Beba može i bez dojenja



,

Maja i Dejan Simonović pre tri meseca dobili su prelepog dečaka, Danila.
Trudnoća je blagosloveno stanje. Mir, toplina, ljubav…ispunjavaju sobe
njihove porodične kuće. Danilo je zvezda koja daje dodatni sjaj ovoj lepoti



 



Maja Simonović, rentgen tehničar u vranjskom Domu zdravlja, zadovoljna je što je njena trudnoća protekla u najboljem redu, bez lekova i terapija.

– Celu trudnoću sam podnela odlično bez ikakvih lekova i vitaminskih terapija. Bila je to potpuno normalna trudnoća od početka do kraja. Samo u početku trudnoće sam imala mučninu i vrtoglavice ali to je kratko trajalo Povod za carski rez je bio taj što je dete tokom trudnoće bilo karlično položeno – glavica gore nogice dole i nije bilo mogućnosti da se izvede normalan, spontani porođaj. Ja se ne sećam porođaja jer je bila totalna anestezija –  ističe Maja.

BEZ PLANIRANjA

Danilo je začet spontano. Kako Maja kaže, Dejan i ona nisu planirali ovu trudnoću.

– Danila nismo planirali onako kako većina parova to radi. Bojala sam se zbog posla. Trudnoća se desila spontano. Ja, međutim, radim na takvom mestu gde trudnoća mora da se planira. Srećom, kad sam ostala trudna radila sam na ultrazvuku nekih šest meseci i bila sklonjena od štetnih zraka – ističe Simonović

Kada govori o ishrani tokom trudnoće, Maja skromno ističe da se nije skoro uopšte ugojila jer je jela isto kao i pre.

-Apsolutno nisam razmišljala o ishrani. Počela sam da se gojim u petom mesecu trudnoće. Čak sam  mislila “Bože kad će taj stomak”, kad ću se malo ugojiti, da vidim sebe kakva sam trudnica. Gledala sam da se hranim zdravije. Međutim, trudnici stalno govore kako mora da jede. Ja sam, međutim, jela onoliko koliko sam želela. Ugojila sam se 10 kilograma. Trudnoća je lepa stvar. Žena u trudnoći nije debela, ona je trudna. To je stanje koje treba da se neguje. I kada čovek vidi trudnu ženu na ulici ne kaže “Ju što je debela” – kroz osmeh će Maja.

Kao i mnoge žene, i Maja je imala potpunu podršku i pomoć supruga i roditelja tokom trudnoće.

– Jesam imala podršku, naročito od supruga. Iskreno, bez lažne skromnosti mi se lepo slažemo. Brak nam funkcioniše super. Sad je Dejan na terenu, radi u vojsci. Imala sam problema kada sam se porodila jer mu nisu dali odustvo. Ali kad je došao sve nam je nadoknadio. Dosta mi je pomogao oko deteta. Njegovi i moji roditelji su mi isto pomogli, ali su bili sa strane. Ipak smo on i ja najbitniji. Dete je još u stomaku emotivno vezano za majku. Dejanovo odustvto Danilu nadoknađujem tako što mu stalno pričam o njemu i kada pričamo telefonom, prepoznaje mu glas – govori Simonović.

Otac je slavio sa prijateljima rođenje sina i, kako naši običaju nalažu, došao je kući sa pocepanom odećom.

– Otac nije imao priliku da slavi odmah iste večeri. Po mom izlasku iz bolnice je slavio jedan dan. Kada je tata došao kući nismo mogli da ga prepoznamo. Pocepali su mu najlepšu bluzu. Ubeđivala sam ga da je ne nosi, ali ipak…. – smeje se Maja.

Za svoju bebu Maja ima samo reči hvale. Prema njenim rečima, beba je tačna kao švajcarski sat i, što je najbitnije, ume da pokaže ukoliko je gladan ili mu se spava.

-Beba je sada izuzetno dobra. Po izlasku iz bolnice, dok se majka i beba upoznaju, to je veoma težak period za oboje. Dojila sam deset dana, a nakon toga korismo “humanu”. Tačan je, budi se na tri sad , živahan je ali je miran…Malo “zakmeči” kad je gladan i voli da leži u krevetu, da mu se posveti pažnja- ističe Maja.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar