Veštaci na korak do uzroka tragedije



Branimir Aleksandrić,

U Sudsko-medicinskom odboru Medicinskog fakulteta u Beogradu tvrde da će predmet preminule petogodišnjakinje sa stručnim mišljenjem o uzroku smrti vratiti nazad vranjskom Osnovnom sudu u narednih desetak dana. Interna komisija Zdravstvenog centra ne može da se izjasni o eventualnoj odgovornosti lekara dok u rukama nema tzv. „istoriju bolesti“, medicinsku dokumentaciju koja je sa sudskim predmetom poslata u Beograd



Branimir AleksandrićSudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta daće svoje stručno mišljenje o uzroku smrti petogodišnjakinje iz Ćukovca kod Vranja narednih dana i proslediće ga čim pre ovdašnjem Osnovnom sudu koji je i zahtevao ekspertizu i konzilijumsko mišljenje, odnosno tumačenje obdukcionog nalaza koji je uradio obducent Instituta za sudsku medicinu u Nišu – poslednja je informacija sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.



TAJNA OBDUKCIONOG ZAPISNIKA

Ovu informaciju iz prestonice potvrđuje dr Branimir ALEKSANDRIĆ, predsednik Sudsko- medicinskog odbora, stručnog tela koje obavlja poslove veštačenja i ekspertiznog mišljenja u krivičnom i građanskom postupku pred sudovima ili u predmetima po zahtevu sudova. Prema njegovim rečima, stručnjaci-referenti (njih troje) angažovani na ovom predmetu uradili su ponaosob svoj deo posla i trebalo bi da su u momentu izlaska ovog broja „Vranjskih“ već predočili svoje pojedinačno i zajedničko, usaglašeno mišljenje o uzroku smrti na sednici pomenutog tela koja je bila zakazan za sredu (juče). Narednih dana oni bi trebali da usaglase i tekst ekspertiznog mišljenja koje je zahtevao vranjski Osnovni sud.

ČEKA SE NALAZ
KOMISIJE MINISTARSTVA

Uroš TRAJKOVIĆ, direktor Zdravstvenog centra, najavio je pre nekoliko dana na konferenciji za medije da će januarski slučaj smrti petogodišnje Dijane na Dečjem odeljenju ispitati, kako je kazao, konzilijum eksperata Lekarske komore Srbije i Ministarstva zdravlja u sklopu vanrednog stručnog nadzora.
– Taj stručni nadzor je obavljen – kaže hirurg Nedeljković koji je na čelu komisije za unutrašnji nadzor – i ekipa od pet, šest pedijatara i anesteziologa konstatovala je ono što i mi – da tehničkih propusta nije bilo. Ostaje da se vidi da li je bilo propusta u stručnom smislu.
– Komisija je obavila provere na osnovu medicinske dokumentacije pacijentkinje – potvrđuje  portparolka ZC Beba  KANAČKI – a uzete su i izjave zdravstvenih radnika. Komisija će izveštaj o sprovedenoj proveri dostaviti nadležnima u Ministarstvu zdravlja. ZC Vranje takođe je zainteresovan da sazna zaključke svih organa koji su pokrenuli razne vrste kontrola i procedura u skladu sa zakonom, s tim što do ovog momenta nemamo informaciju da li je komisija ministarstva završila svoj posao do kraja.

Podsećanja radi, petogodišnja Dijana primljena je na Pedijatrijsko odeljenje vranjske bolnice 8. januara u 2.15 posle ponoći. Smrt je konstatovana oko 4.45. U zbrinjavanju devojčice sa tragičnim ishodom učestvovalo je pet lekara. Osnovno tužilaštvo pokrenulo je istragu po službenoj dužnosti krivičnom prijavom podnetom protiv NN lica. Istraga je u toku.

Čitaoci će se setiti da je kompletan predmet iz istrage koja se vodi pred sudskim organima poslat Beogradu odmah nakon što je obdukcioni nalaz stigao u Osnovni sud iz Instituta za sudsku medicinu u Nišu. Dijanini roditelji za smrt ćerke sumnjiče doktore koji su 8. januara pokušavali da spasu devojčicu na Dečjem odeljenju vranjske bolnice i traže preispitivanje njihove odgovornosti.

Posle dosta pritužbi rodbine na prolongiranje cele priče i iznetih sumnji da se svesno odugovlači sa obelodanjivem detalja iz obdukcijskog zapisnika, doktor Aleksandrić za „Vranjske“ kaže da nema ni govora o odugovlačenju. Čak potencira da je slučaju Dijane Marinković dat poseban tretman.

– Predmet smo primili 27. januara. Znači, prošlo je manje od mesec dana. Čak smo mu dali prioritet zbog specifičnosti slučaja, imajući u vidu da se radi o smrti deteta – kaže predsednik Sudsko-medicinskog odbora.

Aleksandrić naglašava da slični predmeti čekaju na red mesecima.

– Mi iz odbora imamo i drugih, ne manje važnih i složenih predmeta koji su ranije stigli. Obično nema razloga da neko ima privilegiju, ali smo ovog puta načinili izuzetak – ponavlja Aleksandrić.

Sedmočlano telo u ovom slučaju radi na sledeći način. Tri referenta dobila su predmet. Treba im od tri do deset dana za preliminarno mišljenje. Kad se oni usaglase, predmet ide na sednicu odbora gde mora postojati kvorum kada se usvaja mišljenje referenata. Posle sednice se usvojeni tekst ekspertiznog mišljenja prečišćava, pa onda svi članovi odbora, razasuti po celom Beogradu, treba da ga potpišu, za šta je sigurno potrebno nekoliko dana.

NEVENA KARANOVIĆ

MINISTARSTVO PREDUZIMA
SVE MERE

Državnoj sekretarki Ministarstva zdravlja Neveni KARANOVIĆ poslali smo sledeća pitanja preko portparolke ministarstva Tine Aničić:
– Da li ste videli obdukcioni nalaz i da li se iz njega vidi uzrok smrti devojčice?
– Zašto dosad nisu obelodanjeni nalazi obducenata?
– Da li ostajete pri ranijoj tvrdnji da lekari nisu odgovorni za smrt devojčice i na čemu temeljite svoje tvrdnje?

Dobili smo sledeći odgovor:
– Istražni postupak povodom navedenog slučaja je u toku pred pravosudnim organima. Takođe naglašavamo da je Ministarstvo zdravlja preduzelo sve mere u okviru svojih nadležnosti u skladu sa zakonom – kaže se u odgovoru iz ministarstva.

Aleksandrić kaže da u ovom momentu „Vranjskim“, niti bilo kome drugome, ne može govoriti o svojim dosadašnjim saznanjima u vezi predmeta.

– Ne bi bilo smisla da novinari pre suda saznaju uzrok smrti. Prekršio bih zakon. Zna se procedura. Kad mi zvanično pošaljemo predmet nazad sudu, onda vam informaciju može dati istražni sudija – navodi Aleksandrić.

A kada bi se to moglo očekivati?

– Po svoj prilici u narednih desetak dana – sa popriličnom sigurnošću će predsednik Sudsko-medicinskog odbora u Beogradu.

Darko CIVKAROVSKI je bio taj dežurni lekar sa ORL, ali on nije raspoložen za razgovor.

– Mi u ZC imamo PR menadžera koji daje obaveštenja medijima. Uostalom, prošla su dva meseca, a novinari nisu našli za shodno da me pozovu i nešto pitaju o događaju. Sad tek nemam nameru da dajem izjave. O svemu sam izjave dao kome je trebalo – kaže Civkarovski.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE
U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar