Surdulica kao OK koral



Plakatiranje Tončeva, Novica Tončev

Ova bizarna priča uzima razmere legendarnog obračuna Erpovih i   Klentonovih u Tumbstonu,
u drugoj polovini 19. veka, na Divljem zapadu, samo što se ovde radi o srpskom jugu u 21. veku



 



Plakatiranje TončevaŠta je suština sve Novica Tončevžešćeg obračuna između narodnog poslanika DS Slavoljuba Stajkovića i predsednika Opštine Surdulica Novice Tončeva, u kom sukobu trpe samo građani ovog mesta na jugu Srbije?

– Pa, nema suštine – kaže žitelj Surdulice iz političkog miljea grada, koji je, pak, želeo da ostane anoniman – obojicu smatram za patološke slučajeve. Počeli su zajedno, “pomažući” jedan drugome, a u stvari gledajući kako jedan drugoga da “zavrnu”, kao u onoj narodnoj priči – “vuna Kićo, orasi Mićo”. I nije više ni važno kako je to između njih počelo, već niko ne zna kako će se to okončati. Kako god bilo, za građane Surdulice neće biti dobro, jer u “građanskom ratu” retko stradaju vođe, a narod obavezno. Sve ovo prevazilazi partijske i materijalne motive, i svodi se na lični obračun Stajkovića i Tončeva.

 

DRAGAN STEVANOVIĆ, SRS

SREĆAN RAZVOD

-Naš stav je bio jasan – kaže Dragan Stevanović, predsednik OO SRS Surdulica i narodni poslanik – još od trenutka kada je DS podržala Novicu Tončeva. Rekli smo im još odmah da se sa njime neće ‘leba najesti, nisu nas poslušali, i posle tri meseca su se “srećno razveli”. Ne sumnjam da se “žuti” iskreno kaju, ali sada nema nazad.

SISALjKE

Najnoviji povodi za eskalaciju sukoba su izjava Tončeva u našim novinama “da mu Stajković služi za razbibrigu”, a s druge strane “audi A 8”, koji je kupila “Tončev gradnja”. Demokratska omladina Surdulice (ustvari, DS) povodom toga je odštampala 5.000 letaka, koje je delila građanima na koje apeluje – “prijavite lopova”! i retorički se pita – “ko je to”? Tončev je odgovorio konferencijom za medije, na kojoj je optužio Stajkovića za harangu protiv njega. I dalje se puca iz najtežeg naoružanja.

-Država sa takvima propada – kaže Stajković – a ne samo Surdulica. Čega se pametan stidi, onaj drugi se hvali. Pa zar u vreme krize, kada se Srbija bori sa narodnim kuhinjama, građani na ivici egzistencije, Tončev kupuje vilu na Dedinju za preko milion evra, i luksuzni auto od preko sto hiljada evra! Koliko   treba, recimo, jedan lekar da radi, makar za “audi”?

Ono što Stajković bona fides priznaje Tončevu, jeste da je “izuzetan demagog i ima talenat da obmanjuje građane”.

-Ali, on se tu ne zaustavlja – nastavlja Stajković – već i sam počinje da veruje u svoje laži. I, tu je moj problem – ja Tončeva ne smatram svojim protivnikom, on je protivnik naroda!

Novica Tončev odgovara Stajkoviću, a štedi mu obraz, da parafraziramo Njegoša, “ka on tebi”.

-Razišli smo se – kaže Tončev – u različitim pogledima na razvoj Surdulice. Ja sam privatnik, a on je bio direktor društvene firme, i to su bila dva različita koncepta.

Tončev ne žali za koalicijom sa Stajkovićem, jer, kaže, tada ništa za Surdulicu nije urađeno.

JOVAN GLIGORIJEVIĆ

STRELOVIT USPON

– Prešla dara meru – kaže Jovan Gligorijević, čiji je trenutni status u OO SPS Surdulica nedefinisan, po statutu je još uvek predsednik OO, u praksi je samo član, pa ni to.
– Tončev ima svoje ciljeve koje sa strahovitom upornošću ostvaruje. A partijsko telo na čijem je čelu, nema nikakva ovlašćenja, to je nekakav privremeni organ. Na mene je vršen politički pritisak, i ja sam se sklonio.

-A to – nastavlja Tončev – što pominje neke cifre, pa on kao narodni poslanik nikada nije ušao u zgradu opštine od njenog renoviranja! Dobija informacije iz kafića, a ne iz narodne kuće. Ovde bih mu ja dao na uvid šta i koliko sve košta, do poslednjeg dinara.

Može li se pak nekako stvar izgladiti, makar zbog javnosti, koja trpi u ovom sukobu? Tončev kaže da njemu ništa ne znači izglađivanje odnosa sa Stajkovićem.

-To se, naravno – kaže Tončev – ne odnosi na DS, jer Stajković u Surdulici ne afirmiše interese te partije, već samo svoje sopstvene. Pitajte ga da li je onaj letak stav DS? Pa što ne izbaci letak kada sam posle katastrofalne poplave u Trgovištu podigao most, koji košta skoro kao taj famozni “audi”?

Ovom bizarnom sukobu kao da se ne nazire kraj, ćeraćemo se još. No, Tončev je drugačijeg mišljenja.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar