IZBOR ZA VRANjANCA DECENIJE



, , , ,

Velin ILIĆ

PRESEDAN SA RAZLOGOM



Velin Ilić je rođen 1951. godine u Donjem Stajevcu, a diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Skoplju. Marta 1987. postao je generalni direktor „Alfa-plama“, a na toj funkciji nalazi se i danas. Za nešto više od dve decenije, ovo vranjsko preduzeće uveo je u red najuspešnijih u Srbiji, sa godišnjim profitima od nekoliko miliona evra. Smatra da je njegov uspeh posledica otvorenosti i uvažavanja saradnika, kojima daje potpunu slobodu u radu. Ilić kaže da uspeh u poslu neće izostati ukoliko svaki zaposleni posmatra preduzeće kao svoje, bez obzira na vlasničke odnose. U Ilićevom slučaju redakcija Vranjskih odluičila je da napravi presedan – ovaj čovek je najpre izabran da bude član žirija za Vranjanca decenije, jer je svakako merodavan za to, a kasnije se ispostavilo da su svi ostali članovi glasali za njega.



 

Dragan ALEKSIĆ

HRANA I VINO

Inženjer stočarstva Dragan Aleksić rođen je 1961. godine. Kako sam kazž, radi šesnaest sati dnevno, po nekad i dvadeset i gotovo nikad ne prestaje da razmišlja o poslu. Njegov „Nutriko“, koji je osnovao 1996, danas spada među 50 najboljih srednjih preduzeća u Srbiji, sa prosečnim godišnjim prihodom od pet miliona evra. “Nutriko” upošjava 60 ljudi, a osnovna delatnost mu je proizvodnja stočne hrane, zasnovana na prirodnom konceptu ishrane, sa primenom savremene biotehnologije. Aleksic je nedavno počeo da proizvodi i sojino ulje, te vrhunska bela i crvena vina.

 

Goran ANGELOVSKI

NAŠ NEMAC

Goran Angelovski rođen je 1973. godine. OŠ „Vuk Karadžić“ završio je kao jedan od đaka generacije. I u Gimnaziji „Bora Stanković“ bio je „vukovac“. Studirao je Hemijski fakultet u Beogradu. Diplomirao je 2000. godine na katedri za organsku hemiju. Nakon toga odlazi u Nemačku gde je kasnije doktorirao na Hemijskom fakultetu u Dortmundu. Postdoktorske studije nastavlja 2005. godine na „Maks Plank“ institutu za biološku kibernetiku u Tibingenu. Od 2007. godine na istom institiutu postaje vođa hemijske grupe i nosilac projekta za razvoj nove klase kontrastnih sredstava za praćenje fizioloških procesa u mozgu magnetnom rezonancom. Paralelno radi habilitaciju (proces sticanja kvalifikacije profesora za nastavu, p.a.) na Fakultetu za hemiju i farmaciju u Tibingenu. Oženjen je Mirjanom. Ima troje dece – Aleksandru, Jovana i Pavla.

 

Tijana MITIĆ

NA KRALjIČINOM INSTITUTU

Tijana Mitić rođena je 5. juna 1981. godine u Vranju, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju „Bora Stanković“. U nauci je od svoje petnaeste godine, preko radionica u Istraživačkoj stanici Petnica. Studirala je na Univerzitetu u Birmingemu (Engleska), gde je diplomirala medicinsku biohemiju i magistrirala na molekularnoj toksikologiji. Na Univerzitetu u škotskom Edinburgu je već pet godina i priprema odbranu doktorata u Laboratoriji za endokrinologiju. Zaposlena je u laboratoriji Centra za kardiovaskularne bolesti na Kraljičinom institutu pri kraljevskoj bolnici u tom gradu. Učestvuje u sedam miliona funti vrednom istraživanju na kardiovaskularnim bolestima i relevantnim mogućnostima za njihovo lečenje. Koordinator je programa Art Centra iz Beograda za okupljanje naših mladih naučnika u inostranstvu.

 

Dragomir TOMIĆ

LEGENDA KOJA TRAJE

Ko je uopšte mogao pomisliti da će ovo glasanje proteći bez predsednika Kompanije Simpo, neprikosnovenog autoriteta južne Srbije. Rođen u Žbevcu, diplomirani ekonomista, u Simpu je od 1963. Prvi čovek kompanije je duže od četiri decenije. Bio je ministar u vladi Mirka Marjanovića, bliski saradnik Slobodana Miloševića, a blizak je i post petooktobarskim vlastima. Idejni je tvorac koncepta Švajcarske na jugu Srbije i „Mala preduzeća-velika šansa“. Uspeva da održi Simpo, kompaniju za koju je teško pouzdano utvrditi koliko je i kome dužna. Predsednik Boris Tadić neformalno ga je, njega i Simpo, proglasio stožerom i braniteljem srpstva na ovom području.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar