Sklapanje banjskog pakta

Eko Taxi Vranje

Potpuna odgovornost: Igor Andonov, Najozbiljniji kandidat: Slavica Sotirović, Gde su kadrovi: Slobodan Nešić

DS će dobiti mesto prvog predsednika opštine, i to će najverovanije biti Slavica Sotirović, njen zamenik biće iz SPS, verovatno Predrag Milenković,  predsednik Opštinskog veća biće iz Nove Srbije a njegov zamenik iz G17 

Potpuna odgovornost: Igor AndonovVNajozbiljniji kandidat: Slavica SotirovićGde su kadrovi: Slobodan Nešićiše nije bilo mesta odlaganju. Tog hladnog, istorijskog 7.marta 2011, u kasno popodne prva ekipa vladajućeg trijumvirata morala je, pritisnuta rokovima, da odredi dalju sudbinu Vranjske Banje. Demokrate nisu popuštale ni za milimetar, a ni socijalisti nisu bili mnogo voljni na povlačenje, pa je tako nadmudrivanje, priča se, trajalo više sati. Ali, isplatilo se; svaki od partnera popustio je, ipak, pomalo, pa sad niko srećniji od Banjčana što će, najverovatnije na skupštinskoj sednici 17. Marta, dobiti toliko željenu lokalnu vlast koju čekaju od 1965. godine. Pa, šta se to dešavalo u kasno popodne 7. marta 2011. godine, i koja je to sila naterala rogove u vreći da se, kako tako, slože? I ko li će, jer neko mora, na kraju u ovoj bajci da ispadne grbav? Kako stvari stoje, za tu titulu ima više kandidata, čak mnogo više od onih koji bi nešto, bilo šta, od ove sage o Banji mogli i da dobiju.

DEMOKRATE, SVAKAKO

Predsednik vranjskog parlamenta Slobodan Stamenković kaže da je krajnji rok za formiranje banjske vlasti 23. mart, jer je Statut grada odredio vreme od 90 dana od dana njegovog objavljivanja u Službenom glasniku za završavanje ovog posla.
– Imamo vremena, skupština će najverovatnije biti 17. marta, i toga dana Banja će dobiti vlast. To je veoma značajan korak, jer će sada oni moći da rade veliki broj poslova koji nisu bili u nadležnosti MZ, a nisu bili prepoznati kao interes u ovoj „velikoj“, gradskoj vlasti – kaže Stamenković.

PRIVREMENA VLAST

– Ako smo doneli Statut, i oko svega drugog morali smo da se dogovorimo. Ovo je sada jedinstven slučaj, jer će ova vlast biti privremena, do prvih izbora. Imali smo ideju da koalicija preuzme potpunu odgovornost za funkcionisanje vlasti u Banji, jer ne želimo da se krijemo iza eventualnih opozicionih većnika – kaže Andonov.

Ni njegov glavni koalicioni takmac, prvi operativac lokalnog SPS-a Zoran Antić nije ni otvoreniji, ni mnogo rečitiji. On tvrdi da socijalisti nisu pravili nikakve probleme, nego da su samo „razmatrane različite mogućnosti“. Koalicija je, smatra Antić, pokazala jedinstvo i pored velikog broja „aspekata“ o kojima su morali da vode računa.

– NS je bila veoma kooperativna, dala je najveći doprinos, a Nešić se ponašao kao zreo realpolitičar. SPS je u čitavoj priči bio najmanji problem – smatra Antić.

OPOZICIJA, NIKAKO

Praktično dve jedine vranjske opozicione stranke, DSS i SRS, ovoga puta nisu uspele da uđu u prelazno banjsko OV. Dejan Stanojević, šef vranjskog DSS-a, kaže da je njegova stranka u Banji osvojila više glasova od G17, a radikali od DS-a, pa je najavljeni sastav OV „direktno kršenje izborne volje građana“.
– Sve je to presipanje iz šupljeg u prazno, i ti ljudi koji su predloženi za OV nemaju kapacitete za ozbiljan posao. Videćemo da li će i jedan jedini projekt uspeti da odrade – kaže Stanojević.

Lepo, ali opet nije tako jednostavno. Na sastanku koalicije aktuelni v.d. šef Nove Srbije Slobodan Nešić, priča se, zahtevao je da se u Aneksu koalicionog sporazuma, praktično „banjskog pakta“, posebno upiše ime NS pored koalicije SPS-NS.

– Ideja je bila da NS dobije na značaju. Za sada nismo razgovarali o imenima, a čekamo i zahtev iz Skupštine grada za njihovu dostavu. Moramo da zadovoljimo rodnu, teritorijalnu i nacionalnu strukturu, pa još uvek nismo ništa rešili – kaže Nešić.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

   • Ostavi komentar