Novi grip i dalje hara



Vitamini i topla supa su obavezni

Influencija oboljenja gripa ima opadajući trend ali je i dalje iznad praga za epidemijski period. Potrebno je da se građani pridržavaju malih i jednostavnih mera za sprečavanje i suzbijanje gripa koje čuju od zaposlenih u Zdravstvenoj službi



 



Vitamini i topla supa su obavezni– AH1N1ili novi grip dominantan je tip virusa gripa A i sastavni je deo sezonskog gripa. Pored ovog tipa virusa na našim prostorima cirkulišu još dva AH3N2 i virus gripa B. U Srbiji od 212 laboratorijski potvrđenih infekcija čak 180 su od novog (svinjskog)  virusa – kaže u razgovoru za naš nedeljnik dr Stanković.

I TRUDNICE NA METI VIRUSA

Prema njegovim rečima,  radi se o sezonskom virusu koji je zastupljen kako kod nas tako i u Evropi.

-Radi se o sezonskoj influenciji kod koje postoje tri tipa virusa koji sada cirkulišu kako u istočnoj i centralnoj Evropi tako i na području naše zemlje i Pčinjskog okruga. Najdominantniji soj ili tip virusa gripa je virus A, odnosno njegov soj AH1N1. To je veliki, pandemijski soj koji je postao sastavni deo sezonskog gripa. Nešto manje procentualno zastupljen je tip AH3N2 i vrlo malo virus gripa B – objašnjava Stanković.

Ono što karakteriše ovaj tip virusa je činjenica da su na njegovoj meti, osim rizičnih grupa stanovnika, i zdrave osobe ali i trudnice. Kako ističe naš sagovornik, od Nove godine do danas u Pčinjskom okrugu laboratorijski su potvrđena četiri slučajeva oboljevanja od novog gripa, od čega su se dva završila smrtnim ishodom. U Srbiji je od prošle godine registrovano 1380 obolelih.

NISMO DOBILI PRIJAVU

U nekim medijima objavljena je informacija da je trogodišnja devojčica iz Vranja, koja je prošle nedelje preminula, bila zaražena virusom A (H1N1). To su potvrdili lekari Dečje interne klinike i Klinike za infektivne bolesti u Nišu. Direktor Dečje interne klinike dr Ljiljana Pejčić objasnila je  da je kod preminule devojčice laboratorijski potvrđen virus gripa A (H1N1) i da je devojcica primljena sa multiorganskom disfunkcijom uz visoku telesnu temperature. Međutim, u Vranju se o tome ne zna ništa. Prema podacima kojima raspolažu novine Vranjske, takav pacijent nije bio primljen  ni na Dečjem ni na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Vranje. Ni u Zavodu za javno zdravlje nemaju podatke o toj devojčici.
-Nemamo zvaničnih informacija. Svaka zdravstvena ustanova koja zabeleži takav slučaj prijavljuje nadležnima po mestu obolelog, odnosno preminulog. Mi takvu prijavu do danas nismo dobili -ističe dr Slađan Stanković.
Ovo je za naše novine rekla i Beba Kanački, portparolka Zdravstvenog centra Vranje.

-Oboljevanje od virusa gripa u ovoj godini je kao i prethodne. Obolevaju najpre osobe iz rizičnih grupa (nevakcinisane i osobe sa hroničnim oboljenjima). Međutim, karakteristika ovog virusa je oboljevanje i zdravih osoba i trudnica – kaže dr Stanković.

Virus gripa AH1N1 beleži rastući trend od kraja januara ove godine. Prema dosadašnjim informacijama, na Infektivnom odeljenju vranjskog Zdravstvenog centra hospitalizovano je sedam osoba sa simptomima sličnim gripu, dok se neki pacijenti nalaze i na Infektivnoj klinici u Nišu.

-Kao i u celoj Srbiji, tako i mi od četvrte nedelje januara beležimo porast obolelih, a takav trend trajao je sve do sedme kalendarske nedelje. U osmoj nedelji, u kojoj se sada nalazimo, došlo je do pada obolelih od gripa ali i dalje je intenzitet kliničke slike virusa u Srbiji visok. Influencija oboljenja gripa ima opadajući trend ali je i dalje iznad praga za epidemijski period. Potrebno je da se građani pridržavaju malih i jednostavnih mera za sprečavanje i suzbijanje gripa koje čuju od zaposlenih u Zdravstvenoj službi – ističe dr Stanković.

Suvi kašalj, temperatura i gušobolja samo su neki od simptoma novog gripa. Otežano disanje i virusna upala pluća predstavljaju sledeći, ozbiljniji nivo oboljenja od novog gripa.

-Kao i svaki grip, i ovaj je praćen temperaturama preko 38 stepeni, suvim kašljem, kijanjem i suzenjem očiju, gušoboljom. Međutim, ono što razlikuje ovaj grip od ostalih respiratornih infekcija je jedna opšta slomljenost organizma, ili bol u mišićima i zglobovima i vezanost za postelju. Ovaj virus pokazuje i sklonost ka komplikovanju slike (otežano disanje) i nastavak tog proces (virusna upala pluća) koja može da se završi i smrtnim ishodom, kao što je zabeleženo i prošle i ove godine. Neophodno je pravoremeno javljanje lekaru, postupanje i slanje na adekvatne nivoe zbrinjavanja – savetuje dr Stanković.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar