Komunalna izgradnja ili predizborna kampanja



Predstojeće investicije, , Predrag Stojković, Branimir Stojančić, ,

Opozicija smatra da Komunalni program za 2011. služi samo da se u predizbornoj godini biračima zamažu oči – Vlast objašnjava da se nešto obimnija komunalna aktivnost planira
zbog boljeg punjenja budžeta, ravnomernije naplate poreza i smanjenja troškova gradske uprave



 



Predstojeće investicijeKrajem februara Gradsko veće usvojilo je nacrt Programa izgradnje i uređivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini prema kome se, finansiranjem njegovih stavki preko JP Direkcija za razvoj i izgradnju Vranja, u 2011. godini za rekonstrukciju i izgradnju ulica, javne rasvete, kanalizacije i drugih komunalnih objekata planira 257 miliona dinara iz gradskog budžeta. Dok vlast (čine je DS, SPS, G17 i Nova Srbija) ovakav program naziva realnim odgovorom na potrebe mesnih zajednica i građana, dokumentom ekvivalentnim budžetskim mogućnostima, opozicioni ga odbornici ocenjuju kao politički pamflet kojim je označen početak predizborne kampanje na lokalu.

PRIČE O KUPOVINI GLASOVA

Predrag STOJKOVIĆ, šef odborničke grupe SRS u Skupštini grada, smatra licemernim što lokalna vlast baš ove godine, u momentu kada se bliže izbori, planira intenzivnu rekonstrukciju, uređenje i „presvlačenje“ ulica, a da to isto nije radila u prethodne dve godine svoje vladavine.

– U prvoj su godini asfaltirane jedino ulice u kojima žive neki lokalni funkcioneri. Na primer Goran Stefanović (Ulica Ćipre Stankovića) ili Aleksandar Trajković, zamenik direktora Direkcije i takođe funkcioner demokrata (Ulica Ratka Pavlovića). Tačno je, asfaltirana je i moja ulica, Valterova, ali još 2006, kada ova garnitura nije bila na vlasti. I u drugoj godini je obim tih radova u drugim delovima grada, a posebno u seoskoj sredini, bio vrlo mali, gotovo nikakav. Kao član Saveta mesne zajednice u mom naselju ne vidim koje se ulice sada asfaltiraju i da li se nešto uopšte asfaltira. Bojim se da je ovo stara priča o „kupovini“ birača pred izbore – sumnjičav je Stojković.

U DS, međutim, opovrgavaju ovakve tvrdnje. Najpre, predsednik Okružnog odbora demokrata i prvi gradski parlamentarac, Slobodan STAMENKOVIĆ, napominje da je upravo ulica u kojoj živi Stojković, Valterova, asfaltirana u proteklom periodu i demantuje da su lokalni funkcioneri iz vlasti bili privilegovani u dobijanju asfalta ispred svoje kuće. Stamenković ističe da planovi iz komunalnog programa u poslednje tri godine vrlo ozbiljni i da se realizuju tek pošto se ispune svi zakonski uslovi.

– U prilog tome svedoči podatak da smo komunalne programe za 2009. i 2010. u potpunosti realizovali, tako da ne stoje suprotne tvrdnje opozicije. U te dve godine programi su po obimu bili nešto skromniji jer su planirani u uslovima kada je bilo nešto manje para u gradskoj kasi i kada je bio redukovan transfer novca od države. To što se negde kasnilo sa radovima, posledica je objektivnih razloga i činjenice da su Direkciji za izgradnju bile vezane ruke na potezima u gradu gde imovinski odnosi nisu bili čisti ili gde nije bilo adekvatnih dozvola za izgradnju – kaže okružni lider demokrata.

Predrag StojkovićBranimir StojančićStamenković naglašava da ove godine ima više novca, a samim tim i prostora za komunalne aktivnosti.

– Smanjenjem broja zaposlenih, redukovani su troškovi grada, nešto više novca stiže od republike i Poreske uprave zbog ažurnije naplate poreza i taksi. To nam omogućava da širimo infrastrukturu u skladu sa realnim mogućnostima. Nije nam namera da politički profitiramo pred izbore. Nema političke priče i interesa, već samo kompatibilnosti sa potrebama mesnih zajednica – ističe Stamenković.

Sa ovakvim konstatacijama ne slaže se Dragan NIKOLIĆ, poverenik Okružnog odbora SNS. Kao ilustraciju navodi primer Ulice Beogradske.

– To je prava slika i prilika ove vlasti. Ne samo kolovoz, već i trotoari koji i dalje stoje neasfaltirani. To je jedna potpuna dezorijentisanost i bezidejnost u realizovanju komunalnih ideja po sistemu „drži vodu, dok majstori odu“. Sve što su uradili više je nego loše. I namaz na  hlebu u vrtiću „Naše dete“ deblji je od njihovog asfalta, pa ulice propadaju posle vrlo kratkog vremena – kaže okružni lider SNS.

Socijalista Branimir STOJANČIĆ, član Gradskog veća za socijalnu politiku, kao funkcioner iz vladajuće koalicije smatra da je ovakav komunalni program trebalo doneti još na početku mandata aktuelne vlasti „da sada ne bio bio tumačen kao priprema za izbore“.

– Komunalni program nije naša ili ideja DS. On je razmatran na savetima mesnih zajednica, u stranačkim odborima i usaglašavan na koalicionim sastancima pre nego što je usvojen na Gradskom veću.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar