Upravljanje otpadom



, , ,

IZJAVA NEDELjE; Zoran Najdić, lokalni ministar kulture
Grad Vranje neće popustiti pod ultimatumima Miroslava Cere Mihailovića.



 

LEON
Kompanija Leon Konditors iz Vranja dobila je GRAND PRIX koji dodeljuje Zanatska komora Srbije i Udruženje samostalnih privrednika i zanatlija iz Niša. Ovo priznanje dodeljuje se tradicionalno najboljim privrednicima juga Srbije za rezultate postignute u proizvodnji i drugim oblastima za unapredjenje privrede.



ROTARI KLUB
Za socijalno najugroženije osnovce u Vlasu obezbedio je neophodne namirnice za pripremanje još jednog dodatnog obroka, i to do završetka ove nastavne godine. Iako ne postoji dugo, Rotari klub je već organizovao nekoliko sličnih akcija, a planira formiranje Fonda za stipendiranje talentovanih učenika.

MATIČNE KNjIGE
Gradska uprava Vranje je uključila se u sistem centralnih matičnih knjiga, što znači da će izvodi iz matičnih knjiga sa područja Vranja moći da se podižu u drugim gradovima i opštinama u ovom sistemu. Takođe, na šalterima Uslužnog centra građani će biti u prilici da podnose zahtevi za izvode i iz drugih opština i gradova. Za sada u ovom sistemu su Beograd, Valjevo, Kragujevac, Novi Sad, Leskovac, Bačka Topola, Novi Bečej, Pančevo, Svrljig, Vranje, Apatin, Sremski Karlovci, Temerin, Bečej, Beočin, Žabalj, Plandište, Čačak, Kučevo, Lajkovac, Kikinda, Smederevo, Kanjiža, Požarevac, Aleksinac, Užice.

BERZA
Najveći pad vrednosti na Beogradskoj berzi prošle nedelje zabeležile su akcije Simpa iz Vranja, koje su izgubile 12,52 odsto pa je jedna akcija ove kompanije vredela 440 dinara. Najveći rast vrednosti akcija ostvarila je Privredna banka Beograd.

 

 

Kompanija „Capital-advisors“ iz Beograda prezentovala je nadležnima za životnu sredinu u Gradskoj upravi Vranja, novi softver za upravljanje tokovima otpada – „Waste Manager“. To je jedinstven informacioni sistem koji pokriva procese od trenutka sticanja vlasništva nad otpadom do njegovog odlaganja ili daljeg plasiranja trećem licu. Poslovni procesi koje „Waste Manager“ podržava su: prikupljanje, isporuka, transport, tretman, prenošenje otpada, precizno i pravovremeno praćenje tokova otpada koji ulaze i izlaze iz organizacije ili deponije.

– Ovakav softver može da poveća mogućnost efikasnog upravljanja otpadom i podizanje procenta ponovnog iskorišćenja otpada kao i postojanje pravovremenih i tačnih izveštaja o količinskom stanju otpada u gradu – rekao je pomoćnik gradonačelnika Srđan Vasiljević i dodao da je cena sistema oko 2,9 miliona dinara.

On je naveo da će prvo sačekati završetak projekta „Razvoj modela/metodologije za uspostavljanje integralnog informacionog sistema u oblasti upravljanja otpadom u Jugoistočnoj Evropi“.

– Projekat je započet u junu 2010. a trajaće do jula ove godine. Kada vidimo i taj softver, odnosno iskustva sa projekta i preporuke Ministarstva, onda bi trebalo razmišljati o nabavci ovakvog naprednog sofvera za JKP „Komrad“ i preporučiti ga i ostalim firmama koje generišu otpad ili su operatori otpadom – istakao je Vasiljević.
                                             (E-kapija)

 

ŠKOLA
Međunarodna mreža srednjih škola (ACES) peti put zaredom organizuje takmičenje za prekogranična školska partnerstva. U evropskoj godini volontiranja, tema konkursa je: „Izgradite mostove u društvu – volontirajte u vašim zajednicama!“. Škole iz Srbije, kao i iz 14 zemalja regiona mogu do 30. aprila da podnesu predloge projekata, a međunarodni žiri izabraće najbolje projekte. Pobednici dobijaju finansijska sredstva i podršku tokom samog sprovođenja projekta. Detaljne informacije o projektu ACES možete videti na sajtu: www.aces.or.at.

ZORAN STANKOVIĆ
Bivši ministar odbrane biće novi ministar zdravlja, odlučilo je rukovodstvo G17. Najmlađi načelnik VMA rođen je 1954. u Trgovištu, a 1980. diplomirao je na Medicinskom falultetu u Nišu. Kao vojni lekar radio je u Vranju i Peći. Član je Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanju zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava od 1993. godine, i Komisije za istinu i pomirenje od njenog formiranja 2001. Na mestu ministra zdravlja zameniće Tomicu Milosavljevića koji je podneo ostavku posle devet godina provedenih na tom mestu.

ALEKSANDAR TRAJKOVIĆ
Parking služba JP Direkcija za razvoj i izgradnju u 2010. godini ostvarila je prihod od oko 21 milion dinara. Prema rečima zamenika direktora „Direkcije“ Aleksandra Trajkovića, ovo je ukupan prihod ostvaren od naplate SMS parkiranja, prodaje karata na terminalu i rada „Pauk službe“. „U odnosu na prethodnu godinu, ovo je prihod veći za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, istakao je Trajković.

MILOJE MILETIĆ
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) izjavio je da se planira da baza „Jug“ kod Bujanovca postane regionalni centar za obuku vojnika koji odlaze u mirovne misije.
„To je perspektiva baze. Za početak, u njoj ćemo obučavati naše jedinice a kasnije, u saradnji sa partnerima iz sveta, formirati regionalni centar“, izjavio je general Miletić u intervjuu magazinu „Odbrana“. On je dodao da je potrebno da se prošire kapaciteti te baze na jugu Srbije, kako se ne bi podudarali sa sličnim centrima u okruženju, pre svega sa centrom „Butmir“ u BiH i poligonom „Krivolak“ u Makedoniji.

 

 

 

PREŠEVO

EU traži
priznavanje diplome

Zvaničnici Evropske unije (EU) zaduženi za pitanja Balkana zatražiće da se tokom procesa pridruživanja ponovo preispita uticaj odluke Ministarstva prosvete Srbije o nepriznavanju diploma Univerziteta u Prištini na ostvarivanje prava manjina u Srbiji. To je jedno od pitanja na koje je ukazala EU u Izveštaju o napretku za 2010. godinu, a za koje rešenje još nije pronađeno. Kako se navodi u pismu koje je upućeno lokalnom Odboru za ljudska prava, EU posebnu pažnju pridaje obrazovanju i spremna je da pomogne u uspostavljanju dijaloga Srbije i Kosova koji treba da doprinese rešavanju brojnih problema, uključujući i problem priznavanja diploma. Dodaje se da će EU podstaći obe strane da što pre nađu rešenje u skladu sa evropskim standardima i nastaviti da prati nastojanja srpskih vlasti da obezbede pristup pravu na obrazovanje na maternjem jeziku u regionu Preševa, Bujanovca i Medveđe. Odbor za ljudska prava i 44 nevladine organizacije koje se bave građanskim i ljudskim pravima, uputili su pismo šefu diplomatije EU Ketrin Ešton u kojem su protestovali zbog odluke Ministarstva prosvete Srbije o nepriznavanju diploma stečenih na Univerzitetu u Prištini. U Odboru za ljdska prava procenjuju da oko 100 mladih Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca ne može da dobije posao samo zbog toga što im diplome stečene u Prištini nisu priznate u Srbiji. Vlada Srbije krajem 2008. godine je odlučila da priznaje diplome sa pečatom UNIMIK-a, ali ne i one na kojima je oznaka Republika Kosovo.

(BETA)

 

VLADIČIN HAN

Industrijska zona jedina nada

Iustrijska zona u Vladičinom Hanu ne radi i pored svih nastojanja nadležnih da promene tu situaciju. Pokušavajući da pokrene ugašenu hansku privredu, lokalna vlast je konkurisala za MISP projekt EU, vredan 16 miliona evra, ne bi li privukla neophodne investitore.

U Hanu ne radi nijedno privredno preduzeće, nezaposlenost dostiže kritičnu tačku a predsednik opštine Nenad Mitrović kaže da hanska Industrijska zona ima velike potencijale, što bi moglo da pospeši njeno oživljavanje.

U okviru projekta „Uređenje dela industrijske zone“, opština Vladičin Han je dobila od Ministarstva za lokalnu samoupravu 1,5 miliona dinara. Radovi na trafostanici i prilaznom putu su počeli i trajaće do marta ove godine, kažu nadležni u opštini.

– Radovi su ubrzani zbog predviđenog otvaranja fabrike obuće „Mineks“ u aprilu – rekao je pomoćnik predsednika opštine Dejan Nikolić i dodao da je ovo prva značajna investicija u hanskoj zoni u poslednjih 10 godina.

Danas su potencijali hanske Industrijske zone, koja se prostire na površini od 146 hektara u Lepenici i Suvoj Moravi praktično neiskorišćeni. Nekadašnji hanski giganti „Sloga“, „Fopa“, „Delišes“, „Betonjerka“ i „Južna Morava“, koji su privređivali u ovoj zoni, sada su u stečaju. Nadležni kažu da se lokalna vlast trudi da ovaj problem reši jer je poslovanje u industrijskoj zoni od regionalnog značaja.

Predsednik hanske opštine Nenad Mitrović ističe da nije zadovoljan dosadašnjim interesovanjem države za Industrijsku zonu.

– Nerešeni imovinski odnosi su najveća kočnica u realizaciji novih investicija – rekao je Mitrović.
                                                                                                                                     (OK Radio)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar