Otkud meni veza



Krsta Janjić

Ma, kakve političke veze? Ja više nemam nikakav politički uticaj! Moj sin je u Vodovodu primljen kao pripravnik, na godinu dana, i u tome ne vidim ništa neobično



 



Krsta JanjićJedan dugogodišnji radnik vranjskog „Vodovoda“, kancelarisjki veteran, čudom nije mogao da se načudi kada je prvih radnih dana ove godine ugledao novo lice u jednoj od kancelarija. „Ko je sad pa ovaj“, promrmrljao je sebi u bradu.. Znao je ovaj iskusni činovnik da javno preduzeće u kojem radi godinama, tvrđava Socijalističke partije Srbije, osim svoje osnovne namene, ima i funkciju udomljavanja partijskih kadrova ili njihovih najbližih. Nije mu trebalo mnogo da sazna ko je mladi službenik.

BEZ KONKURSA

Firma je dobila još jednog diplomiranog pravnika, iako već ima jednog, i još jednog, doduše sa višom školom. Svoja saznanja rado je pristao da podeli sa nama:

– Novi pravnik zove se Predrag Janjić. Dečko ima 30 godina. Diplomirao je prošle godine i nije se dugo zlopatio bez posla. Trenutno je pripravnik, ali se već govori da će zameniti jednog od pravnika koji uskoro treba da ode u penziju – priča sagovornik.

Prezime mu je delovalo poznato, iako u Vranju i okolini ima dosta Janjića. Ipak…

– Radi se o sinu znamenitog socijaliste Krste Janjića. Dečko je u Vodovod primljen bez ikakvog konkursa, mimo biroa, krajem 2010. godine i kao pripravnik dobio je platu od 43.000 dinara – referiše dugogodišnji radnik Vodovoda.

DRAGAN ILIĆ
PRAVO

Predsednik vranjskih socijalista nije želeo da odgovori na pitanje da li partija stoji iza zapošljavanja Janjića juniora:
– Na vaše pitanje pod kojim je okolnostima sin Krste Janjića dobio posao u Vodovodu, odgovaram kontrapitanjem: da li on ima pravo da se zaposli.

Čime je, dakle, ovaj mlađani dilomirani pravnik zadužio firmu pa da bude privilegovan u odnosu na ostalih 63 diplomirana pravnika sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, gde smo dobili informaciju da Vodovod otuda nije tražio stručnjaka tog obrazovnog profila? Međutim, možda stvari postanu jasnije pošto se prisetimo lika i dela njegovog oca Krste Janjića, diplomiranog ekonomiste. Ovaj istaknuti socijalista simpovske provenijencije oduvek je važio za „čoveka od zadatka“ i „rigidnog aparatčika“. Tokom devedesetih bio je u predsednik Okružnog odbora SPS i jedan od glavnih promotera Miloševićeve političe u Vranju, organizator izbornih kampanja i agitator. Trud nije ostao neprimećen, pa je Janjić stariji u jednom momentu bio šef Odseka finansijske policije Pčinjskog okruga. Da još uvek uživa određeni status u stranci videlo se krajem prošle godfine kada je na Izbornoj konferenciji socijalista bio jedan od retkih Simpovih kadrova koji je dobio podršku baze. Svojevremeno je bio predsednik Upravnog odbora Vodovoda, a danas je tek običan član u istom organu Novog doma, kao predstavnik socijalista. Kao čovek od poverenja Dragomira Tomića, sada platu zarađuje kao direktor Službe transporta u Kompaniji. Međutim, Krsta Janjić u izjavi za naš nedeljnik odbija svaku pomisao da je njegov sin u Vodovodu počeo da radi na protekciju, zahvaljujući njegovim političkim i inim vezama:

– Ma, kakve političke veze? Ja više nemam nikakav politički uticaj! Moj sin je u Vodovodu primljen kao pripravnik, na godinu dana, i u tome ne vidim ništa neobično. Diplomirao je još maja 2008. u Beogradu a posao je dobio dve i po godine kasnije. Ne vidim šta je čudno u tome – kaže Janjić.

Međutim, nije tajna da Vodovod ima status svojevrsne „sigurne kuće“ za partijske kadrove i njihovu svojtu, zavisno od trenutnog sastava vladajuće garniture. Setićemo se da su tamo od 2004. do 2008. ’lebac pronašli mnogi po legalističkoj DSS liniji, a isto pravilo važi i danas. Ipak, vrhunac nepotizma, o čemu smo takođe pisali, desio se leta 2009. kada je generalni direktor Vodovoda Stojan Dimčić u javnom preduzeću koje vodi, „zbog povećanog obima posla“ zaposlio svog sina Gorana, diplomiranog arhitektu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar