Pare, afere i maštanja



, Dejan Stanojević, Igor Andonov

I šta su to oni uradili za dve godine? Napravili su put do
Besne kobile kao da je od zlata, i trafo bez kablova



 



Ko je kriv što je Srbija dospela u ponor u kome se nalazi, glavno je političko pitanje ovih dana u zemlji. Kada je malo ko očekivao, krivac je pronađen u liku Mlađana Dinkića, koji je retko gde i retko kad bio omiljen, ali bez koga u Srbiji nije bilo vlasti prethodnih deset godina. Naravno, tresak prilikom Dinkićevog pada osetio se čak dovde, pa više niko od njegovih nije siguran da su dani koji slede vreme ličnog prosperiteta, kako su do sada verovali. Čuje se po gradu da su u G17 već počele unutarstranačke razmirice, mada prvi čovek stranke Uroš Trajković ćuti i glasa ne pušta, a pridruženi partneri, oličeni u Ujedinjenim regionima Srbije (URS), oštro kuliraju. Za sada, lokalni koalicioni partneri pričaju sve najlepše o G17, ali to kao da se dešava na parastosu – više ništa nije isto, pa se sada iz raznih fioka vade stari gresi „eksperata“, sa novom nadom da bi sada neko za njih, čisto politički, i mogao da odgovara. A ima se šta pitati – afere drmaju Apoteku od prvoga dana kada je na njeno čelo stigla Jasmina Arsić, „Zamber“ još služi za podsmeh, Skijalište izaziva čuđenje, zapošljavanje u Medicinskom centru nervozu, protežiranje svojih fanova gde se i kako stigne blagi užas ostalih prisutnih igrača. MAJKE I

MAĆEHE

I tako, u kratkim crtama, G17 i ako je nešto uradio, to je uvek bilo pod nekakvom sumnjom na korupciju ili neku drugu vrstu zloupotrebe. U lokalnoj vlasti „eksperti“ su neomiljeni jer se nikada ne zna na čijoj će strani biti, ali, za sada, njihovi koaliconi partneri ne žele da previše talasaju. Tako potpredsednik vranjskog DS-a Igor Andonov smatra da G17 nije radila ni manje ni više nego ostali članovi koalicije, pa im je i „učinak manje više sličan“.

Dejan StanojevićIgor Andonov– Eto, Nova Srbija nije uradila ništa, pa su još u vlasti. G17 najviše zameram što nisu uspeli da Vranje uđe među gradove sa najvišim subvencijama, što je direktno uticalo da neki veliki investitori, kao „Alkaloid“, ne dođu ovde. Da su i oni, kao u nekim drugim sredinama, dobili po radniku 10.000 evra, možda bi sve bilo drugačije – jasan je Andonov.

Prema njegovim rečima, navedeni primer pravi je u objašnjavanju situacije u kojoj se „ministarstvo ekonomije maćehinski odnosi prema Vranju“. Uz to, Andonov otvara i jedno krupno pitanje – ko se sa kim ovde najviše voli. Prema tim tumačenjima, i vranjskom G17 je ponuđeno, pre stvaranja sadašnje koalicije, da uđe u pretkoaliciju sa DS-om, kao što je to bio slučaj sa ZES-om u Srbiji. Kako je SPS ušao u takvu priču sa Novom Srbijom, i umesto 13 napravio 20 mandata, pa tražio mesto gradonačlenika, DS je pokušao da združivanjem odbornika sa G17 napravi većinu od 21, pa on dobije prvu gradsku fotelju. No, „eksperti“ su to iz svojih razloga odbili, zaštitivši tako, na direktan način, Stojčića i njegove.

Samo je DSS u istoriji Vranja imao više vlasti sa tako malim brojem odbornika nego što ih danas ima G 17. Sadašnjih pet odbornika rezultat je bolji nego na prethodnim izborima 2004. godine, ali daleko slabiji od ambicija stranke. A kolike su one bile uverila se vladajuća koalicija na svojoj koži: za tih pet odbornika eksperti su dobili Medicinski centar, Apoteku, Skijalište, člana Gradskog Veća, pomoćnika gradonačelnika  i Biblioteku, plus još nekoliko sekretarijata, upravnih odbora, sitnijih funkcija i i krupnih zapošljavanja. E, sad, šta su oni sa tolikom moći uradili? Tu su mišljenja podeljena, jer sami eksperti smatraju da je to više nego mnogo, dok oni sa strane misle da ne samo da je malo, nego je i kvarno i pogrešno.

ZAMBER

Konfekcija „Zamber“ najveći je promašaj G17 ikada napravljen na lokalu. Mlađan Dinkić je, preko svog ministarstva i SIEPE, Agencije za privlačenje investitora, u Vranje doveo vlasnika britanske „Alene“ Savasa Janija, i dao mu 4.000 evra po zaposlenom da pokrene ovde posao. Novo čudo, nazvano „Zamber“, uspelo je samo da sruši nekadašnju konfenciju „Sloboda“, i ni makac dalje od temelja. Posao, redan šest miliona evra, propao je, a država je aktivirala sredstva osiguranja i obeštetila se, ali su repovi, i to podugački, ostali. Prema nekim procenama, „Zamber“ je Vranjancima ostao dužan oko 240 miliona dinara, po više osnova. Prema rečima šefice ASNS-a u „Jumku“ Snežane Veličković, na tu temu napravljen je elaborat koji je predat Dinkićevom ministarstvu, ali od toga slaba vajda. Prema tvrdnjama iz tog dokumenta, Jani je radnicima koji su bili direktno vezani za „Zamber“ ostao dužan devet plata (minimalna cena rada, oko 16.000 dinara mesečno) plus doprinose. Koliki je to novac može se razumeti ako se zna da je u „Zamberu“ bilo zaposleno između 500 i 600 ljudi, iako je bilo planirano da ih bude čak 3.000. No, to nije sve. „Zamber“ je iznajmio i deo kapaciteta „Jumka“, pa je i tamošnjim radnicima ostao dužan sedam plata, plus doprinosi. Radi se takođe od oko 500 ljudi. Ipak, oni su još tada štrajkovali, pa sada postoji mogućnost, kažu realna, da im država bar poveže radni staž i overi zdravstvene knjižice.

Šef vranjskog DSS-a Dejan Stanojević danas svoje nekadašnje koalicione partnere vidi pre svega kao štetočinsku pojavu na političkoj sceni.

– Učinak G17 ovde je katastrofalan. Koliko su investitora doveli ovde? To je strašno da je Dinkić lično odlučivao ko će gde da ulaže pare. Po njemu, u Vranju je bolje nego u Nišu, pa njima trebaju investicije, a nama ne. I šta su to oni uradili za dve godine? Napravili su put do Besne kobile kao da je od zlata, i trafo bez kablova. I ta planina, sa 300 gostiju godišnje. Da se ne priča o njihovim kadrovima – otvara dušu Stanojević.

Zoran Antić, gensek lokalnog SPS-a, ne smatra da je G17 neka specijalno drugačija pojava na lokalnoj političkoj sceni.

– Čim su u vlasti, oni su respektabilna snaga, koja zna da se organizuje i da u određenom času bude mudra. Iako je republička turbulencija velika, ne verujem da će oni ovde biti skrajnuti. Oni su konstruktivni i ne vidim zašto bi bili u opasnosti – kaže Antić.

Prema njegovom sećanju, G17 je bila samostalni konstituent lokalne vlasti, neophodan da bi se imala bolje prohodnost ka Vladi.

Međutim, u času kada institucije i firme kojima rukovode smatraju za svoje privatno vlasništvo, eksperti ipak nisu svemoćni – priča se da  Trajković nikoga nije zaposlio u ZC, nego da ljudima produžava ugovore na po mesec dana. Tako im Skijalište ostaje kao glavna meta za zapošljavanje svojih, ali ni to, izgleda, ne ide glatko, pa se iz ovog JP već čuju neka negodovanja. Sve u svemu, G 17 za sada u Vranju nije bitnije uzdrman, osim iznutra, što ne znači da do toga neće doći već na narednoj sednici skupštine grada. No, svi se menjaju, a samo je ovde na vlasti SPS večan, a G17 stalan. Ta situacija možda nije slučajna, i možda će biti „ljubav“ dve stranke biti aktivirana kad bude teško. A ta vremena, čini se, za G17 se neumitno približavaju.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar