Nedeljnik na albanskom



, , , ,

IZJAVA NEDELjE:
Dragoslav MIHAILOVIĆ, akademik



Ja se nešto brinem da li će možda gradonačelnici početi da se bave pisanjem romana, umesto svojim poslom? Sve ovo što se događa u Vranju je potpuno u stilu ovogodišnje teme Borine nedelje – ”Razaranje srpske književnosti”.

                                                (Večernje novosti)



 

Nacionalni savet Albanaca pokrovitelj je nedeljnika „Nacional“ na albanskom čiji je prvi broj izašao u ponedeljak u Bujanovcu. Riza Haljimi, jedini albanski poslanik rakao je da je to jedan od prvih konkretnih pomaka postignut uz pomoć Nacionalnog saveta.

Haljimi je izjavio da će „Nacional“, iako pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta Albanaca, kao poseban privredni subjekat konkurisati za sredstva kod Ministarstva za kulturu i informisanje, koje finansira i ostale listove na jezicima manjina u Srbiji.

Baki Redžepi, glavni i odgovorni urednik Nacionala, rekao je za Vranjske da se radi o listu koji će se pre svega baviti političkim i društvenim temama, ali da će u njemu biti mesta i za ostale segmente života poput kulture, ekonomije i sporta:

„Pored profesionalaca, pružićemo šansu mladim ljudima koji do sada nisu radili u medijima“ – kaže Redžepi.

Nacional će, posle gašenja Perspektive, biti jedeini štampani medij na albanskom jeziku namenjen čitaocima u Bujanovcu, Preševu i Medveđi gde, prema podacima sa popisa 2002. živi blizu 60.000 Albanaca.

Izbori za Nacionalni savet Albanaca održani su juna 2010. i na njima su učestvovale samo dve od ukupno osam stranaka koje okupljaju albansku zajednicu u regionu –  Haljimijeva Partija za demokratsko delovanje i Demokratska unija doline.

N.L.

 

ŠKOLA ZA SVE

PRIČA ZA MODERNU (B)MAJKU

,,Ne tako davno, ali u prošlom veku, živela je jedna prosečna devojka u jednom malom gradiću…….“ – ovako je počela, jedne septembarske noći, priča za moju princezu. Ja – mama šestomesečne devojčice, svake večeri dodam po neki događaj toj svojoj priči kako se ne bi ponavljala, a opet bila interesantna. I kako moja priča uspavljuje ne samo moju malu devojčicu već i tridesetsedmogodišnjeg muža, pomislila sam da bi je možda volela čuti i sva druga deca, i ona medena koja baš ne vole dugo da sede u klupi i onaj moj nestaško iz III/b što ne vidi baš dobro ili mala Tina iz komšiluka koja voli samo priče u slikama, pa sam došla na ideju da sve to pričam i nacrtam, snimim na CD  i prevedem na Brajevu azbuku.  Moja ,,Priča za modernu (b)majku“ biće dostupna svima i svuda jer bi samo tako sva deca koja su različita, po interesovanjima i pažnji, prohtevima i mogućnostima, mogla da čuju nešto novo i nauče nešto interesantno. Treba im samo prići na pravi način i ona će to shvatiti. Svako od nas može doprineti obrazovanju naše dece na različite načine. Ne uči se samo u školi, ne uči se samo iz knjiga čitajući, učimo od svih, ali samo za sebe!!! Ne tako davno, ali u ovom veku, napustila sam na kratko svoju učionicu, ali ne i decu sa kojom sam radila. Noseći ih u srcu shvatila sam da: jednako obrazovanje za sve nije samo tamo – za katedrom, nego i svuda oko nas. Zato i pišem, crtam i snimam svoju priču koja će obogatiti svu decu, sve mame, a time i ovo naše društvo. Svi, ali baš svi, imamo prava da se obrazujemo i vaspitamo, da stičemo nova znanja i veštine, bez obzira na mogućnosti i sposobnosti – bitan je samo pristup različitostima ma gde bili i ma šta radili.

                                                                                                                              Ivana Rudolf
                                                                                (Priredio lokalni koordinator programa
                                                                ,,Svi u školu, budućnost za sve!“ Dejan Dušanović)

 

TURIZAM

Vranjski odbor LDP-a je odluku lokalne vlasti da Vranje nema svoje predstavnike na sajmu turizma, nedavno održanom u Beogradu, proglasio skandaloznom. Uz pitanje zašto je doneta takva odluka i ko je odgovoran za nju, LDP podseća da je u periodu održavanja sajma gradonačelnik Stojčić bio u poseti Parizu.
– Tamo je mogao da sazna koliki je značaj turizma, ako već nije našao za shodno da drugima na sajmu predstavi svoj grad – ocenio je LDP.

(OK Radio)

DOLAZI IDEAHrvatski trgovinski lanac „Idea“ otvoriće supermarket u Vranju ovog leta, potvrdio je lokalni ministar privrede Perica Janković.
– Krajem juna, najkasnije početkom avgusta, „Idea“ kreće sa radom i u Vranju. Objekat će se nalaziti preko puta autobuske stanice, na prostoru nekadašnje konfencije „Sloboda“ i „kasnije „Zambera“, koji je sada u vlaništvu firme „Meteor“ – rekao je Janković.
– Lokalna vlast nema detaljnije informacije o čitavom poslu, ali već sada se može najaviti mogućnost da i slovenački „Merktator“ otvoriti svoj megamarket u Vranju naredne godine – dodao je Janković.
„Idea“ će biti drugi veliki trgovinski lanac koji će posle „Maksija“ poslovati na teritoriji Vranja.

(OK Radio)

SNEŽANA VELIČKOVIĆ

Prema tvrdnjama sindikata ASNS-a u „Jumku“, firma „Zamber“ vranjskim tekstilcima duguje oko 240 miliona dinara. Taj novac, prema rečima Snežane Veličković, predsednice ovog sindikata, potražuje 630 radnika. Veličkovićeva napominje da su sindikalci u više navrata kod Ministarstva ekonomije tražili iznalaženje rešenja ovog problema.
– Posle poslednjeg dopisa koji smo poslali rečeno nam je da će se o radnicima „Zambera“ raspravljati kada bude izabran novi ministar, koji će zameniti Dinkića – kaže Veličkovićeva.

(OK Radio)

 

SAMOUBISTVO

Slobodan Stefanović (20) iz sela Trejak kod Bujanovca, obesio se u nedelju ujutru na hirurškom odeljenju vranjske bolnice.

– Oko pola devet ujutru, Slobodan se zaključao u toalet kad je odeljenjem prolazila lekarska vizita. Poručio nam je otuda da će da se ubije. Molili smo ga da otključa vrata i izađe, ali nije hteo – priča medicinski tehničar želeći da ostane anoniman.

– Posle pola sata kolega je ponovo otišao u toalet i pozvao ga. Nije se odazivao. Razvalili smo vrata i imali šta da vidimo – Slobodan se obesio o kanap na vodokotliću. Niko nije očekivao da će to stvarno da uradi – priča naš sagovornik.

Slobodan je bio oštećenog zdravlja, oboleo od dijabetesa i prinuđen da uzima insulin, zbog čega je već nekoliko puta pokušavao suicid.

D.Dj.

 

POLICAJCI

Policijski službenici u Srbiji su u 2010. godini počinili 522 krivična dela, za koja je prijave dobilo 536, više od polovine počinili su policajci opšte nadležnosti, a četvrtinu saobraćajci. Najveći broj krivičnih dela, 126, počinili su policajci u Beogradu, a slede Novi Sad – 50, Vranje – 45 i Sremska Mitrovica – 34, navodi se u izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova o radu protekle godine.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar