Škola pod pritiskom politike



Nenad Veličković

Nenad Veličković i Enes Kurtović o neophodnosti promena koje su veoma bolne jer iz obrazovnog sistema treba izbaciti nataloženi kamenac nacionalizma, političke i verske netolerancije i stereotipe svih vrsta



 



Nenad VeličkovićJedna od tema koja će se otvoriti na 45. Borinoj nedelji, koja počinje 23. marta, odnosi se na (zlo)upotrebu školstva i obrazovanja, sa akcentom na problem nemotivisanosti nastavnika, po političkoj liniji postavljenih direktora škola, roditelja koji su zastrašeni dnevnom politikom.

IDEOLOŠKE MANIPULACIJE

S tim u vezi predstavljamo vam još dva učesnika ovogodišnje manifestacije: Nenada VELIČKOVIĆA, pisca, profesora na Odseku za književnost naroda Bosne i Hercegovine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Enesa KURTOVIĆA, pesnika, čija je druga zbirka !!!!!!!!!!!!! Friday Jihad Fever!!!!!!!! ušla u izbor 20 najboljih objavljenih knjiga u BiH 2005. godine. Oni pišu i za „Školegijum“, školski časopis koji je pre godinu dana napravila grupa nastavnika nezadovoljna stanjem u bosanskohercegovačkom obrazovanju.

Školstvo u BiH je specifično i zanimljivo jer je podeljeno na tri celine, kojima upravljaju tri nacionalizma. O tome, za „Vranjske“, Veličković kaže:

– Činjenica da ravnopravno postoje jedan pored drugog, posmatraču dozvoljava uporedne analize, iz kojih se lako i brzo dolazi do zaključka da svaki nesmetano indoktrinira svoje mlade ljude, služeći se mistifikacijama, lažima, poluistinama, insinuacijama i drugim raznovrsnim oblicima ideološke manipulacije. Na brehtovski način zapanjuje kako jedna tako važna tema kao što je školstvo nema stalne rubrike na povlaštenim mjestima u medijima; za nju je životno zainteresovano više građana nego za Ligu šampiona ili za promocije stranaka.

SVI ZNAJU SVE

Kurtović, navodeći da zloupotreba sistema obrazovanja u političke svrhe nigde nije tako očita kao u ruralnim sredinama, smatra da se situacija i u drugim zemljama u regionu ne razlikuje od stanja u BiH.

– Daleko od medijske eksponiranosti i zanimanja šire zajednice, školstvo u ruralnim saredinama intenzivno radi na kreiranju novih generacija glasača „za nacionalnu stvar“, budućih članova „stranke“ i, ako zatreba, novih vojnika.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar