Čekaju nas krv, znoj i suze



DS je najzaslužnija što je Banja dobila opštinu

Niko neće sa strane da dođe i reši naše probleme.
Zato sam i ušla u politiku, da menjamo stvari na bolje



 



DS je najzaslužnija što je Banja dobila opštinuPriča vezana za formiranje banjske opštine bliži se kraju, i boljeg sagovornika na tu temu od njenog budućeg prvog predsednika, doktorke Slavice Sotirović iz DS-a zaista nema. No, doktorka Sotirović odbija da u javnost izlazi kao budući predsednik, uz zahtev da za sada može govoriti tek kao jedan od 13 određenih članova banjskog Opštinskog veća.

– I ako budem predsednik opštine, smatram to normalnim poslom, sličnim bilo kom drugom. Ne mislim da ću time nešto posebno dobiti. Želim da budem korektna i prema građanima i prema svojoj stranci. Spremna sam da prihvatim punu odgovornost, ali ne smatram da to zaslužuje neku pompu, kaže Sotirovićeva, spremna na svaku vrstu dijaloga bez ikakvih tabu tema.

Zašto ste se vi lično prihvatili ovog posla?

– Pravila sam malu analizu – pa svaka kuća u Banji ima po jednog visokoobrazovanog čoveka. Kad bi svako od njih bar nešto učinio za Banju. Niko neće sa strane da dođe i reši naše probleme. Zato sam i ušla u politiku, da menjamo stvari na bolje. To se nekada zvalo društvena odgovornost. U politici sam od 2.000 godine, i do sada nisam uradila ništa čega bih se stidela.

PROFIL

Slavica Sotirović rođena je 1960. godine u Kumanovu, a u Vranjsku Banju doselila se u prvom razredu osnovne škole. Završila je gimnaziju u Vranju i Medicinski fakultet u Skoplju, 1986. godine. Od 1989. godine radi kao lekar u zdravstvenoj stanici u Vranjskoj Banji. Član je DS-a od 2.000 godine, odbornik u Skupštini grada Vranja u dva mandata.

TREBA NAM VIŠE PARA

VRANjSKE: Zašto su svi dugo insistirali da Vranjska Banja postane opština? Šta će Banja i Banjčani dobiti sad kada imaju opštinu u odnosu na vreme kada je nisu imali?

SOTIROVIĆ: Da, svi smo hteli da se vrati status iz 1965. godine, i činjenica je da je nešto i urađeno za običnog čoveka. Ranije su ljudi za sve morali da idu do Vranja, za izvod ili venčani list, a sada imamo svoj Info centar, koji bitno pojednostavljuje i pojeftinjuje taj proces. Ovde sada postoje i kancelarije Centra za socijalni rad, kao i Zavoda za zdravstveno osiguranje, i to su neki početni koraci u životu banjske opštine. Sada ćemo moći da ostvarujemo direktne kontakte sa ministarstvima, što ranije kao MZ nismo mogli, što je šansa za mnoge projekte, pa i investicije.  

Ali, vi ste i sada finansijski direktno vezani za Vranje, jer će se sve odluke o novcu donositi tamo?

– Mi dobijemo sopstveni budžet, u okviru koga ćemo moći da radimo. On nije veliki, jer je sada prelazna godina, ali se nadam da ćemo posle narednih izbora imati i mnogo veći budžet. Prva godina je bitna da opština jednostavno zaživi, da dobije svoje prostorije, pravnika, ekonomistu, i mislim da ćemo dosta vremena potrošiti na to. Za početak, dobili smo dve prostorije na prvom spratu Uprave Banje, u vili Mozer.

Samo formiranje Veća izazvalo je ozbiljne turbulencije u vladajućoj koaliciji.  Bilo je različitih, čak suprostavljenih ideja.

– Mislili smo da je normalno da preslikamo gradsku vladajuću koaliciju, jer je i naše predizborno obećanje bilo da ćemo ostvariti ideju o banjskoj opštini. Ne vidim tu neku nelogičnost. Kada budu izbori, videćemo kako dalje. Sada je bilo nelogično da recimo SRS glasa protiv opštine Banja, a sada traže da učestvuju u njenom radu.

Zašto je DS pristala na ovako polovično rešenje, na gradsku, a nije insistirala na samostalnoj opštini Banja?

– Trenutno, u ovoj situaciji, toliko smo mogli da dobijemo. Svi su obećavali tu opštinu, godinama. Sada se prvi put dogodilo da postoji politička volja da se napravi opština Banja, i tu šansu nismo smeli da propustimo i čekamo naredne izbore. Mislimo da ovo vreme treba iskoristiti za formiranje institucija, i to nije izgubljeno vreme. DS je najzaslužnija za formiranje banjske opštine, jer smo najviše uradili.

UPRAVA BANjE

Kakav je vaš stav prema Upravi Banje?
– Naši odnosi su korektni.

Kako mislite da funkcionišete sa Novom Srbijom, obzirom na teške reči u izbornoj kampanji?

– Mi nikoga nismo vređali. Smatram da neće biti problema u funkcionisanju, jer bez obzira na stranačku pripadnost, verujem da su svi spremni da rade u korist Vranjske Banje.

Ipak, neće li DS ostati usamljen u banjskoj vlasti, kao što je to slučaj sa vranjskom koalicijom?

– Spremni smo da preuzmemo odgovornost, i mi Banjčani, ali i vranjski DS, koji je mnogo pomogao pri formiranju opštine. Trudićemo se da nametnemo ono što je progresivno, i ne smatram da će neko biti protiv toga. Kada vide da je dobro što mi radimo, i oni će to prihvatiti.

Vi, dakle, ne očekujete stranački rovovski rat u Veću?

– Očekujem ozbiljan rad i dobru saradnju. Mislim da je svim Banjčanima u interesu da se radi dobro i da se živi bolje.

Smatrate li da predložen sastav Veća ima dovoljno kapaciteta za aktuelni banjski trenutak?

– Jeste, to je istorijska odgovornost. Ako sada napravimo jedan dobar model ponašanja, on nas može povesti napred. Ja ne poznajem sve te ljude iz Veća, ali verujem da će svi oni shvatiti ozbiljnost situacije i krenuti u temeljan rad.

DS je, u Banji posebno, građanska stranka. Ne očekujete li podele u vlasti na liniji urbano – ruralno?

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar