VENERIČNE BOLESTI SU POPUT ŠUMSKOG POŽARA



, ,

Budite brzi i u odluci da odete na testiranje i utvrdite da li ste zaraženi nekom od polnih bolesti



 



U Srbiji ne postoje zvanični podaci o broju stanovnika zaraženih polnim bolestima, ali se procenjuje da oko 20 odsto pouplacije ima ili je imalo neku vrstu veneričnih bolesti. Kako domaći stručnjaci navode naglu ekspanziju „modernih“ polnih bolesti u Srbiji poslednjih godina, smatra se da prvo mesto zauzimaju kondilomi (genitalne bradavice) a zatim hlamidija. Najvećem riziku su izloženi mladi između 16 i 26 godina kako zbog češćeg menjanja seksualnog partnera tako i zbog upotrebe droge i alkohola koji utiču na opreznost prilikom seksualnog odnosa.

ŽENSKE I MUŠKE

Ne postoje striktno muške i ženske bolesti.  Virusi koji ih izazivaju su isti, ali su simptomi kod muškaraca i žena različiti. Mogu se prenositi polnim odnosom, poljupcem, oralno-genitalnim kontaktom (oralnim seksom) kao i korišćenjem zajedničkih „igračaka za seks“. Polne bolesti se kod žena prenose tokom bilo koje vrste seksualnog kontakta, uključujući i snošaj (vaginalni i analni seks) kao i tokom oralnog seksa. Za žene je karakteristično da simptomi polnih bolesti kod njih mogu i izostati. Neki od simptoma polnih bolesti su: pojačana sekrecija neprijatnog mirisa, osip ili svrab u genitalnom predelu, otoci, bradavice ili plikovi u pubičnom regionu ili u blizini analnog otvora, bol tokom seksualnog odnosa, bol u stomaku, neuobičajena i neobjašnjiva natečenost, neprijatan i čudan miris i boja mokraće, osećaj pečenja tokom mokrenja.

Skoro svaka polna bolest se prenosi preko telesnih tečnosti i dodira sluzokože kao posledica neadekvatne zaštite (nekorišćenja kondoma) prilikom seksualnog odnosa, čak i kada je u pitanju oralni ili analni seks. Neke od bolesti mogu da se prenesu i dodirom sa inficiranom kožom (to je slučaj sa herpesom ili genitalnim bradavicama  – HPV virus) i kod ovih bolesti kondom često nije dovoljna zaštita. Simptomi polno prenosivih bolesti mogu da izostanu mesecima pa čak i godinama. Jedini način da se proveri da li je neko zaražen je da poseti svog doktora i da se testira.

Najčešće polne bolesti i virusi su:  hlamidija, mikoplazma (mikoplazma hominis i mikoplazma genitalium), ureaplazma (ureplasma ureluticum i ureaplasma parvum), kondilomi (genitalne bradavice), genitalni herpes, urinarne infekcije (infekcije mokraćnih kanala koje ne spadaju u polne bolesti, ali se u velikoj meri prenose), Šuga (Sarcoptes Scabies), Stidne vaši (Pediculosis Pubis), gonoreja, sifilis, trihomonijaza, AIDS, hepatitis B i C.

LEČENjE

Većina polnih bolesti je izlečiva u kratkom roku ako se krene sa lečenjem blagovremeno. Vreme je bitan faktor i ukoliko se sa lečenjem počne na vreme čak i najopasnije polne bolesti se mogu uspešno lečiti. Polne bolesti kao što su hlamidija i gonoreja mogu se uspešno lečiti antibioticima. Mikroorganizmi koji su izazivači genitalnih bradavica ili herpesa ostaju prisutni u organizmu ali se mogu kontrolisati uz pomoć različih lekova i medicinskih preparata.

 

SEKS

Zabava na zadnja vrata

Analni obično upražnjava muškarac na ženi ili drugom muškarcu.  Anus je, međutim, prožet brojnim nervnim završecima, što predstavlja mogući izvor zadovoljstva za primaoca. Štaviše, tokom pasivnog analnog odnosa kod muškaraca, pritisak koji se vrši na prostatu može dovesti do orgazma.
Osim pljuvačke kao podmazivača nekada je u tu svrhu korišćen vazelin, ali budući da je na bazi masti, on oštećuje prezervative a i teže se spira. Danas se, najčešće,koriste intimni lubrikanti na bazi vode ili silikona. Osim potencijalnog užitka, postoji i ona tamnija strana ovog vida odnosa. Suviše brutalna penetracija može izazvati mikroposekotine ili krvavljenja, može dovesti do pojave analnih fisura a u ekstremnim slučajevima može doći čak i do prolapsa rektuma i analne inkontinencije (nemogućnosti zadržavanja stolice). S druge strane, rektalna sluzokoža je osetljiva i porozna za viruse i bakterije. Ona ima svojstvo da apsorbuje supstance nagomilane u rektumu. Shodno tome, predstavlja plodno tle za seksualno prenosive bolesti, pogotovo sidu. Upravo zato se savetuje korišćenje prezervativa tokom analnog odnosa.
Analni seks je radnja koja se često smatra devijantnom jer ne vodi reprodukciji, okružena tabuima, naročito u civilizacijama gde se ove prirodne funkcije smatraju sramnim, analni seks je prihvatan na različite načine u raznim društvima i religijama. U naše vreme pojedine zemlje još uvek krivično gone čin analnog seksa između odraslih osoba među kojima postoji pristanak, idući čak dotle da traže izricanje smrtne kazne. Analni seks se često oslanja više ili manje na kliše o muškoj homoseksualnosti.
Iako je analni seks tabu tema u određenim delovima sveta, ova vrsta seksualnog odnosa postaje sastavni deo seksualnog života parova pa “zabavu na zadnja vrata” treba učiniti što je moguće boljom. Mnoge žene će reći da je njihovo prvo analno iskustvo bilo đavolski bolno. Naravno ukoliko devojka nije mirna, ili muškarac bude nasilan, boleće. Ali, to ne mora da bude tako; jednostavno, kad devojka bude mirna a muškarac nežniji  sve je drugačije. Dodirivanje anusa ili rektuma u kombinaciji sa vaginalnim ili oralnim seksom može biti mnogo interesantnije. Sami odlučite koliko daleko želite da idete. Neki stručnjaci savetuju da pre stupanja u analni seks vodite računa šta ćete jesti. Ukoliko pretežno u organizam unosite vlakna ili sirovo voće i povrće nećete mnogo doprineti seksualnom iskustvu. I na kraju, najbitnija je higijena. Ukoliko muškarac stavi penis ili prste u blizinu anusa, ne sme se vraćati na vaginu nakon toga. Problem se može rešiti bacanjem kondoma i stavljanjem novog, a kad su prsti u pitanju tu mogu pomoći vlažne maramice.

 

ŠTA KAŽU VRANjANCI

Student fakulteta za sport i fizičko vaspitanje (25) ne bi da upoređuje vaginalni i analni seks.
-Ma, kakav analni seks, on ne može ni da priđe vaginalnom. Jesam probao ali mi se više sviđa vaginalni, nekako mi je to prirodnije. Prija i kad si otpozadi, ali ako to radiš “na suvo” posle boli nekoliko dana.
Dača, inženjer elektrotethike (32) nikad nije probao analni seks.
– Ja nisam probao. To me čak i ne privlači. Mislim da i devojkama ne prija ta vrsta seksa. Mislim da se taj seks upražnjava zato što se o njemu sve više govori. Nisam probao, nisam ni razmišljao da probam.
Studentkinja ekonomije (22) analni seks smatra sastavnim delom duge veze.
– Naravno da jesam probala analni seks, sa momkom sam već nekoliko godina u vezi. Morala sam da probam jer sam inače radoznala. Volim da eksperimentišem u seksu. Nije me toliko bolelo prvi put, jer je moj momak bio zaista pažljiv. Mada, može da boli ukoliko se ne vodi računa.
Ima i onih devojaka koje nisu probale i koje tu vrstu seksa smatraju nepoštovanjem.
Radnica u lokalnom butiku (20) spada u tu grupu devojaka.
– Nisam probala ni jednom. Dečko mi je to predložio ali ja se s tim nisam složila. Jednostavno mislim da je Bog stvorio ženu takvu i da je vagina predodređena za te stvari. Takav seks je čisto nepoštovanje žene kao ličnosti.

 

KONDOMI

JEDINA SIGURNA ZAŠTITA

Svakog minuta u svetu 380 žena ostaje u drugom stanju, 190 žena se suočava sa neplaniranom ili neželjenom trudnoćom, 110 žena doživljava komplikacije koje su u direktnoj vezi sa trudnoćom, 40 žena ima nebezbedan abortus i 1 žena umire. Kondomi su za sada jedini oblik zaštite od virusa kao što je HIV i prenosa ostalih seksualno prenosivih bolesti ali su i odlično kontraceptivno sredstvo. Kondomi su najčešće napravljeni ili od lateksa ili od poliuretana. Kondomi se proizvode u različitim oblicima. Većina na vrhu ima mali rezervoar mada postoje i oni koji ga nemaju. Kondomi mogu biti regularnog oblika (sa pravim stranama), anatomski prilagođeni (zaobljeni tik ispod glansa ili glave penisa) ili mogu biti komotniji u predelu glansa penisa. Tzv. nazubljeni kondomi su sa spoljne strane teksturisani malim naborima ili izbočinama što može povećati zadovoljstvo za vreme odnosa. Kondomi takođe dolaze i u različitim bojama. Lubrikant na kondomu je takođe varijabilan. Neki kondomi ga uopšte nemaju i tada su potpuno suvi, neki su lubrikovani (podmazani) silikonskom supstancom a neki imaju lubrikant napravljen na vodenoj osnovi. Važno je znati da ukoliko se koristi dodatni lubrikant, on mora biti na vodenoj osnovi jer samo takvi lubrikanti ne oštećuju kondom. Lubrikacija kondoma služi da ga učini lakšim za stavljanje i prijatnijim za upotrebu. Neki lubrikovani kondomi sadrže i spermicidnu supstancu (nonoksinol 9) dodatu u lubrikant. Neki kondomi imaju različite ukuse da bi učinili oralni sex interesantnijim i lepšim. Ne postoji standardna dužina kondoma mada će se oni napravljeni od prirodne gume (lateksa) ako treba, uvek dodatno rastegnuti da pasuju penisu u erekciji. Širina kondoma takođe može da varira. Neki kondomi imaju malo manju širinu da bi potpuno prijanjali dok su neki drugi kondomi malo širi. Neophodno je koristiti kondom pri SVAKOM seksualnom odnosu! Nikada nemoj uptrebljavati isti kondom 2 puta. Ženski kondomi napravljeni su od poliuretana, i nose se unutar vagine kako bi sprečili prolazak sperme u matericu. Treba da se postave pre kontakta sa penisom.Koristi se tako što izvadite ženski kondom iz pakovanja, pazeći da ga ne pocepate, stisnete manji prsten na zatvorenom delu kondoma, i ubacite ga u vaginu,pazite da penis uđe u kondom, a ne u prostor između kondoma i jedne od strana vagine,uklonite kondom neposredno nakon seksa, pazite da ne prospete sadržaj i bacite ga u korpu za smeće, ne u WC šolju

 

Biljana Popović, epidemiolog ZZJZ

SEKS NIJE VIŠE TABU MEDjU MLADIMA

Biljana Popović, epidemiolog i stručni savetnik u Zavodu za javno zdravlje u Vranju, ističe da priča o seksu više nije tabu među mladima i da ima sve više onih koji dolaze na konsultacije. Ona apeluje na upotrebu kondoma (prezervativa) tokom seksa.

– Mladi u Vranju sve više pričaju o tome. Teme o seksu pa čak i o analnom seksu više nisu tabu među mladima. Mladi dolaze kod mene da pričaju o svojim iskustvima i da pitaju o mogućim posledicama. Većina mladih ljudi je informisana o polno prenosivim infekcijama, pa kada govorimo o analnom seksu i o crevnim zaraznim bolestima koje mogu nastati kao posledica nezaštićenog analnog seksa. Zato ja apelujem svim mladim ljudima da obavezno koriste kondome tokom seksualnog odnosa. Danas je svim građanima dostupno i besplatno testiranje na HIV i ostale seksualno prenosive bolesti, o čemu se mogu detaljnije informisati u ZZJZ, ističe Popović.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar