Kao pet Avalskih tornjeva



Za deset godina od formiranja Koordinacionog tela država je iz budžeta
u Bujanovac, Preševo i Medveđu plasirala 67,5 milona evra,
odnosno više od pet godišnjih budžeta grada Vranja



 



Od 16 decembra 2000. godine, kada je u Bujanovcu formirano Koordinaciono telo za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, u razvoj juga Srbije i saniranje posledica oružanog sukoba, iz državnog budžeta investirano je nešto preko pet milijardi dinara! Ako ovaj iznos „prevedemo“ u evre po kursu Narodne banke za svaku godinu, dobijamo iznos nešto manji od 67,5 miliona. Malo ili mnogo, s obzirom da je reč o periodu od deset godina.

– Poslednjih nekoliko godina, budžet opštine Vranje redovno se kreće oko brojke od 13 miliona evra – kaže Dragan Spirić, pomoćnik gradonačelnika za budžet i finansije. Dakle, ovih 67,5 miliona evra je više od pet godišnjih budžeta grada Vranja. Podaci takodje kažu da se sa tim parama moglo da napravi sedam avalskih tornjeva. Ili, kompletan sistem za vodosnabdevanje „Prvonek“.

MOŽE BOLjE I VIŠE

Taj „kolač“ su proteklih deset godina po opštinama delili predsednici ovog državnog tela – Nebojša Čović (od decembara 2000.), Rasim Ljajić (od septembra 2005.) i Milan Marković ( od jula 2008.). Po njihovoj matematici, po svim osnovama, poreski obveznici Srbije plasirali su u Bujanovac 22,7, Preševo 18,7, Medvedju 21,8 i druge opštine juga Srbije 4,7 miliona evra (vidi tabelu). I, opet pitanje – malo ili mnogo?

– Pomoć države Srbije nije u skladu sa potrebama Bujanovca, Preševa i Medvedje- bio je kratak Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac i zamenik predsednika Koordinacionog tela.

Njegov kolega Ragmi Mustafa iz Preševa kaže da nerazvijenim opštinama para nikada neće biti dovoljno, dok je Slobodan Drašković, predsednik opštine Medvedja reagovao drukčije.

– Da nije u ovih deset godina bilo pomoći države i Koordinacionog tela, ja ne znam na šta bi danas ličila ova opština i da li bi u njoj živelo više od 5.000 ljudi.

Bilo kako bilo, statistički gledano, svaki stanovnik Bujanovca (43.302 stanovnika po poslednjem popisu), iz budžeta Srbije dobio je do danas po 525 evra, onaj u Preševu (34.904) 535, a u Medvedji (10.760) čak 2.031 evro.

Zanimljivo je takodje da je opština Bujanovac, u proteklih deset godina, prosečno godišnje iz budžeta Srbije dobijala 2,3 miliona evra, što je polovina budžeta te opštine iz 2010. godine. Prosečni godišnji pokloni za opštinu Preševo bili su 1,8 miliona, što je više od trećine prošlogodišnjeg budžeta, a u slučaju Medvedje, prosečna godišnja virman čestitka iz budžeta Srbije bila je jednaka skoro duplom iznosu budžeta opštine iz 2010. godine.

U javnosti je poznato da su država i Koordinaciono telo, sami ili često uz pomoć medjunarodnih organizacija, na jugu Srbije asfaltirali oko 150 kilometara puteva, renovirali više škola, zdravstvenih, kulturnih i javnih ustaniva, sagradili više vodovodnih i kanalizacionih sistema, rekonstruisali kilometre elektroenergetske mreže, pomogli mnogim preduzećima, podstakli privatni beznis, a nisu bili retki ni slučajevi „krpljenja“ rupa u budžetima. Podaci kažu da je Koordinaciono telo najviše bilo naklonjeno opštini Medvedja, što predsednik Drašković priznaje.

– Tim parama mi smo za deset godina totalno promenili izgled Sijerinske  banje i Rehabilitacionog centra, sagradili smo Dom kulture, Sportsku halu i vaterpolo bazen, asfaltirali 160 kilometara putne mreže, sagradili 13 mostova i da ne nabrajam, – kaže Drašković.

REZULTATI NA SVAKOM KORAKU

Prvi čovek opštine Preševo takodje ističe da su sredstvima koja su stigla posredstvom Koordinaciog tela, ostvareni veliki i vidljivi ciljevi.

– Centar grada sada ima nov, savremen izgled. Zatim smo sagradili novu pijacu, asfaltirali smo putni pravac Miratovac-Rajince, podigli sprat na Domu kulture, renovirali put do Cerevajke i sagradili više objekata društvenog standarda – kaže Mustafa.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac kaže da su rezultati Koordinacionog tela tela vidljivi na svakom koraku, ali je to nedovoljno ima li se u vidu da država decenima o jugu Srbije nije vodila brigu. On ipak u prvi plan ističe da je sredstvima države podignuta Srednja škola „Sezai Suroi“, rekonstruisana Osnovna škola „Branko Radičević“, sagradjeni vodovodi u Biljači i Borovcu, asfaltiran putni pravac Lučane-Dobrosin itd.

Ipak, sve što je u poslednjih deset godina učinjeno na jugu Srbije, učinjeno je zarad mira, sigurnosti i tolerancije, pokidanih veza i porušenih mostova izmedju Srba, Albanaca. Pomaci u tom cilju jesu vidljivi, a da li vrede svih 67,5 miliona evra, odgovoriće vreme. Jedno je sigurno: ovde će biti više mira, sigurnosti i tolerancije u onoj meru, u kojoj bude više novih proizvodnih radnih mesta. Biće da su ovim parama stvoreni samo neki elementarni infrastrukturni preduslovi za (eventualni) dolazak investitora i otvaranje takvih radnih mesta.

Svaki stanovnik Bujanovca iz budžeta Srbije „dobio“ je za deset godina po 525evra, onaj u Preševu 535, a u Medvedji čak 2.031 evro

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar