Veće plate i nova oprema



Svih 13.000 članova Nezavisnog sindikata policije (NSP), od 2. februara je u štrajku koji će trajati dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. U štrajku učestvuju i albanski pripadnici policije u opštinama Bujanovac i Preševo. O zahtevima razgovaramo sa Marjanom Petrovićem, predsednikom NSP u PU Vranje.



Koji su vaši zahtevi?

– Nezavisni sindikat policije traži povećanje zarada od 40 odsto, jer je prosečna plata policajca sa deset godina radnog staža, bez dodataka, 20.000 dinara; zatim tražimo potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora što podrazumeva da nam noćni, praznični rad i dežurstvo budu plaćeni što do sada nije bio slučaj; hitnu promenu Zakona o policiji (članovi 147, 168 isl.) jer se ne poštuje pretpostavka nevinosti; konačno, tražimo i hitno opremanje policajaca novim uniformama i drugom opremom.



Koliko je policajaca PU Vranje u štrajku?

– Svakodnevno je u štrajku između 70 i 80 odsto zaposlenih, uključujući i albanske kolege u opštinama Bujanovac i Preševo. Policajci dolaze na posao, iz stanica izlaze samo po dojavi građana, kada su izvršena krivična dela ili narušen javni red i mir, odnosno samo po hitnim zahtevima. Ne radi ni služba upravnih poslova, kao ni saobraćajna policija na području PU Vranje.

Kakva je situacija kada se radi o graničnoj policiji?

– Granična policija prema Republici Makedoniji i Bugarskoj je u režimu “belog štrajka” što zakonski gledano znači da oni nisu u štrajku i vrše detaljnu kontrolu vozila, lica i prtljaga. Zbog toga se stvaraju kilometarske kolone.

Dokle se stiglo sa pregovorima?

– Imali smo susrete sa državnim sekretarom u Ministarstvi i sa Miloradom Veljovićem, direktorom policije. Obećano nam je da će svi naši zahtevi, sem onog za povećanje plata, biti ispunjeni. Mi time nismo zadovoljni i bićemo u štrajku do ispunjenja svih naših zahteva.

Ima li pritisaka na NSP da obustavi štrajk?

– Vrši se indirektni pritisak na policajce, tako što im se preti da im neće biti isplaćene dnevnice zbog učešća u štrajku. Pošto MUP nije donelo uputstvo kojim se definiše minimum procesa rada u policiji, NSP je doneo Uputstvo o štrajku, kojim se definiše taj minimum procesa rada i samim tim poslodavac ne bi smeo da ne isplati zarade jer je sam bio u zakonskoj obavezi da to definiše.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar