Čovek bez imena



Josić Višnjić preti, a Dragić, simpatizer „Obraza“ i „Dveri“, potencira „linč“ zaboravljajući netransparentno poslovanje – Grad podseća da je Mihailović već izgubio spor „težak“ 2,5 miliona



 

Prošle nedelje, 2. marta, održano je prvo ročište u Višem sudu u Vranju, u procesu koji Književna zajednica „Borisav Stanković“ vodi protiv Grada oko prava na organizovanje Borine nedelje. Zajednica u tužbi navodi da želi da zaštiti svoja autorska prava, a Grad osporava da oni takva prava u odnosu na manifestaciju, kao i na nagradu koja se u okviru nje dodeljuje, uopšte i imaju. Odluka neće biti doneta do 23. marta, kada počinje 45. Borina nedelja, jer je nastavak suđenja zakazan za 6. april.



PARE, PARE

Na konferenciji za novinare koju je istog dana organizovala KZ, advokat koji ih zastupa, obelodanio je da je od sudije tražio da uvede privremene mere.

Kao podrška Miroslavu Ceri MIHAILOVIĆU, uredniku KZ, na konferenciji su se pojavili Miroslav JOSIĆ VIŠNjIĆ, dobitnik Borine nagrade 1993. godine i Predrag DRAGIĆ – KIJUK, sekretar Srpske književne zadruge i član Odbora za slobodu stvaralaštva i ljudska prava UKS.

LEGIJA I JOSIĆ-VIŠNjIĆ

Vranjanci se Josić Višnjića sećaju kao nekoga ko je 1994. godine, prvi i na sopstvenu inicijativu, otvorio Borinu nedelju ispred spomenika Bori Stankoviću u gradskom parku, i istog trenutka je nestala struja pa nije mogao da koristi mikrofon! Ostatak Srbije ga je upamtio po gostovanju u „Utisku nedelje“, pre nekoliko godina, kada je o Miloradu Ulemeku Legiji, pravosnažno osuđenog u procesu protiv ubica premijera Zorana Djinđića, govorio kao o odličnom piscu i nadahnuto analizirao njegov književni opus.

Josić Višnjić i Dragić ovom prilikom su napali Grad Vranje da hoće da „otme“, „zatre“ i „uništi“ Zajednicu, a sve to, kako se nebrojano puta već moglo čuti iz krugova oko Mihailovića, sasvim neprimereno upoređujući sa životnim stradanjima Bore Stankovića. Tvrdokorno se držeći priče da su na manifestaciji koju je organizovala Zajednica učestvovali „najugledniji srpski prozni pisci“, uporno su ignorisali činjenicu da je Grad, odlukom Gradskog veća, skinuo Zajednicu sa budžeta zbog netransparentnog poslovanja a ne zbog kulturnog nivoa manifestacije.

Na kraju svog obraćanja novinarima Josić Višnjić, koji je, inače, pre penzionisanja radio u Srpskoj književnoj zadruzi kao lektor, upozorio je da on neće dozvoliti da se Borina nagrada, kako je rekao, zloupotrebljava.

– Ne znam za ostale dobitnike nagrada, ali ja ću zabraniti Vranju da upotrebljava moje ime, ako onog dobitnika koga oni hoće proglase dvadesetprvim – kazao je Josić Višnjić.

Šta će biti sa novčanim delom nagrade, koji iznosi 3.000 evra, a koji je dobitnicima isplaćivao Grad, nije se izjašnjavao.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar