Zameniče, volite li brzu vožnju?



Pravac Neradovac: Stošić,

Drugi čovek Policijske uprave Vranje je vozio dvadeset kilometara brže od maksimalne dozvoljene brzine koju Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa za naseljena mesta. Kako Policijska uprava nije odgovorila na pitanja „Vranjskih“ do zaključenja ovog broja, ne zna se pouzdano kako je završen prekršajni postupak koji je protiv Stošića trebalo da vodi Saobraćajna policijska ispostava



 



Pravac Neradovac: StošićVujica Stošić, zamenik načelnika Policijske uprave (PU) Vranje, uhvaćen je na delu u prekoračenju dozvoljene brzine. Njega je, sudeći po „Zapisniku o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju vozila“ od 20. decembra 2010. godine (u čiji su posed došle „Vranjske) oko 11.50 sati zaustavila saobraćajna patrola na regionalnom putu Bujanovac – Vranje kod sela Neradovac. Razlog zaustavljanja bio je taj što je na policijskom radaru (marke „fama laser 3“ sa državnim žigom i urednim rokom važenja), na potezu kroz naseljeno mesto, očitana brzina kretanja vozila kojim je upravljao Stošić od 70 kilometara na čas, što je za 20 kolometara na sat iznad brzine dozvoljene u naseljima.

RADAR NE LAŽE

U zapisniku se još kaže da je Stošić tom prilikom upravljao vozilom „škoda fabia“ registarskih oznaka VR-423-73. Najverovatnije je reč o službenom vozilu policije, jer se sve desilo u ponedeljak u radno vreme.

– Prijavljeni se vozilom kretao regionalnim putem iz pravca sela Pavlovac u pravcu Vranja kroz naseljeno mesto Neradovac brzinom od 70 kilometara na sat, što je za 20 km/čas više od dozvoljene brzine po opštem ograničenju za naselja – stoji precizno u pomenutom policijskom zapisniku.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) potpuno je jasan po ovom pitanju. U članu 43 zakona u stavu 1 doslovce piše: „ Na putu u naselju, vozač ne sme da se kreće brzinom većom od 50 km na čas, odnosno brzinom većom od brzine dozvoljene postavljenim saobraćajnim znakom za celo naselje ili njegov deo“. Član 333 ZOBS-a predviđa i novčanu kaznu od 5.000 dinara za lice koje je, precizira se u stavu 15 ovog člana, postupilo u suprotnosti sa odredbom člana 43, stav 1, i kretalo se vozilom kroz naselje brzinom koja je za 11-20 km/čas veća od dozvoljene.

PROFIL

Vujica Stošić rođen je u Vladičinom Hanu. Tokom karijere bio je načelnik Odeljenja policije (uniformisana službena lica), inspektor u Odeljenju privrednog kriminala, šef Opšteg kriminaliteta i načelnik Odeljenja kriminalističke policije (OKP) koje objedinjava opšti i privredni kriminal. U vreme načelnikovanja Stoleta Filipovića promovisan je u njegovog  zamenika, a nakon Filipovićeve smene bio je jedno vreme v.d. načelnika Policijske uprave za Pčinjski okrug. Danas je zamenik načelnika PU.

Ova kazna ne povlači bodove i zabranu, ali je zanimljivo da je Stošić za samo jedan kilometar na čas bio daleko od prekoračenja granice koja predviđa kaznu u rasponu od 6.000-20.000 dinara. Ta kazna povlačila bi i četiri kaznena poena za vozača da je kojim slučajem vozio samo 1 km/sat brže, kao i do tridseset dana zabrane upravljanja motornim vozilom (prema ZOBS se ova kazna dobija za brzinu od 21-50 kilometara na sat veću od dozvoljene u naseljenom mestu).

Uz pomenuti policijski zapisnik zameniku načelnika PU Stošiću išao je i poziv da se 20. decembra 2010. godine u vremenu od 10 do 13 časova javi prekršajnom policijskom organu, tačnije Saobraćajnoj policijskoj ispostavi (SPI) u okviru PU Vranje radi vođenja prekršajnog postupka.

Iz Policijske uprave Vranje, odakle inače redovno dobijamo odgovore na pitanja vezana za različite teme, ovog puta ostali su nemi u vezi dopisa iz „Vranjskih“. Nije nam, na naš zahtev, omogućen ni razgovor sa Stošićem kao neposrednim učesnikom ovog događaja do zaključenja ovog broja „Vranjskih“.

„Vranjske“ su Policijskoj upravi postavile sledeća pitanja: da li je u okviru MUP, prema navedenom zapisniku o kontroli učesnika u saobraćaju koji se ticao Stošića pokrenut nekakav disciplinski ili prekršajni postupak, kao i kakav je ishod tih postupaka, odnosno u kojoj su fazi; potom, da li je načelnik upravljao službenim vozilom i u koje svrhe ga je navedenog dana koristio; kao i da li se načelnik javio prekršajnim organima radi vođenja postupka?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar