Tu se i psi udave



I bukvalno do guše u g...,

Problem je što su postavili tri cevi. Jedna je glavna vodovodna mreža, druga je sprovodnik za kanalizaciju za celu ulicu, a treća je za ceo gornji deo naselja i sve se spaja tu, ispod moje kuće. Sve cevi su propusta F (fi) 200, pa čak i glavna



 



I bukvalno do guše u g...Dugogodišnja želja o urbanizaciji „ Palestine“ , koja se nalazi tik ispod auto-puta, kraj ogromne deponije koja je evoluirala u veštačko brdo,  za žitelje ovog prigradskog naselja još uvek je sanak pusti. Njihov san da se zemljani put zameni asfaltom, da kanalizaciona mreža protera septičke jame, postao je noćna mora za ove ljude koji već godinu dana pokušavaju da dokažu  vrhuški grada da su ravnopravni građani Vranja.

SAMO POMIRIŠI

– Evo, pogledaj! Odmah ispod kuće, nema deset metara- pokazuje Stanče Dodić, vlasnica kuće na kraju zemljanog puta koji ovde zovu ulica, mesto na kome je izbila kanalizacija.

 – Pa to smrdi, ima da se potrujemo, ne smemo ni prozore da otvorimo – objašnjava.

Pored je železnička priga, onda polje, a u polju bara. I ona je ovde veštačka, baš poput onog brda. Duga, nekošena trava zna da zavara, pa se olako nađete u g…… do guše, ali bukvalno. Iako nije bilo padavina, šaht u kući Stanče Dodoić neumorno bljuje svoj sadržaj. Zelena površina vode, guste naslage po njoj… Tup miris već šamara po nosu, te nije čudo što je drveće u ovom krugu isušeno, mrtvo. Stari put za selo Ribince koji postoji u nacrtima, poplavnjen je fekalijama.

– Tu se i psi udave – žali se Stanče, – a tek kad padne kiša, pa to je kao jezero.

KAKO DO REŠENjA

– Ovaj problem je opozicija iznosila nekoliko puta za skupštinskom govornicom, ali bez uspeha. Tek  se na poslednjoj sednici prošlog meseca gradonačelnik Miroljub Stojičić obavezao da će primiti režijski odbor meštana sa kojima će razgovarati na ovu temu,  dok je zamenik gradonačelnika Igor Andonov obećao da će otići lično na teren, kako bi se upoznao sa situacijom. Do danas ni jedno od ovih obećanja nije ispunjeno.

Grad Vranje je od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, pre dve godine,  dobio 34. 456. 295 dinara za realizaciju projekta „ Izgradnja ulične fekalne kanalizacione mreže u naselju ispod auto-puta“ , uz obavezu da izdvoji dodatnih 17 miliona za izgradnju kolektora. Ovim projektom žitelji ovog prigradskog naselja, za koje u gradskoj Direkciji za razvoj ne postoji nikakav plan detaljne regulacije, trebalo je da svoje septičke jame zamene priključkom na kanalizacionu mrežu. Izradu plana i proračuna obavilo je JP „ Vodovod“ i samim tim, po zakonu, izgubilo mogućnost da konkuriše na tenderu kao izvođač radova. Za nadzorni organ izabrana je Direkcija, a izvođač radova bilo je Vodoprivredno preduzeće „ Ćuprija“ . Radovi su počeli oktobra 2009. I tu kreću problemi.

– Ljudi iz „ Ćuprije“ su nam rekli da moramo da se priključimo na mrežu, što smo i učinili objašnjava Stanče Dodić i nastavlja:

– E sad, problem je što su postavili tri cevi. Jedna je glavna vodovodna mreža, druga je sprovodnik za kanalizaciju za celu ulicu, a treća je za ceo gornji deo naselja i sve se spaja tu, ispod moje kuće. Sve cevi su propusta F (fi) 200, pa čak i glavna. Dakle dve cevi  fi 200  daju  400. Pa kako će onda glavna cev, koja je isto fi 200, da primi sve to? Nikome od meštana ova računica nije jasna – kaže naša sagovornica.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar