Dom zdravlja kao jabuka razdora



Nagip Arifi, Šaip Kamberi

Koplja su potegli predsednik opštine Šaip Kamberi i njegov zamenik Nagip Arifi, a poznavaoci prilika tvrde da je reč o klasinoj borbi za uticaj u najuticajnijoj albanskoj stranci



 



Nagip ArifiŠaip KamberiPartija za demokratsko delovanje (PDD), najstarija, najmoćnija i najuticajnija politička snaga Albanaca na jugu Srbije, koja jedina ima odbore u sve tri opštine – Bujanovcu, Preševu i Medvedji, ovih je dana u velikim problemima. Ovoga puta partijska pukotina se pojavila tamo gde je nekada PDD bila najjača na terenu – u Velikom Trnovcu. Koplja su, posle četvorogodišnjeg prividnog primirja, potegli Šaip Kamberi i Nagip Arifi, sadašnji i prethodni predsednik opštine Bujanovac, obojica Trnovčani.

VELIKI TRNOVAC

Koliko god veliki i moćan, Veliki Trnovac, dakle, nije više mogao da podnese dvojicu lidera, koji su se sve vreme borili za čelnu partijsku poziciju ne samo u selu, već u Bujanovcu. Obračun izmedju njih dvojice otvoren je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta 4. Marta, u kome PDD ima 12 od ukupno 41odbornika, a albanske stranke većinu. Pod čudnim i neuobičajenim okolnostima, pred odbornicima su se, za čelnu funkciju direkora Doma zdravlja, našla dvojica kandidata: dosadašnji direktor dr Bajram Hasani, koji uživa veliku podršku Nagipa Arifija i dr Burhan Halili, koga podržava Kamberi. Da čudo bude veće, prethodno su članovi UO Doma zdravlja dali punu podršku aktuelnom direktoru Hasaniju, koji je za vreme svog mandata preporodio Dom zdravlja. Što je najvažnije, od raznih donatora je obezbedio solidna finansijska sredstva i uživa podršku nadležnog Ministarstva. Istovremeno je brojku od 60 zaposlenih Albanaca za četiri godine povećao na preko 120.

Međutim, akteri priče ne žele ni reč da kažu za medije. Lider i strateg PDD Riza Halimi, ćuti kao da se ništa ne dogadja na prvom sledećem nivou partijske piramide gde se bije žestoka bitka koja preti da se iz stranke, po treći put od osnivanja 1990. godine, dvoji nova frakcija. „Babo“, kako neki iz stranke u tajnosti zovu Halimija, ćuti kao zaliven.

ISTORIJA PODELA

PDD se u svojoj 19 godina dugoj istoriji dva puta cepala: 1993. i 2003. godine.
Najpre se sadašnja Demokratska partija albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, 1993. godine, odvojila kao frakcija, a na sledećim lokalnim izborima 1994. godine, učestvovala je pod imenom Demokratska partija ujedinjenih Albanaca (DPUA). Pre Ragmija Mustafe, lideri parije su bili Naser Aziri i Zećirija Fazljiju. Ragmi Mustafa je, preuzimanjem kormila 2004. godine, izmedju ostalog partiji promenio i ime pa se ona od tada zove DPA.
Demokratska unija Doline (DUD) nastala je 2003. godine, kada je iz PDD svoje pristalice izveo dr Skender Destani, koji je u rodnoj Oraovici osnovao tada već četvrtu partiju Albanaca na jugu Srbije.

Ako je suditi po ishodu glasanja za direktora Doma zdravlja, prvu pobedu odneo je Kamberi jer je većina odbornika glasala za Halilija – 24:16 glasova prisutnih odbornika (samo jedan nije prisustvovao zasedanju). Izbor Halilija za novog direktora  obezbedili su odbornici PDD privrženi Šaipu Kamberiju i koalicioni partneri, medju kojima i srpska koalicija. Šta više, ovo glasanje je bilo toliko uzbudljivo da su, po prvi put od konstituisannja sadašnjeg parlamenta 2008, za jednu albansku stvar glasali srpski odbornici iz SRS i DSS. Ovakav ishod glasanja razjario je starog predsednika Nagipa Arifija i neke odbornike iz Trnovca, a posebno njegovu uzdanicu Agima Halitija. On je, u mučnoj atmosferi posle glasanja, sa skupštinske govornice poručio:

– Ovog momenta nas četvorica (odbornici iz Trnovca – p.a.) napuštamo odborničku grupu PDD. Formiraćemo zasebnu nezavisnu odborničku grupu. Pozivam one koji misle kao i mi da nam se pridruže.

 Iz skupštinskih klupa, žestoka unutarpartijska bitka prenela se u mesne ogranke PDD. Ovih dana njihovi aktivisti su obišli Nesalce, Samoljicu, Biljaču, Lučane, Turiju…! Iako se sve događa skriveno od očiju javnosti, primetno je da je politička ravnoteža u PDD poremećena. Partijski kadrovi se dele, atmosfera je naelektrisana, iz dana u dan situacija se menja.

PRVI PUT ČUJEM

Čelnici lokalne vlasti, kako saznajemo, zarad mira u kući, razmišljaju da sve neposlušne uklone iz parije, da im oduzmu odborničke mandate, a da Arifija čak smene sa funkcije zamenika predsednika opštine.

Zamoljen da za „Vranjske“ objasne inicijativu trnovačke grupe i podele unutar partije, ideolog trećeg cepanja PDD, Nagip Arifi mirno je odgovorio: – Ja o tome ništa ne znam. Prvi put čujem od vas za takvu inicijativu. Znate li vi da se sa mandatima odbornika ne može tako da postupa? Baš me čudi sve to što ste reki, tim pre što mi na Predsedništvu partije o tome nismo razgovarali.

Od Šaipa Kamberija nismo uspeli da dobijemo izjavu.

S druge strane je Trnovac. To je, sa oko 5.000 članova, do sada bilo najjače i najuticajnije uporište PDD. Tu su kreirani i odatle su pokretani mnogi politički i drugi potezi Albanaca. Snagu PDD u Trnovcu do sada su značajno umanjili Mejdi Zećiri (DUA) i Sali Saliu (DPA).

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar