Treća sreća



,

Od 2007.godine, kada smo se Damjan i ja uzeli, iako nismo stalno pokušavali,
brzo sam ostala u drugom stanju. Međutim, imala sam jedan, pa zatim i drugi gubitak



 



Pavle, novi član porodice Stanojević, sa punih 14 meseci ne odvaja se od majke Ljiljane, koja pak brižno motri na svaki njegov pokret. Do pre dve nedelje u bebinoj sobi bila je postavljena kamera, kako bi roditelji svakog trenutka motrili na svog mezimca. Danas Pavle ima svoju privatnost i slobodu da sve bude “po njegovom”.

DOBRO JE, JOŠ SPAVA

Prema Ljiljaninim rečima, sada niko ne sme da mu uzme ništa iz ruku; u suprotnom se čitava zgrada zatrese. Ona priznaje da je možda previše razmazila svoju bebu, ali jednostavno nije mogla drugačije jer, kako kaže, Pavle neće uvek biti tako mali.

– Baš sam sinoć pričala sa suprugom; ja ne opravdavam svoje ponašanje i znam da nije možda normalno, ali ja ne mogu drugačije. Pavle je imao problem sa podrigivanjem i ja sam se bojala da mu se nešto ne desi. Nisam mogla da zaspim, nisam smela, po celu noć sam gledala u njega – govori Ljiljana.

Damjan Stanojević, otac malog Pavla, prenosi svoje iskustv:

-Baš juče, kad sam bio do prodavnice, sreo sam komšinicu i pitao je da li se kod njih čuje galama iz našeg stana. Rekla mi je da su se jedne noći smejali kada se odjednom čuo tresak, i komentar – pade mališa iz kreveta, ali dobro, spava i dalje – smeje se Damjan.

Po dolasku iz bolnice Ljiljana je, prvih mesec dana, brigu o kupanju bebe prepustila svojoj majci koja je po struci patronažna sestra.

– Kad smo došli kući on je bio tako mali, pupak mu još nije bio otpao, a ja bukvalno nikome nisam htela da ga dam. Ipak sam majci prepustila brigu o kupanju nekih tridesetak dana. Bojala sam se da mi ne sklizne iz ruku, a imala sam i bolove posle carskog reza. Sada ga ja kupam, a Pavle uživa u našem ritualu, ponekad ne možemo iz kade da ga izvadimo -kaze Ljiljana.

Kada govori o svojoj trudnoći, Ljiljana se seća da je imala problema, ali je srećna što je Pavle došao na svet u najboljim mogućim uslovima.

– Od 2007.godine, kada smo se Damjan i ja uzeli, iako nismo stalno pokušavali, brzo sam ostala u drugom stanju. Međutim, imala sam jedan, pa zatim i drugi gubitak. Pavle je iz treće trudnoće. Treća sreća!  Bila sam naplašena od prethodne dve neuspele trudnoće i bukvalno ništa teže od kašike nisam podigla. Super sam se osećala uz pomoć raznih hormona i injekcija koje su mi davali radi prevencije, da se nešto ne bi iskomplikovalo. Tako je bilo do šestog meseca, kada su nastali problemi zbog moje sitne konstitucije. Beba je bila napredna, počele su stalne kontrakcije i odavde su me poslali za Beograd. Tamo sam bila na održavanju do 36. nedelje. Taj rezim i hrana su mi odgovarali i tamo sam se porodila – seća se Ljiljana.

Iako su je pripremali za porođaj prirodnim putem, porodila se carskim rezom. Porođaj je trajao od 19 do 23:40 časova. Probudili su me sat vremena posle porođaja, kada su mi doneli bebu – seća se Ljiljana.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar