Osveta Gnjilančana



FK Sima Pogačarević, 1946. god.

FK Sima Pogačarević, 1946. god.Sa improvizovanom loptom, koja je unutra imala gumu od bicikla, kao što smo opisali u prethodnom nastavku, FK Jedinstvo je odigrao svoju prvu utakmicu sa Crvenom Zvezdom u Vladičinom Hanu, koju je dobio sa 5:1. Uzvratna utakmica sa istim timom odigrana je u Vranju, ali sa pravom fudbalskom loptom. Ekipa Jedinstva je pobedila visokim rezultatom, 12:3.



DRAGAN CRCKO

Fudbaleri Jedinstva su počeli od nule, sa velikim entuzijazmom koji je zahvatio omladinu po završetku drugog svetskog rata. U tim (ne)prilikama stvarao se jedan mlad fudbalski klub koji je za kratko vreme postao gradski rival već postojećem i afirmisanom FK Sima Pogačarević, a u godinama koje su dolazile većina njegovih fudbalera činiće kostur i budućnost novoosnovanog FK Dinamo.    

Prva utakmica između Jedinstva i Crvene Zvezde odigrana je na jednoj poljani pored Morave u Hanu, a uzvratna u Vranju 25. maja 1946. godine, na igralištu u Sarajini. Pre utakmice timovi su se zajednički fotografisali. Golove za Jedinstvo postigli su: Djorđe Kostić Cvrco (5), Zaviša Stanojević Ševac (3), Nikola Jovanović Kole Pop (2), Stojan Stojković Tane Crevo (1), a dvanaesti je autogol gostiju.  



Sledeću utakmicu FK Jedinstvo je odigrao u Kumanovu, protiv ekipe FK Ileri, krajem maja 1946. godine. Većina fudbalera ovog tima bili su turskog porekla koji su posle rata u znatnom broju živeli u Kumanovu i okolini. Naziv ovog tima na turskom znači „Jedinstvo“, pa se saradnja netnula logično. Vranjski fudbaleri putovali su vozom. Na železničkoj stanici u Kumanovu dočekali su ih domaćini sa špediterskim kolima koja je vukao jedan konj. Tada nije bilo autobusa. Isti špediter ih je vratio na stanicu. Utakmica, po lepom sunčanom vremenu, protekla je u prijateljskoj igri. Vranjanci su bili kvalitetniji tim i pobedili su sa 2:0. Bio je to lep izlet iako su fudbaleri su bili skromno ugošćeni zbog tadašnjih ekonomskih prilika, plaćena im je samo vozna karta do Vranja.

FK Jedinstvo

Za FK Jedinstvo nastupali su: Srboljub Janjić Šače, Djorđe Nikolić Djoka Djaurac, Stojan Stojković Tane Crevo, Djorđe Kostić Cvrcko, Zaviša Stanojević Ševac, Milivoje Bogdanović Mića Abesinac, Borivoje Momčilović Bora Čile, Borivoje Janković Bora Karlo, Svetislav Bogdanović Sveta Abesinac, Dragomir Dončić Dragan Grof, Nikola Jovanović Kole Pop i drugi.

Početkom juna 1946. godine FK Crvena Zvezda iz Gnjilana pozvala je u goste fudbalere Jedinstva da odigraju prijateljsku utakmicu. Poziv je sa zadovoljstvom prihvaćen. Putovalo se teretnim kamionom bez cerade. Vođstvo ekipe, fudbaleri i navijači bili su pobeleli od prašine. Gnjilanska Zvezda je u odnosu na Jedinstvo bila ozbiljan klub. U dva navrata je domaćin vodio, ali su gosti iz Vranja uspevali da izjednače rezultat. Utakmica je završena nerešenim rezultatom, 2:2.

STANISLAV NIČE

Rukovodstvo Crvene Zvezde, ozlojeđeno što nisu pobedili, smislilo je kako da napakosti gostima iz Vranja. Preko tamošnje policije sprečili su povratak gostiju kući, navodeći da je kamion kojim su doputovali neispravan i kao takav se isključuje iz saobraćaja. Sve se to događalo u nedelju. Većina igrača Jedinstva bili su gimnazijalci, koji su sutradan, u ponedeljak, trebali da polažu razredni ispit. Srećom, u timu Jedinstva, na mestu desnog beka igrao je učenik Stanislav Stojiljković Niče čiji je rođeni brat bio oficir UDBE (Uprave državne bezbednosti) u Vranju. Otišao je u gnjilanski SUP , objasnio ko je i zatražio da mu odobre da obavi telefonski razgovor sa bratom. Neko vreme su se nećkali, a onda popustili i odobrili mu. Stanislav je bratu objasnio o čemu se radi. Pokušao je njegov brat da svojim službenim autoritetom odvrati gnjilančane od namere da zadrže autobus, ali su ovi ostali su pri trvdnji da je autobus tehnički neispravan i da ne smeju dozvoliti njegovo uključenje u saobraćaj.  Kao izraz dobre volje, ponudili su da svojim kamionom prevezu do Vranja, ali samo učenike. Vođstvo puta i ostali fudbaleri morali su da sačekaju da se otklone nedostaci na kamionu.

(nastaviće se)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar