Marketing, konsalting i još ponešto



, Nisam vlasnik, nisam ni bio vlasnik firme, nisam utajio porez: Zoran Aleksić

Protiv Zorana Aleksića iz Vranja, Poreska policija podnela je krajem prošlog meseca krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave. Poreska uprava sumnja da je Aleksić oštetio državni budžet za 109.501.439,38 dinara



 



Nisam vlasnik, nisam ni bio vlasnik firme, nisam utajio porez: Zoran AleksićU saopštenju Poreske uprave republičkog Ministarstva finansija, navodi se da je Aleksić, kao direktor Privrednog društva „Etigraf“, u nameri da izbegne plaćanje poreza u periodu od oktobra do decembra 2008.godine, neosnovano iskazao i koristio pravo na odbitak prethodnog poreza sadržanog u fakturama dobavljača ukupne vrednosti 475.183.404 dinara, primljenih i evidentiranih u poslovnim knjigama  u vreme kada «ETIGRAF» iz Vranja nije bio evidentiran u sistem PDV, čime je nezakonito umanjio obavezu obračuna i plaćanja poreza u iznosu od 72.485.604 dinara. Osim toga, navodi se dalje u saopštenju, u  istoj nameri, u periodu od decembra 2008. do juna 2009.godine, Aleksić je  je neosnovano iskazao i koristio pravo na odbitak prethodnog poreza po fakturama od više dobavljača ukupne vrednosti od 242.659.365,28 dinara, za koje je utvrđeno da nije bilo prometa dobara i usluga odnosno da su fiktivne, čime je prijavljeni nezakonito umanjio obavezu obračuna i plaćanja PDV u iznosu od 37.015.835,38 dinara. Krivično delo falsifikovanje službene isprave aleksić  je izvršiio na taj način što je sačinio, svojim potpisom i pečatom overio poreske prijave podnete nadležnom poreskom organu neistinite sadržine. Konačno, u krivičnoj prijavi se navodi da je pomenutim radnjama oštećen budžet Republike Srbije je za iznos od  109.501.439,38 dinara.

VLAJKOVIĆEVA 8

Zoran Aleksić široj javnosti Srbije postao je poznat kada je pre tri godine prvi naišao pošto je tadašnji ministar policije Dragan Jočić doživeo saobraćajnu nesreću na autoputu kod Velike Plane. Ovog puta Aleksić je ponovo dospeo u žižu javnosti, ali u sasvim suprotnom kontekstu. Aleksić se takođe spominje kao čovek od poverenja Radoslava Raje Rodića, vlasnika tabloida Kurir i još nekih firmi, koji se skoro dve godine nalazi u pritvoru zbog sumnnje da je počinio nekoliko krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala. Tako se po gradu pričalo da je Aleksić za Rodića pazario neke mašine iz štamparije Nova Jugoslavija. Aleksić  trenutno, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), ima 30 odsto vlasničkog udela u „Etigrafu“, i jedan je od članova ovog privrednog društva. Drugi član društva  je firma zanimljivog naslova – Društvo za intelektualne usluge-pravno ekonomski institut. Ova firma regiostovana je u Beogradu, na Vlajkovićevu 8, naistoj adresi kao Kurir. Direktor obe firme, Etigrafa i Društva za intelektualne usluge  je isti čovek,  izvesni Stevan Banković. Ovde se u priču uključuje još jedna firma, Agroz iz Zaječara, koja je u vlasništvu Društva za intelektualne usluge, a kao direktor je upisan Dragan Gajičić. Prema sagovorniku našeg sagovornika iz policije, koji se bavi privrednim kriminalom, Poreska policija sumnja da je država oštećena tako što su ove tri (a možda još neke) firme jedna drugoj fakturisale određene uluge koje nikada nisu izvršene, a država je uredno vraćala PDV.

– Sva dokumentacija iz vranjske policije oko Etigrafa predata je Višem tužilaštvu u Beogradu – objašnjava sagovornik.

Treba reći da se radi o vrtoglavim iznosima na fakturama između ovih nekoliko firmi u koje smo imali uvid. Tako je, na primer, Etigraf 6. Decembra 2008. kompaniji „ABC printpak“ fakturisao 237.591.702 dinara na ime marketinških i konsalting usluga i obrade tržišta juga Srbije, Kosova i Metohije i Makedonije, sa obračunatim porezom na dodatu vrednost (PDV) od 36,24 miliona dinara. Istog dana „Agroz“ fakturiše Etigrafu fakturu na isti iznos, a na osnovu potpuno istih dobara i usluga – konsalting i marketing, dakle. I, da ne zaboravimo: kao jedini član Privrednog društva ABC Printpak vodi se Agroz Zaječar. Ovde je zanimljivo još nešto: računi svih kompanija koje su poslovale sa Epigrafom, prema podacima Narodne banke Srbije (NBS)  blokirani su i nalaze se u postupku prinudne naplate. Epigraf je u blokadi, koja trenutno iznosi 133,83 miliona dinara, već godinu dana, Agroz je u blokadi 150 miliona a Društvo za intelektualnu svojinu 2,25 miliona dinara. Blokirano je i svih sedam računa ABC Printpaka na oko 20 miliona dinara.

OSNOVNO TUŽILAŠTVO

ZAHTEV ZA SPROVODjENjE ISTRAGE

U Osnovnom tužilaštvu potvrđeno nam je da je Poreska policija protiv Aleksića podnela krivičnu prijavu, po kojoj je 9. Februara istražnom sudiji Osnovnog suda u Vranju stavljen zahtev za sprovođenje istrage zbog osnovane sumnje da je Aleksić, u svojstvu direktora privrednog društva Epigraf DOO izvršio krivična dela poreska utaja iz člana 229. Stav 2. Krivičnog zakonika, u sticaju sa krivičnim delom falsifikovanje službene isprave. „Imajući u vidu da je postupak u fazi istrage, nismo u mogućnosti da vam dostavimo druge informacije“ – kaže se u dopisu tužilaštva.

NISAM DIREKTOR

Zoran Aleksić u izjavi za naše novine kaže da on nije direktor Etigrafa, već samo član društva sa 30 odsto udela:

– Nisam vlasnik, nisam ni bio vlasnik firme, nisam direktor, nisam utajio porez – kaže Aleksić.

Aleksić nam je na uvid dostavio Rešenje Poreske uprave – Regionalni centar Niš iz prošle godine, prema kojima se poništavaju prethodna dva rešenja te iste Poreske uprave o naplati poreza.

– Iz ovoga se vidi da nisam utajio porez – kaže Aleksić.

Stevan Banković, direktor Etigrafa u izjavi za Vranjske kaže da je o prijavi protiv Aleksića saznao iz medija:

– Naša firma posluje legalno, nema ni govora o utaji poreza  – kaže Banković

– Problem je što Poreska uprava priznaje naše izlazne fakture, a ne priznaje ulazne, što je apsurdno – dodaje on.

Na pitanje da nije pomalo čudno da se za marketing i konsalting da 237 miliona dinara, Banković odgovara:

– To je bio veliki, strateški posao koji je uništen političkim odlukama – tvrdi Banković i naglašava da je raniji direktor firme bio Aleksić.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar