Važan je fudbalski nerv



Najmlađi, a vrhunski: Antić

Najmlađi, a vrhunski: AntićAleksandar Antić (28), jedan je od najmlađih trenera seniora Dinama u dugoj istoriji kluba. U prolećnoj sezoni vodiće ekipu u Prvoj ligi u tandemu sa iskusnim Radetom Aleksićem.



– U trenerske vode sam ušao sa ciljem da mi to bude životni poziv. Još kao igrač u banjskom Železničaru radio sam volonterski sa mlađim selekcijama i shvatio da imam sve preduslove da jednog dana postanem uspešan profesionalan trener – kaže Antić.

Fudbalsku karijeru je završio mlad, zbog hroničnih povreda, a onda odlučio da se školuje za trenera i dobije, vremenom, sve potrebne licence.



PROFIL

Ime i prezime: Aleksandar Antić
Rođen: 20. 5. 1982.
Mesto rođenja: Vranje
Klub (kao igrač): FK Mineralac (Vranjska banja), OFK Soko, FK Dinamo, FK Železničar (Niš), FK Dinamo, FK Morava (Han), FK Železničar (Vranjska banja), FK Radnik (Surdulica).
Klub (kao trener): FK Vranjska banja, FK Dinamo.
Školska sprema: profesor fizičkog vaspitanja

– Igrao sam srcem, uglavnom u veznom redu, davao više od maksimuma i bio cenjen od strane uprava i trenera. Nažalost, povrede koje su doprinele da se prevremeno povučem iz aktivnog igranja „zasluga“ su pojedinih needukovanih trenera, zalutalih po raznim osnovama u fudbal – navodi Antić.

Rešio je da se školuje za trenerske licence, a za to je imao potrebne reference jer je profesor fizičkog vaspitanja.

– Zvanje profesora može puno da pomogne, što se tiče teorije, recimo metodike, didaktike, ali morate imati fudbalski nerv, kako narod kaže: „Ili te ima ili ne“. Mnogi pogrešno misle da se lako dolazi do licence. Recimo za „B“ licencu iz moje grupe od 40-tak polaznika oko 15 nije položilo. Puno sam učio, koristio savete iskusnih trenera, vežbao. Ogroman trud sam uložio, ali se isplatilo – priča Antić.

Sada se sprema da polaže za „A“ licencu koja će mu omogućiti da vodi klubove u Prvoj ligi.

– Polaganje je u aprilu, spremam se, optimista sam. Biće teško, prijavilo se oko 30 kandidata, od toga 15 profesionalaca, a ostali su nekada igrali po jakim ligama. Konkurencija je velika, komisija stroga, tražiće se maksimum znanja i potrebnih uslova da sutradan vodite stručno timove u Prvoj ligi. Ako položim biću prvi trener u Vranju sa „A“ licencom, ujedno i među najmlađima u Srbiji – ističe Antić.

Školuje se sam, od svojih sredstava. Zna da je finansijsko stanje u klubu nestabilno.

– Ulaganje u licence shvatam kao školovanje na bilo kom fakultetu. Finansira vas porodica da biste stekli diplomu i znanje i mogućnost da nađete zaposlenje. Do licenci se ne dolazi lako, pored neophodnog znanja potreban je i novac. To mnogo košta. Uz pomoć porodice, uzimanjem kredita, sklopio sam finansijske kockice koje će mi omogućiti da steknem znanje i jednog dana ga unovčim – kaže Antić.

ŽIVOTNI MOTO

– Kad nešto rešim da ostvarim rado citiram Jana Nerudu: „Malo znanje čoveka čini oholim, a veliko smernim. Zato prazno klasje naduveno diže glavu u vis, a puno smerno obara glavu ka zemlji“. To je moj životni moto. Želim da sebe izgradim ne samo na stručnim nego i na moralnim kodeksima koje sam nasledio iz porodice – navodi Antić.

Uveren je da se neće zaustaviti na „A“ licenci, već da će ići do kraja – sticanja profi licence.

Najveću podršku našao je u svojoj porodici koja ga prati i podržava u svemu. Od trenera sa kojima je radio izuzetno ceni Milana Dimovskog, Radeta Aleksića i Predraga Pršića.

Pored rada u Dinamu, vodi i mlađe selekcije u Vranjskoj Banji.

-U Banji mi pomaže mlad trener Marko Paunović (22) pred kojim je budućnost. Tamo smo krenuli od nule, mukotrpnim radom oformili sve selekcije. Mnogo su nam pomogli Miodrag Stamenković, predsednik UO kluba, Nebojša Stojanović, direktor Uprava Banje i Zoran Tasić, radnik Sportskog saveza – ističe Antić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar