KUĆNI LjUBIMCI



, , , ,

SLAVIŠA SIMONOVIĆ, vlasnik psa mešanca



Astor kao zvonce

– Mešanci su vredni poštovanja. Često su otporniji na bolesti, iznutra su tvrdi i bistriji od čistokrvnih pasa. Međutim, nabavka psa mešanca uglavnom je kupovina mačke u džaku i nikada ne možemo već na početku znati što će se iz te male prijatne životinje razviti. Naš Astor je izuzetan pas. Zvonce u kući.



DRAGAN NIKOLIĆ,
odgajivač kanarinaca i štiglica

Razlikovanje polova

– Manje iskusnim ljubiteljima štiglica razlikovanje polova može da predstavlja problem. Kad ptice počnu da se mitare i da dobijaju boje odraslih ptica, razlika može jasno da se uoči. Boje mužjaka su intenzivnije, “brkovi” u korenu kljuna su izrazito crni, crvena maska prelazi polovinu oka i pregib krila je crn. Kod ženki ovaj pregib je sivozelenkast, nekad smeđ, “brkovi” su sive ili sivobele boje i maska ne prelazi polovinu oka. U periodu kad dobijaju boju mladi mužjaci već počinju da pevaju, tako da i po tome možemo da ih razlikujemo od ženki.

 

VANjA DjORDjEVIĆ,
odgajivač mačaka

Luna i Obama

– Imamo tri mačke: Lunu, Tufi i Obamu. Vrlo su uredne i svakodnevno satima uređuju svoje krzno kako bi sa sebe skinule prljavštinu i nepoželjne mirise. Treba znati da mačka već sa tri nedelje starosti zakopava izmet pa je važno, ako je se drži u stanu, da uvek ima čisti pesak. U protivnom će vršiti nuždu na čistiim mestima. Mačji toalet uvek treba biti udaljen od njene hrane i na mirnom mestu. Za pranje same kutije koristite blaga sredstva za čišćenje, jer bi sredstva za čišćenje jakih mirisa mogla odvratiti mačke od korišćenja toaleta (izbegavajte sredstva s amonijakom).

 

 

NENAD MAŠUTKOVIĆ, odgajivač kanarinaca

Parenje u martu

– Parenje najbolje uspeva u martu. Kod odabira para za rasplod prvenstveno treba paziti na zdravlje roditeljskog para, da budu bez urođenih mana, živahni, kvalitetnog perja i punih, mesnatih prstiju. Smatra se da su zelenkasti i šareni kanarinci otporniji i plodniji od kanarinaca drugih boja. Takođe je vrlo bitno – za prvo parenje je najpovoljnija druga ili treća godina života, ali kanarinci polno sazrevaju sa godinu dana. Morate biti sigurni da su oboje, mužjak i ženka, iz prvog ili barem drugog prošlogodišnjeg legla jer kasnija letna legla nisu potpuno sposobna za rasplod.

 

DRŽANjE HRČKA U KAVEZU

Bitne i rešetke

– Hrčci se mogu držati u običnim ili staklenim kavezima, koji se mogu kupiti u prodavnicama za kućne ljubimce. Rešetkasti su praktičniji, jer se lako mogu prenositi, njihove rešetke se mogu koristiti za penjanje, i takođe uključuju zgodna prednja vrata, pa omogućavaju lakše čišćenje. Može da se desi da prilikom penjanja hrčak iščaši nogu. Da bi se ovo sprečilo, kavezi treba da imaju horizontalne i vertikalne rešetke, koje ne zaklanjaju pogled na okolinu izvan kaveza.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar