Za početak – 80 miliona



Čekamo bolje dane: Dragan Stojković, Prva nagrada

Zašto je raspisan konkurs i zbog čega su isplaćene novčane nagrade, u ukupnom iznosu oko milion dinara, ako se ne zna da li će se uopšte nešto graditi, a još manje se zna kada će to biti



 



Direkcija za izgradnju grada i Društvo vranjskih arhitekata 15. septembra prošle godine raspisali su konkurs za urbanističko – arhitektonsko rešenje za uređenje pešačke gradske zone. Petočlani žiri, sastavljen od arhitekata, na čijem je čelu bio Aleksandar Keković, odlučivao je između 26 pristiglih radova i 24. decembra prvu nagradu, u iznosu od 400.000 dinara, dodelio Marijanu Petroviću iz Niša.
Na prvi pogled ništa neobično da javnost nije „podgrejana“ pismom, koje smo objavili u prošlom broju a koje je potpisao učesnik ovog konkursa, Predrag T. Janić, arhitekta iz Niša, u kome se on žali na regularnost samog konkursa i tvrdi da su, između ostalog, pobednik i predsednik žirija zajednički vlasnici privatnog arhitektonskog ateljea (reagovanje prozvanog predsednika žirija možete pročitati u ovom broju prim. aut.).

Čekamo bolje dane: Dragan StojkovićAko se zna da je ovo šetalište navrat-nanos već rekonstruisano 1996. godine, te da u gradskoj kasi trenutno nema para za novu ulicu, postavlja se nekoliko sasvim logičnih pitanja.

IMAMO SITUACIJU

Najpre, zašto je raspisan konkurs i zbog čega su isplaćene novčane nagrade, u ukupnom iznosu oko milion dinara, ako se ne zna da li će se uopšte nešto graditi, a još manje se zna kada će to biti?

Dragan STOJKOVIĆ, direktor Direkcije za izgradnju, kaže da je od Udruženja vranjskih arhitekata zatražio stručno mišljenje tumačenja Pravilnika o konkursima u oblasti arhitekture.

– Za pripremu, raspisivanje i sprovođenje Konkursa za uređenje centralne zone Vranja korišćen je Pravilnik o konkursima iz oblasti arhitekture i urbanizma Udruženja arhitekata Srbije. Po tom pravilniku određen je petočlani žiri sa zamenom na predlog Društva, koji je Direkcija usvojila kao naručilac konkursa – tvrdi Stojković.
Zoran STOJEVIĆ, predsednik Društva vranjskih arhitekata, navodi da je prilikom zasedanja žirija, izvršeno otvaranje i pregled svih pristiglih radova, a potom i ocenjivanje i napravljen je Zapisnik o radu žirija, a sve u skladu sa Pravilnikom o konkursu.

KOMBINACIJA
Prva nagrada
Stojković kaže da ni jedno od rešenja koja su nagrađena na konkursu ne odgovara u potpunosti našim potrebama.
– Tako, recimo, prvonagrađeni rad podrazumeva rušenje zgrade SDK, što se, naravno, neće dogoditi. I ostali radovi nude neke neizvodljive stvari, ali ima i zaista odličnih ideja. Zato smo rešili da sve predloge ukombinujemo u jedan i napravimo ono što će Vranju najviše odgovarati – kaže on.

– Prema čl. 65 istog Pravilnika gde se pri odlučivanju koristi princip većine glasova, važno je reći da je žiri sve odluke doneo jednoglasno, kako i stoji u Zapisniku, i da u toku rada ni u jednom elementu nije bio narušen kriterijum anonimnosti – precizan je Stojević.

Koliko je izabrano rešenje obavezujeće za Grad, šta sve predviđa, koliko je  izvodljivo sve to sprovesti u delo, koliko će koštati, kada će početi radovi, pitanja su koja se, nakon ovoga, namećusama po sebi.

– Para za novu ulicu nema, ali smo ovaj konkurs raspisali da se ubuduće ne bi donosila brza rešenja kao 1996. godine, kada je napravljeno ovo ruglo od šetališta i kada nikakvog projekta nije ni bilo. Želeli smo da imamo gotovo rešenje kada dođu bolji dani – razmišlja Stojković.

Optimista je i Slađana POPOVIĆ, arhitektica koja je bila zamena u žiriju na predlog ovdašnjeg Društva arhitekata, koja navodeći da centralna zona Vranja obuhvata prostor od nešto više 15 hiljada kvadrata, i u kojoj se vremenom formirala slojevita urbana matrica koju odlikuje odsustvo urbanističko – arhitektonskog identiteta i celovitosti, kaže:

NEMAMO PARE

– Cilj ovog konkursa je reorganizacija postojećeg i stvaranje novog prepoznatljivog prostora, sa adekvatnim sadržajem i aktivnostima. Prema projektnom zadatku to bi značilo parterno uređenje pešačke ulice, formiranje novog trga i arhitektonsku razradu Poslovno – uslužnog centra.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar