„Ktitor“ se žali da je oštećen



Kuća fudbala, Milija Milosavljević

Tvrdim da u poslednjih pet, šest godina nije bilo firme koja je FSS dala tolike pare. Neka „Simpo“ pokaže novinarima ugovor da vidimo šta su to „kupili“ za 200.000 evra, koju vrstu usluge dobijaju od FSS i gde će sve stajati ime „Simpa“



 



Kuća fudbalaBeogradska kompanija „Ktitor“ podnela je nadležnim državnim organima zahtev za zaštitu prava ponuđača protiv odluke Fudbalskog saveza Srbije (FSS) da posao opremanja „Kuće fudbala“ u okviru Sportskog centra u Staroj Pazovi dodeli vranjskom „Simpu“. Milija MILOSAVLjEVIĆ, vlasnik „Ktitora“, traži da se ova odluka poništi iz razloga što je u postupku bez javnog tendera prihvaćena „nepovoljnija ponuda vranjske kompanije“.

MILIJA U ZEMLjI ČUDA

Generalni sekretar FSS Zoran LAKOVIĆ nije odgovorio na pitanja koja smo mu uputili faksom (dobili smo objašnjenje sekretarice da je sa reprezentacijom Srbije u Izraelu i da nije u mogućnosti da odgovori), a prethodno je nekim medijima kazao da je u ovom poslu sve čisto i da on ne vredi 520.000 evra, kako to tvrde iz „Ktitora“, već 320.000, imajući u vidu da je „Simpo“, navodno, odlučio da za 200.000 evra donira nameštaj kao sponzorsto za koje će zauzvrat dobiti reklamu. Po ovome, ispada da je „Ktitorova“ ponuda od 400.000 nepovoljnija od „Simpove“.

Milosavljević iz Ktitora tvrdi da nema rata između njegove firme i Simpa, ali smatra da u ovom slučaju mnoge stvari nisu bile u redu:

– Da se razumemo, nije ovo nikakav rat „Simpa“ i „Ktitora“. Problem je što je FSS odabrao ponuđača mimo Zakona o javnim nabavkama jer nije raspisao tender. Svi mi koji smo bili zainteresovani za posao dali smo samo tzv. preliminarne ponude koje je FSS tražio. Dok sam kao građanin, privrednik i poreski obveznik čekao da se raspiše javni tender za posao za koji je iz državnog budžeta izdvojeno ukupno 3.100.000 evra, čuo sam da je posao opremanja enterijera poveren „Simpu“. Meni je neshvatljivo da je sve prošlo bez tenderske procedure – u čudu je Milosavljević.

Iz „Ktitora“ su, nakon obelodanjivanja da je posao dobio „Simpo“, saopštili kako je FSS odlučio da nabavi nameštaj od „Simpa“ za 520.000 evra, što je za 120.000 skuplje od ponude beogradske kompanije. Menadžment „Ktitora“ poručio je preko državnih medija da je FSS, navodno, osnovao preduzeće „Sportski centar“ da „služi kao paravan za sve propuste za koje bi eventualno mogao odgovarati Savez“, citat je iz izjave direktora „Ktitora“ Andriju Radulovića objavljene u prestoničkim novinama. On je dodao da će se pitanjem „da li je ovde forsiran neko od ponuđača baviti Uprava za javne nabavke“ kojoj se „Ktitor“ žalio.

– Moj „Ktitor“ – nadovezuje se vlasnik kompanije Milosavljević – ponudio je uzorke i cene soba i kancelarijskog nameštaja za konferens sale. Mi smo prema ukupnoj ponudi i prema svim pojedinačnim stavkama bili jeftiniji od „Simpa“. Razumljivo je da smo imali nižu cenu jer, za razliku od vranjske kompanije poznatije po proizvodnji spavaćih soba, imamo vlastitu proizvodnju kancelarijskog nameštaja. Oni ga uvoze iz Kine i tu „skače“ cena.

Milija MilosavljevićMilosavljević sumnja da je priča u verodostojnost priče o sponzorstvu.

–  Kada bih ja bio novinar, pitao bih „Simpo“: „Jel to toliko dobro poslujete dok je cela zemlja u krizi, da li imate suficita i viška para, pa dajete tolike novce za reklamu. Pa, to je jedna od najjačih firmi u Evropi u drvnoj industriji. Šta će njima reklama? Zar nije bolje da radnici prime platu – upitno će Milosavljević.

Pa, da li „Simpo“ uopšte daje nekakvo sponzorsto FSS ili se to tamo peglaju cifre od kojih se vrti u glavi?

– Ja vam kažem da to nije spopnzorstvo. Tvrdim da u poslednjih pet, šest godina nije bilo firme koja je FSS dala tolike pare. Neka „Simpo“ pokaže novinarima ugovor da vidimo šta su to „kupili“ za 200.000 evra, koju vrstu usluge dobijaju od FSS i gde će sve stajati ime „Simpa“ – kaže Milosavljević.

 “SIMPO” U ZEMLjI SRBIJI

Ugovoreni posao opremanja ovog sportskog objekta navodno je značajan za “Simpo, jer je zbog nedostatka posla u decembru zaustavljena proizvodnja u Fabrici nameštaja čiji su radnici odmarali do 1. februara.

O TOMIĆU SVE NAJLEPŠE

Vlasnik „Ktitora“, Milija MILOSAVLjEVIĆ, naglašava da u vezi ovog slučaja nema nikakve primedbe na ponašanje „Simpa“.
– U izuzetnim sam odnosim sa „Simpom“ i predsednikom kompanije Draganom Tomićem. Dok je on živ, Vranje je najjače. Inače sam sa Tomićem izuzetan prijatelj. Poslednji put smo zajedno porodično letovali, naša se deca druže. Ne postoji direktor u Srbiji koga više poštujem – otkriva Milosavljević.

– Vratili su se u pogone upravo zahvaljujući tom poslu. Podsećamo da su u postupku ugovaranja prikupljene ponude šesnaest ponuđača, da su tri ušla u najuži izbor. Za našu se ponudu opredelila stručna komisija i izabrala našu “uzornu sobu” kao najkvalitetniju i najpovoljniju ponudu. Istovremeno, uzorna soba za opremanje ovog objekta koju je dao drugi ponuđač nije prihvaćena od nadležne komisije, što je bilo presudno za dobijanje ovog posla – tvrde iz “Simpa”.

„Ktitor” je osporio proceduru, ali ne i izbor „Simpa”, međutim, u vranjskoj fabrici smatraju da opredeljenje FSS ima opravdanja.

– Pokušaj osporavanja izbora „Simpa” kao najkvalitenijeg i najpovoljnijeg ponuđača predstavlja nastojanje da se okrnji poslovni ugled i ospore priznanja koja smo dobili za sve poslove opremanja u proteklim decenijama. U skladu sa svojim ugledom i iskustvom na opremanju objekata, učinićemo sve da ovaj značajan sportski objekat od posebnog interesa opremimo u okviru dogovorenih rokova – poručuju iz „Simpa”.

Rajko VUKOVIĆ, direktor firme „Gaj inženjering“, ponuđača koji je sa „Simpom“ i „Ktitorom ušao u uži izbor za ovaj posao, kaže da je ovo zemunsko preduzeće u tri navrata slala svoje ponude FSS.

– Nakon treće ponude, saznao sam od direktora Sportskog centra u Staroj Pazovi Slobodana Pejovića da je izbor pao na „Simpo“ zbog toga što su ponudili 200.000 evra kao sponzorstvo. Nismo hteli da dižemo poviku, iako smo godinu dana radili na tom projektu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar