Od Sofke, do Užica i Venecije



Modernizacija Sofke: Smiljanić

Pisci i čitalački klubovi po školama – Performans po motivima Bore Stankovića – Rad koji je predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji – Ratko Božović i aforističari – Marčelov roman „Zajedno sami“ i koncert



 



Modernizacija Sofke: SmiljanićOrganizatori 45. Borine nedelje najavljuju kvalitetan i zanimljiv prateći program.

Ružica MARJANOVIĆ, članica Umetničkog saveta 45. Borine nedelje, jedan od pokretača i organizatora književnog festivala „Na pola puta“ u Užicu, ističe da su pokušali da što više animiraju mlade, pre svega kroz akciju Pisci u školama, koja će trajati 24. i 25. marta u Gimnaziji i Ekonomskoj školi u Vranju, kao i u srednjoj školi u Vladičinom Hanu.

ČITALAČKI KLUBOVI

– Školski sistem i praktično nepostojeća knjižarska mreža, kao i biblioteke koje su orijentisane isključivo ka domaćim izdavačima, učinili su da knjige i pisci iz okruženja budu potpuno nepoznati u našoj sredini. Srednjoškolci žele da razgovaraju sa piscima, književne večeri onda nisu dosadne i neposećene, ali za približavanje i predstavljanje knjige srednjoškolcima odgovorni smo mi – poručuje Marjanovićeva.

Ona dodaje da su ove godine u pet gradova Srbije formirali čitalačke klubove u okviru kojih srednjoškolci otkrivaju kvalitetnu književnost koja uobičajenim kanalima neće stići do mladog čitaoca.

– Grad Veranje je jedan od pet gradova u kojima organizujemo čitalačke klubove, pa smo se zato potrudili da pre Borine nedelje animiramo mlade ljude i njihove profesore da zajedno u Vranju napravimo dobru atmosferu. Srednjoškolcima iz Vranja i njihovim profesorima podelili smo pakete knjiga autora koje ćemo imati priliku da sretnemo tokom Borine nedelje ili bismo želeli da takvi autori dođu neke od narednih godina. Poklonili smo im i ediciju „Mala kutija“ koju smo brižljivo pripremili za naše srednjoškolce, a kojima su predstavljni autori iz „komšijskih“ i naše književnosti, a preporuke na poleđini knjiga pisali su srednjoškolci. U toj ediciji predstavljeni su: Predrag Lucić, Radmila Lazić, Nenad Veličković, Amir Kamber i Olja Ivančević Savičević. Svaki od tih autora  u svojoj je knjizi ugostio nekog pisca, pa će ove knjižice biti neka vrsta putokaza ka delima Davida Albaharija, Milene Marković, Vaska Pope, Oskara Daviča i Ivančice Djerić – zaključuje Marjanovićeva.

IGRAM, IGRAM, IGRAM

Što se tiče pratećeg umetničkog programa, koji će se odvijati u Galeriji Narodnog muzeja, želja organizatora je da pokažu veću otvorenost za nove umetničke tendencije. Tako ćemo na samom otvaranju 23. marta, biti u prilici da prisustvujemo plesnom performansu Ivane SMILjANIĆ (1980), koja je pre dve godine bila dobitnica nagrade „Dimitrije Bašićević Mangelos“, najprestižnijeg priznanja u Srbiji za umetnike do 35 godina.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar