Tanka crvena linija



Branimir Stojančić, , Neko se plaši: Goran Stefanović, Odlučnost: Mirko Cvetković, Odlazak: Mlađan Dinkić, To je politika: Nela Cvetković

Iako lokalni politički lideri u zvaničnim izjavama uglavnom tvrde da ne očekuju ozbiljnije konfrontacije u vladajućoj koaliciji na lokalu, da se naslutiti da neki od njih već imaju ozbiljne sumnje u vezi budućeg funkcionisanja gradske vlasti u ovom sastavu. Zašto bi inače u izjavama opet pominjali opstrukcije koje su iz G17 dolazile u protekle tri godine prilikom donošenja nekih važnih političkih odluka



 



Odlazak: Mlađan DinkićTo je politika: Nela CvetkovićDok traju nagađanja oko sudbine Vlade Srbije i psihološka borba oko toga da li će srpski premijer Mirko Cvetković prihvatiti ostavku potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića ili će nastaviti postupak njegovog razrešenja i rekonstrukcije vlade, u lokalnoj javnosti otvoreno je pitanje da li će se i na koji način političke turbulencije u vrhu državne vlasti reflektovati na lokalnu političku scenu. Lokalni G17 plus i ovde je, kao i na republičkom nivou, deo vladajuće koalicije i od posledenjih lokalnih izbora zajedno sa DS, SPS i Novom Srbijom učestvuje u donošenju najbitnijih političkih odluka za grad.

Sada kada se Mlađan Dinkić, već duži niz godina neprikosnoveni lider „eksperata“, odlučio na ovakav potez, a vrh DS mu se baš nameračio, sve oči uprte su uglavnom u postupke DS čija je  konfrontacija sa Dinkićem i njegovim G17 plus poslednjih dana dostigla najvišu tačku. Da li tako žestok sukob u državnom vrhu otvara neke bolne rane i u lokalnoj vladajućoj koaliciji?

BOLNE RANE VIŠE BOLEBranimir Stojančić

Lokalni lider demokrata, Goran STEFANOVIĆ, odluku DS da se odrekne saradnje sa Dinkićem tumači kao nameru jedne ozbiljne stranke da konačno stvori prostor za rešavanje krupnih probleme u državi. On ne vidi razlog da odluka vlade utiče na lokalni nivo.

– I ako se nešto bude menjalo, očekujem da to budu promene u pozitivnom smislu – predviđa Stefanović.

Poslanika podsećamo na neke ranije probleme DS sa G17 plus u lokalnoj vlasti i odbijanje „eksperata“ da se povinuju nekim koalicionim inicijativama.

– Bilo je nesuglasica, ali se ne bih vraćao na te priče. Mi smo i sa SPS imali probleme na lokalnom nivou, ali smo i dalje u fazi tolerancije prema drugima u koalicionoj vlasti i nadam se da niko od pomenutih neće preći „crvenu liniju“ – Stefanovićeva su očekivanja.

Nela CVETKOVIĆ, portparolka GrO G17 plus, takođe smatra da će vladajuću politiku u gradu mimoići beogradski scenario.

OPOZICIJA

G17 JE UVEK ŠTRČAO IZ KOALICIJE

Dejan STANOJEVIĆ, predsednik GrO DSS, naglašava da G17 u lokalu nikada nije bio u dobrim odnosima sa ostalim članovima vladajuće koalicije.
– Setimo se samo priče oko ombudsmana koju G17 nije želeo da podrži, pa momenta kada je narodni poslanik iz DS najavio izbor direktora Doma zdravlja do decembra 2010. što se takođe nije dopalo G17 – tvrdi predsednik DSS, stranke koja se opet nezvanično pominje kao deo neke buduće lokalne vlasti sa DS i SPS, najverovatnije umesto G17. 
Stanojević, koji je i odbornik u skupštini grada, nakon sukoba u vrhu državne vlasti očekuje krupne turbulencije u lokalu.
– Ovo već ozbiljno najavljuje izbore pred kraj godine. Prema nekim informacijama biće održani 20. novembra. To automatski znači da će svi u lokalu od proleća zauzeti pozicije stranaka koje vode kampanju, što će stvoriti određene konfrontacije – smatra Stanojević.
Po mišljenju Predraga STOJKOVIĆ, potpredsednika vranjskog odbora SRS, odnosi u lokalnoj vladajućoj koaliciji nikada nisu bili skladni.
– Te stranke nikada nisu ni bile pravi koalicioni partneri. Zato smo zbog nekih banalnih problema sa mnogim odlukama u skupštini kasnili po dva, tri meseca – kaže predsednik odborničke grupe SRS u lokalnom parlamentu.
Stojković dodaje da su funkcioneri G17 koji su vodili neke lokalne ustanove pokazali da su uspešni samo sa sebe i svoje porodice.
– Uzmite samo primere Apoteke i Zdravstvenog centra gde je bilo mnogo problema. Pa one „šale“ oko plastičnih kesa, skijanja na Besnoj kobili, projekata na koje je potrošeno mnogo para bez pravog efekta – zaključuje Stojković.

– Prema prvim reakcijama, vidim da se situacija iz Beograda ne odražava na lokalnu scenu. Sve funkcioniše normalno i mislim da neće biti poremećaja odnosa u vladajućoj koaliciji. Barem što se nas tiče. Ne znam kako će drugi reagovati – kaže Cvetkovićeva.  

Ona na isključuje unapred G17 (odnosno Ujedinjene regione Srbije) iz neke buduće lokalne vlasti.

– Možda to opet bude koalicija sa SPS i DS. Ne bih da sa sigurnošću prognoziram, ali priče o koaliciji DS – SNS su mi nerealne, mada, možda nađu neke zajedničke interese. Ipak je to politika – nagađa portparolka G17.

I SPS je, javna je tajna, u aktuelnoj gradskoj vlasti bio u popriličnom nesaglasju sa lokalnim „ekspertima“. Osim stalnih, doduše više nezvaničnih prigovaranja načinu na koji ljudi iz G17 gazduju Apotekom i Zdravstvenim centrom, SPS je najčešće bio ljut što je iz redova „eksperata“ opstruirano i potom sprečeno pripajanje Doma zdravlja gradu. Branimir STOJANČIĆ, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku i lokalni funkcioner SPS, zvanično ne govori o sukobu sa G17 već više o nekim ličnim primedbama. On, takođe, smatra da se dešavanja u prestonici neće reflektovati na odnose u gradskoj koaliciji.

– Naravno, pod uslovom da G17 ne izađe sa nekim uslovljavanjima i novim zahtevima. U politici je sve moguće. Videćemo kolika je njihova politička mudrost – kaže Stojančić.

ŠMINKANjE KOALICIONE LjUBAVI

On ističe kako ne zna postoji li sukob G17 – DS na lokalu ali, bez obzira na nezvanične priče, bez ograda govori o dobrim odnosima socijalista i eksperata.

– Ta saradnja je više nego korektna. Do sada smo imali zdravu koalicionu priču. Jedino sam ja lično imao određenih razmimoilaženja i neslaganja sa politikom G17 na lokalu, ali smatram da je moja kritika njihove politike shvaćena dobronamerno – kaže Stojančić.

Slobodan NEŠIĆ, v.d. predsednika GrO Nove Srbije u Vranju, jedini smatra da će se poremećeni odnosi u vrhu srpske vlasti sasvim izvesno reflektovali na lokal.

– Nemam konkretna saznanja, ali je sasvim logično da se sukob protegne po dubini, od vrha stranaka prema gradskim odborima. Tu posebno mislim na sukob između DS i G17 – smatra Nešić.

Odlučnost: Mirko CvetkovićNeko se plaši: Goran StefanovićOn potencira da je odnos G17 i ostalih partija u vlasti u gradu u proteklom preriodu  funkcionisao kao i u Vladi Srbije.

– Naizgled je kao sve u redu, a u stvari je bilo problema. Lično smatram da je od G17 ovde u protekle tri godine bilo više štete nego koristi – mišljenja je Nešić.

Možda je Dinkić tokom svoje političke karijere dokazao kako je jedini koji osim želje da bude u vlasti zna i kako da tamo ostane, ali je činjenica da postoje najmanje dva ozbiljna razloga zbog čega njegovi u Vranju trebaju strahovati pred naredne lokalne izbore. Pod jedan, poprilično su  bili u ustima građana u ne baš pozitivnom kontekstu ovih godina. Pod dva, teško da će ovde proći Dinkićeva predizborna regionalna strategija za naredne izbore, imajući u vidu da u Vranju kao ministar ekonomije i regionalnog razvoja nije doživeo uspeh u kakvom-takvom oživljavanju privrede kao u nekim drugim srpskim gradovima. Ne zaboravlja se „Zamber“ tako lako.

POZICIONIRANjE PRED IZBORE

Lokalni stranački funkcioneri ovako tumače Dinkićeve namere:
Goran Stefanović (DS): Smatram da Dinkić želi da izvuče stranku iz pozicije totalnog gubitnika na narednim izborima i da pokuša da zadrži neke resore u vladi.
Branimir Stojančić (SPS): Dinkić ovim potezom želi da sebi stvori manevarski prostor i distancira se od aktuelne vlade, kao što je promenom imena stranke odigrao na kartu zaboravnosti građana za neispunjenja obećanja.
Dejan  Stanojević (DSS): Dinkić je procenio da će mnogo više dobiti ako na sledećim izborima nastupi kao neko ko je van vlade.
Predrag Stojković (SRS): Taj potez je politička farsa. Znamo ko prvi napušta brod koji tone. Takođe, prema svim istraživanjima javnog mnjenja, G17 je trenutno na ispod dva odsto podrške birača. To je znak za uzbunu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar