposlenje ovih dana može se videti oglas trgovinskog lanca IDEA koji u Vranju traži mesara, poslovođu/zamenika i prodavca. Time je potvrđena novogodišnja najava lokalnih funkcionera da će hrvatski koncern ovde otvoriti svoj hipermarket, ali u ovom trenutku još nije potpuno izvesno kada će objekat biti gotov, te koliko će ljudi biti uposleno.

UGOVOR

Prema saznanjima „Vranjskih“, predstavnici IDEA su tokom prošle godine u više navrata tražili pogodnu lokaciju za izgradnju marketa, ali grad nije mogao da ponudi zemljište koje bi odgovaralo zahtevima hrvatskih investitora. Na kraju su se predstavnici IDEA dogovorili sa lokalnom firmom „Meteor“, koja je dala deo parcele pored glavne autobuske stanice na kojoj trenutno gradi stambeni kompleks.

KO JE IVICA TODORIĆ

Vlasnik lanca IDEA je hrvatski “kralj špeceraja” Ivica Todorić (1951). On je završio ekonomski fakultet, a u posao je ušao tako što je sedamdesetih godina prošlog veka na majčinom imanju uz pomoć kredita iz nekadašnjeg „zelenog plana” počeo da gaji cveće za prodaju na veliko. Potom je osnovao firmu „Agrokor AG”, preko koje je uvozio holandske cvetne lukovice, a uspeh je došao brzo: krajem osamdesetih, Todorić je već trgovao brodovima pšenice i kukuruza. Danas je “Agrokor” najveće privatno preduzeće u Hrvatskoj, sa oko 20.000 zaposlenih i prihodom od blizu dve milijarde evra. U Srbiji je kupio beogradski „Frikom”, a zatim fabriku ulja u Zrenjaninu, te jedno mlinarsko preduzeće.
Todorić spada u najbogatije građane Hrvatske i „težak” je…

Prema rečima člana Gradskog veća Perice Jankovića, lokalna samouprava je učinila sve što je bilo u njenoj nadležnosti kako bi pomogla hrvatskom trgovinskom lancu da realizuje svoju investiciju.

– Grad je učinio sve da pomogne oko papirologije, čak smo neke administrativne poslove završili u ministarstvima, ali je ugovor o zakupu zemljišta potpisan sa „Meteorom“. Očekujemo da objekat bude otvoren početkom avgusta – kaže Janković.

Pravni zastupnik „Meteora“ Mladen Vasić, međutim, pojašnjava određene stavke iz ugovora sa IDEA:

– Zemljište površine 740 metara kvadratnih izdato je IDEA u zakup na 15 godina. „Meteor“ će izgraditi objekat i izdati ga na korišćenje investitoru, što znači da ostaje u vlasništvu vranjskog preduzeća – kaže Vasić, potvrđujući informaciju da je završetak radova tempiran za početak avgusta.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar